TUŽNA VIJEST

Preminula Zagrepčanka Ljiljana Pranjić, simbol borbe protiv raka: ‘Otišla je mirno, u snu, bez bolova‘

Do zadnje sekunde davala je sve od sebe, s tim unikatnim osmijehom preko čitavog srca, napisao je na Facebooku Bruno Šimleša

Ljiljana Pranjić

 Boris Kovačev/CROPIX

Zagrepčanka Ljiljana Pranjić, jedno od zaštitnih lica online kampanje "Ne odustajem", koju su svojedobno pokrenule udruge koje okupljaju žene oboljele od raka - Nisi sama, Sve za nju, Europa Donna Hrvatska i Oncoput - preminula je poslije dugogodišnje borbe s opakom bolešću. Od hrabre Ljiljane na Facebooku se oprostio i sociolog, kolumnist te predavač Bruno Šimleša. Njegov status u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Dragi moji i Ljiljanini,

s nezamislivom tugom vas moram obavijestiti da je Ljiljana preminula danas ujutro. Otišla je mirno, u snu, bez bolova. 21 godinu borila se protiv beštija, do zadnje sekunde davala sve od sebe, s tim unikatnim osmijehom preko čitavog srca. Imala je neprikosnovenu volju za životom i do zadnjeg se dana dušom držala za jezgru života.

Znam da će doći trenutak kad ćemo moći slaviti njezin izvanredan život u kojem je primala i davala neograničene količine ljubavi. Ali danas nije taj dan i znam da nam ni ona ne bi zamjerila na suzama. Uvjeren sam da Ljiljana ne žali ni za čim, no naravno, mi ćemo žaliti za njom. A kad se bar malo oporavimo, onda ćemo je svim srcem slaviti. Slavit ćemo njezin život koji je bio tako elegantno satkan od ljubavi.

Posljednji ispraćaj je na Krematoriju u četvrtak u 12 sati, a Ljijana je željela da ne donosite cvijeće, nego da ako imate potrebu, uplatite nešto za njezine voljene udruge 'Sve za nju' i 'Nismo same'.

Oprostite mi, ali ne mogu više pisati. Javit ću se čim mi se srce vrati u tijelo. Znam da prava ljubav ne umire, ali trenutno ne mogu... - napisao je Šimleša na Facebooku.

Ljiljana je bolovala od raka 21 godinu, prošla je više kemoterapija i bezbroj operacija.

- Kad sam dobila dijagnozu, mislila sam da je to početak kraja. Prepala sam se, naravno. Mislila sam, gotovo je, uskoro ću umrijeti. Ali što je to početak kraja? Svako rođenje je početak kraja... Znate, svi mi koji prolazimo ovakve bolesti svojevrsni smo eksperti kriznog menadžmenta, nakon mnogih kemoterapija i bolesti, mi znamo što znači prilagoditi se...

U trenutku kad dobijemo novu lošu dijagnozu, prvo što učinimo je da se raspitamo tko još živi s tom bolesti. Raspitala sam se i našla žene koje već godinama žive s metastatskim rakom, to me smirilo i dalo mi nadu. U ovih 20 godina vrijeme preživljenja produljilo se nekoliko puta. Ali nije bitno samo preživjeti, mi želimo živjeti punim plućima.

Svi mi koji smo bili suočeni s mogućnošću odlaska s ovoga svijeta definitivno živimo ispunjenije, bolje i kvalitetnije od nekoga tko nikad nije imao neki zdravstveni problem. Ja namjeravam živjeti koliko god ide, iz sveg srca, da mi narastu krila i da potpuno uživam u životu. Vjerujem u medicinu - rekla je Ljiljana Pranjić u travnju ove godine za portal Živim.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:48