NOVE OPTUŽBE

‘Profesora s Veterine prijavile smo još 2018. Ponižavao je i dodirivao studentice, svašta govorio‘

Zaprimio sam službenu prijavu protiv profesora, čiji su potpisnici dijelom anonimni, a dijelom su naveli svoje ime - rekao je dekan
Dolazak policije na Veterinarski fakultet (ilustrativna fotografija)
 Tomislav Kristo/Cropix

Akademija dramskih umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti, Filozofski fakultet, a sada i Veterinarski fakultet. Na mail nam je stiglo pismo bivše studentice (čiji su podaci poznati redakciji, no ona je zbog osjetljivosti teme htjela ostati anonimna), koja upozorava da su i studenti i djelatnici ovog fakulteta bili žrtve jednog profesora. Njih devet ga je sada prijavilo, a on je u međuvremenu udaljen sa svojeg radnog mjesta.

No, to nije prvi put da su ga prijavile.

Bivša studentica proslijedila nam je e-mail s pritužbama na profesora, koji je jedna asistentica 2018. godine slala dekanu i prodekanima u ime četiri studentice koje su joj se žalile. U e-mailu se navodi da je dotični profesor vikao na studente, nazivao ih ovcama, neprimjereno komentirao njihov izgled, dodirivao studentice, unosio im se u lice, tijekom nastave iznosio neprimjerene seksualne aluzije... Unatoč tome, on je do danas bio zaposlen na fakultetu.

- Profesor se osobito usmjeri na pojedine studentice, koje onda kontinuirano provocira te izaziva konflikte. Primjerice, odbija potpisati zadaću iz ambulantne klinike i odbija potpisati indeks, iako su svi formalni uvjeti za to zadovoljeni. Zadržava indeks više dana, te studentica više puta mora dolaziti kod njega na razgovor kako bi dobila potpis. Pri tome je izložena provociranju i neugodnim komentarima, neprimjerenim pitanjima privatne prirode, neutemeljenim optužbama da je krivotvorila zadaću ili potpis nastavnika, insinuacijama da je studentica u intimnom odnosu s drugim nastavnikom – stoji u mailu iz 2018. godine, a tu su i pritužbe da je jednu od studentica profesor kontinuirano zvao na mobitel, dok je drugoj, koja je bila u automobilu, blokirao put svojim automobilom.

image
Veterinarski fakultet
Davor Pongracic/Cropix

- Sada smo poslali službenu prijavu dekanu, koju su nam tri djevojke potpisale imenom i prezimenom, a šest ih je htjelo ostati anonimno. Pritužbe se odnose na period od 2008. do 2019. godine. Predana je i izjava dva muška djelatnika fakulteta koji su potvrdili neke od događaja, kako ne bi ispalo da smo mi osjetljive i/ili ne znamo prihvatiti zezanciju – govori nam bivša studentica, kojoj se, kaže, javlja sve više djevojaka.

- Nekoliko minuta prije našeg razgovora javila mi se još jedna kolegica, koja je ispričala kako joj je ovaj profesor jednom prilikom otkopčao grudnjak preko zelenog odijela kakvo moramo nositi na praksi. Rekla je da se osjećala vrlo poniženo i da joj je bilo jako neugodno – priča naša sugovornica.

Kaže da su jučer ponovili i pritužbu koju su na profesora 2019. godine podnijeli i vozači Ambulantne klinike Veterinarskog fakulteta. Neki od njih su u međuvremenu dali otkaze ili otišli u prijevremenu mirovinu. Oni profesora optužuju za mobing te alkoholiziranje na poslu.

O prijavama na račun profesora s Veterinarskog fakulteta razgovarali smo i s tamošnjim dekanom prof. dr. sc. Nenadom Turkom.

- Danas sam zaprimio službenu prijavu protiv profesora, čiji su potpisnici dijelom anonimni, a dijelom su naveli svoje ime i prezime. Temeljem te prijave ćemo postupati sukladno zakonu te ju proslijediti stegovnom povjerenstvu fakulteta – kaže dekan Turk.

Kaže da su već prije postojale "posredne i neslužbene" naznake da je dotični profesor problematičan.

image
Dekan Veterinarskog fakulteta Nenad Turk
Marko Todorov/Cropix

- S njim je 2018. nakon posredne neslužbene prijave jedne djelatnice obavljen razgovor u kojem je nijekao takvo ponašanje. Tada sam zamolio studentice da se službeno očituju, no to nitko nije učinio, pa nije bilo pravnog temelja za daljnje postupanje - govori, dodajući da su na temelju te neslužbene prijave napravili službeno priopćenje na Fakultetskom vijeću, u kojem su istaknuli "potrebu o poštivanju svih pravila ponašanja u akademskoj zajednici, posebice vezano uz različite oblike diskriminacije i uznemiravanja, uključujući i seksualno uznemiravanje".

Dekana smo upitali i za prijavu koju su protiv profesora 2019. podnijeli i vozači Ambulantne klinike.

- Obavio sam razgovor s dotičnim profesorom koji je tada obnašao dužnost legalno izabranog predstojnika Ambulantne klinike i upozorio ga na prijavu, gdje mi se on usmeno očitovao da se radi o osobnim razmiricama izmedju prijavitelja i njega kao njemu nadležnog. Nakon toga daljnih prijava vezano na taj slučaj i temu nije bilo - rekao nam je Turk.

Dekan poziva sve studente koji su eventualno bili žrtve nasilja da se jave prodekanici za kontrolu kvalitete nastave. Kaže da na fakultetu dosad nikada nije bilo službenih prijava za seksualno uznemiravanje.

- Imali smo tek jednu neslužbenu prijavu, no to je bio izolirani slučaj. Reagirao sam kroz razgovor s profesorom – kaže Turk.

Razgovarali smo i s još jednom bivšom studenticom, a kasnije i zaposlenicom ovog fakulteta koja je osobno bila žrtva ovog profesora.

image
Veterinarski fakultet u Heinzelovoj ulici
Boris Kovacev/Cropix

- Bila sam mu "na piku" od 2008., pa sve do 2011., kada sam konačno zaključila da ova struka nije za mene. Borila sam se za sebe, suprotstavljala mu se, no ništa nije pomagalo. Njegove gadosti nisu prestajale – govori, pa dodaje da ju je nazivao "glupačom, ku*vetinom", optuživao ju da se seksa sa svima, prijetio joj da nikada neće položiti ispite na njegovim predmetima.

- Za jedan svoj rad sam dobila rektorovu nagradu, pa je i u tom slučaju zaključio da sam to postigla "preko kreveta" - kaže naša sugovornica.

Teror se donekle smirio tek kada se zaposlila na fakultetu.

- Svi su moji kolege na Porodništvu pazili da se ne bi dogodilo da on i ja, recimo, skupa budemo u noćnoj smjeni. No, kasnije sam mu i valjda prestala biti zanimljiva. Svo ga vrijeme nisam prijavila, dok sam bila studentica iz vrlo jednostavnog razloga; straha. No sada sam poduzela taj korak, ponajprije u nadi da će to zaštititi moje mlađe kolegice – zaključuje ova žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 21:36