NAJBOLJI PROJEKT EU

Primorsko-goranska županija: Turističkom rutom spojeni arheološki lokaliteti dviju država

Turistima je otkriven kompleks koji se proteže od Rijeke, preko Klane i Prezida u Hrvatskoj, kroz Sloveniju i Austriju do Italije
 Petar Kurschner

Primorsko-goranska županija prijavila je u izbor za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos prekograničnoj suradnji EU projekt Claustra+ - Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum.

Projekt se je provodio na pograničnom području koje obuhvaća Kvarner i Gorski kotar te Sloveniju od 1.8.2017. godine do 31.1.2020. godine. Ukupna vrijednost projekta bila je 13.350.000 kuna, proračun Primorsko-goranske županije iznosio je oko 2.000.000 kuna, od čega se 1.700.000 kuna odnosi na bespovratna sredstva Europske unije, dok su vlastita sredstva iznosila oko 300.000 kuna.

Cilj projekta bila je prezentacija kulturne baštine i prirode koja ju okružuje kroz aktivni turizam te uspostava suradnje dvije zemlje u izgradnji zajedničkog turističkog proizvoda.

Najveći sustav utvrda

Projekt „Claustra +“ nastavak je projekta „Claustra - Kameni branici Rimskoga Carstva”, uspješno realiziranog u sklopu Programa europske teritorijalne suradnje OP Slovenija-Hrvatska 2007. – 2013. Claustra Alpium Iuliarum predstavlja najveći građevinski i vojno-obrambeni sustav kasnorimskih zidina, utvrda, cesta i postaja uz ceste te opskrbnih postaja u zaleđu koji se proteže od Rijeke (Principij) preko Klane i Prezida u Hrvatskoj kroz Sloveniju i Austriju do Italije, a izgrađen je u 4. stoljeću zbog obrane Rimskog carstva od upada barbara.

Provodeći projektne aktivnosti, povezani su hrvatski i slovenski stručnjaci iz područja kulture, prirodnih znanosti i turizma, koji su zajedničkom suradnjom radili na stvaranju novog turističkog proizvoda, kulturno-turističke rute Claustra koja spaja arheološke lokalitete u Hrvatskoj i Sloveniji.

U okviru projekta provedena su arheološka istraživanja te konzervatorsko-restauratorski zahvati čiji će rezultat bitno utjecati na kulturnu ponudu, a kako bi se bolje promovirala povijesna i prirodna baština postavljeni su smjerokazi na prometnice i informativne table uz same lokacije Claustre, izrađeni brojni promotivni materijali te mobilna aplikacija Claustra.

Popularizacija baštine

Osim toga, u široj javnosti, putem različitih manifestacija, radionica i drugih sadržaja, popularizirana je arheološka baština te ukazano na prirodno bogatstvo koje je okružuje.

Oblikovano je 20 turističkih itinerara, pripremljena je projektna dokumentacija za budući posjetiteljski centar Claustra (stara škola u mjestu Studena u zaleđu Opatije) te je izrađena studija modela vegetacije u antičko doba, u Botaničkom vrtu Prirodoslovnog muzeja Rijeka postavljena je i otvorena didaktička info-točka Rimski vrt s biljkama koje su Rimljani koristili i koje su nekada rasle na području zida Claustra te je osnovan Konzorcij Claustra koji radi na razvijanju turističkog proizvoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:41