SVE JE POD KONTROLOM

Pripreme za nove pooštrene mjere: Fakulteti su spremni za prelazak na online

Situacija je zasad stabilna, većina fakulteta kombinira nastavu uživo i na daljinu, no spremni su za zatvaranje u roku od 24 sata
Filozofski fakultet u Zagrebu
 Tomislav Kristo/CROPIX

Stanje na sveučilištima zasad je stabilno i nema potrebe za horizontalnim prelaskom na online nastavu. Pokažu li podaci da bi online nastava u bilo kojoj mjeri pridonijela poboljšanju epidemiološke situacije, a pogotovo smanjenju pritiska na zdravstveni sustav, sva sveučilišta spremna su u roku od 24 sata prijeći na online nastavu, kaže ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Nakon što je Hrvatski liječnički sindikat predložio pooštravanje mjera Stožera, ministar se u ponedjeljak konzultirao s rektorima sveučilišta. Među ostalim, predložili su privremeni prelazak srednjih škola i fakulteta na online nastavu. Sudeći po reakciji ministra, od toga zasad neće biti ništa.

image
Radovan Fuchs
Davor Pongracic/CROPIX

- Srednje škole nastavljaju kao i dosad. Škole nisu nikakve virusne bombe. Dosad je bio pozitivan po jedan učenik po razredu, što pokazuje da nema horizontalnog prijenosa i da su se učenici zarazili izvan škole - poručuje Fuchs, napominjući da ni situacija na sveučilištima nije ni izdaleka kritična.

Nabavljaju maglomate

Sudeći po podacima koje su nam dostavili rektori, stanje uistinu ne djeluje alarmantno. Pritom se na svim sveučilištima nastava odvija u kombinaciji na daljinu i uživo, a manji broj fakulteta u potpunosti je odustao od nastave uživo. Primjerice, Filozofski fakultet u Splitu jedini na tom sveučilištu izvodi nastavu na daljinu, u Rijeci nijedan. Prema podacima Zagrebačkog sveučilišta, trenutačno je 155 zaraženih studenata i 62 djelatnika (41 nastavnik), a u izolaciji su 332 studenta, 50 nastavnika i 39 nenastavnih djelatnika. Ukupno je u Zagrebu 70-ak tisuća studenata i oko 8500 zaposlenih.

U Rektoratu ističu da Sveučilište ima svoj Krizni stožer koji prati situaciju te su sve sastavnice spremne, ako treba, odmah prijeći na nastavu na daljinu. Jedan od najvećih, Filozofski fakultet, prema podacima privremene uprave, ima deset zaraženih ili simptomatičnih (osam studenata, dva profesora), a u izolaciji je 13 studenata i jedan nenastavni djelatnik. Riječ je o fakultetu s više od 6000 studenata i oko 750 djelatnika. Kako doznajemo, nabavili su 3000 maski sa znakom FF-a, što ih je stajalo 33.750 kuna, 300 vizira za 7500 kuna, a u nabavi su i četiri maglomata za dezinfekciju, pojedinačne cijene od 3400 kuna.

- S obzirom da fakultet ima više od 70 predavaonica i preko 20 tisuća kvadrata, a 20 raspoloživih spremačica, odlučili smo se za nabavu tzv. maglomata. Na taj su način spremačice rasterećenije, a održavanje nastave sigurnije - kažu u privremenoj upravi. Prema riječima rektora Sveučilišta u Splitu Dragana Ljutića, nastava na njihovim fakultetima organizira se tako da svaka uprava ima pravo procjene i prilagodbe izvođenja nastave.

- Naše je mišljenje da ova akademska godina ide na uobičajen način gdje god je to moguće. Ni u jednom trenutku nismo imali više od 50 zaraženih, što studenata, što djelatnika, broj na dnevnoj bazi je između 15 i 30, pa zaključujemo da je situacija zadovoljavajuća s obzirom da je na našem sveučilištu oko 20.000 studenata i 1800 zaposlenih - kaže rektor Ljutić.

Splitsko sveučilište snašlo se na način da su osnovali covid-ambulantu u sklopu svog Medicinskog fakulteta. Riječ je o centru za covid-informiranje i provjeravanje zdravstvenoga stanja studenata i zaposlenika, gdje među ostalim obavljaju testiranje, obavještavaju specijaliste medicine i preuzimaju prema Ljutićevim riječima, trenutačno su u hotelu Trilj smještene dvije takve studentice.

Hibridni model

Dobro zasad stoji i Riječko sveučilište, potvrđuje rektorica Snježana Prijić-Samaržija. Od oko 17.500 studenata i 1800 zaposlenih, u ponedjeljak je do podneva prijavljeno 22 pozitivnih studenata i 13 pozitivnih djelatnika, a u izolaciji su 74 studenta i 21 djelatnik. Tjedan prije imali su 57 zaraženih studenata i 19 zaraženih zaposlenika tog sveučilišta, sa stotinjak njih u samoizolaciji. Nastava se na svim fakultetima izvodi hibridno i niti jedan riječki fakultet nije u potpunosti prešao u online model, kao što nemaju u potpunosti niti onsite nastavu, potvrđuje rektorica. Dodaje kako se okvirno drže odluke prema kojoj niti na jednom studijskom programu online nastava ne smije prelaziti 40 posto izvedbe.

- Mi jesmo spremni za online i ne bismo to doživjeli kao potres - kaže. Normu online nastave propisalo je i Sveučilište Sjever, pri čemu je uvedeno pravilo o minimalno 33 posto kontaktnih predavanja, osim na studijima sestrinstva i fizioterapije, gdje se vježbe moraju održavati uživo u postotku do 51 i 75 posto satnice.

- Na online nastavu možemo prijeći doslovno u jedan dan, no dok god imamo povoljnu epidemiološku situaciju, ne bismo to voljeli raditi - kaže rektor Marin Milković.

Mjere temperaturu

U dva sveučilišna centra, u Varaždinu i Koprivnici, s oko 4500 studenata i oko 450 djelatnika, trenutačno imaju 20 zaraženih studenata i njih 90 u samoizolaciji. Najviše njih je upravo sa studija sestrinstva.

- Naše studentice su izloženije zbog pretpostavke da na izvanrednom studiju rade u bolnicama, a uz to smo poslali kao ispomoć bolnicama u Varaždinu i Čakovcu naša 63 volontera - objašnjava Milković. Situaciju smatra stabilnom, s obzirom da na 27 studijskih programa nemaju niti jednu grupu studenata u samoizolaciji.

Na Sjeveru su uveli zaštitare ispred svake sveučilišne zgrade, koji mjere temperaturu i vode evidenciju ulaska. Samo zaštitari mjesečno stoje 40.000 kuna. Prostore su opskrbili ozonatorima, UV-germicidnim lampama za sterilizaciju zraka, dezinficijensima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:12