REFORMA SUSTAVA

PREMIJER ZORAN MILANOVIĆ ZA JUTARNJI 'Neću prodati Hrvatske vode!'

Otkrivamo plan Vlade: ukinut će 140 vodovodnih poduzeća u gradovima i općinama i ostat će ih samo 20
 Boris Kovačev/CROPIX

U Hrvatskoj danas postoji 160 komunalnih poduzeća koja se bave vodoopskrbom i odvodnjom.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina , koji je nadležan i za resor voda, odlučio je drastično racionalizirati sustav vodoopskrbe: u cijeloj državi ostat će 20-ak vodovodnih poduzeća.

Previše poduzeća

- Imamo prevelik broj komunalnih poduzeća koja pružaju usluge vodoopskrbe i odvodnje, to je prevelik broj u odnosu na površinu, broj stanovnika i korisnika, što dovodi do njihove neefikasnosti u pripremi i provedbi razvojnih projekata, do velikih gubitaka i loše usluge prema građanima u nekim dijelovima zemlje - objasnio nam je ministar Jakovina.

Koja će područja zemlje pokrivati objedinjena vodouslužna poduzeća, još nije odlučeno, ali ministar tvrdi da će bolje usluge i povećanje efikasnosti sustava rezultirati pravičnijim cijenama vode, odnosno da će cijene biti regionalno uravnotežene.

- U nekim općinama i gradovima cijene će rasti, a u nekima će se i značajno smanjivati s obzirom na to da se današnje cijene vode u jedinicama lokalne samouprave razlikuju i više od 200 posto, negdje su 17 kuna po kubiku, a negdje pet”, kaže Jakovina.

Uvođenje novog vodovodnog sustava važno je i za privlačenje novca iz europskih fondova.

Ne privatizaciji

Za projekte u vodnom gospodarstvu Hrvatska do 2020. ima na raspolaganju dvije milijarde eura iz proračuna EU. Da bi mogla dobiti taj novac, mora provesti racionalizaciju sustava. Teško je očekivati da se novac efikasno podijeli i iskoristi na čak 160 komunalnih poduzeća.

Prema podacima Hrvatskih voda, 90% vodnokomunalne infrastrukture je u vlasništvu komunalnih poduzeća, a 10% je u izravnom vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Zato je novim Zakonom o vodama propisano da se svi vodovodi prenesu u izravno vlasništvo komunalnih poduzeća.

Prenošenje bi trebalo biti gotovo do kraja godine. U pojedinim općinama to je izazvalo negodovanje, pa i optužbe da se iza svega krije plan privatizacije Hrvatskih voda.

- Politika moje Vlade posve je jasna: nema privatizacije Hrvatskih voda. Moguća je samo racionalizacija poslovanja vodnih poduzeća, ali privatizacija ne - rekao je jučer za Jutarnji premijer Zoran Milanović.

Javno bogatstvo

I Jakovina tvrdi da “šume, zemljište i vode ostaju nacionalno bogatstvo i nema prodaje ni privatizacije”.

Vodna infrastruktura u pojedinim općinama i gradovima ne prenosi se na Hrvatske vode koje ni ubuduće, kao što to ne čine sada, neće nikome isporučivati vodu. Zadatak Hrvatskih voda bit će da sa 20-ak objedinjenih vodokomunalnih poduzeća brže i efikasnije realiziraju projekte iz EU fondova.

Privatizacija u Njemačkoj i Francuskoj

Početkom ove godine u Njemačkoj se počelo raspravljati o mogućnosti privatizacije opskrbe vodom. Do sada je opskrba vodom u Njemačkoj bila u nadležnosti općina koje su jamčile opskrbu svim građanima, ali i poduzećima u određenoj regiji. Strah od privatizacije pojavio se zbog uvođenje propisa koji daju mogućnost dodjele koncesija za opskrbu vodom. Kao razlog protiv privatizacije uglavnom se navodi primjer Pariza, u kojem je vodoprivreda nakon privatizacije vraćena u javni sektor jer se pokazalo da je došlo do pada kvalitete vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 06:29