BURNO U SABORU

‘Premijer je podvio rep. Njegove izjave u rangu su one - a onda je svizac zamotao čokoladu!‘

Tijekom iznošenja stavova saborskih klubova pljuštale su optužbe, ali i brojne opomene
Sandra Benčić i Nikola Grmoja
 Damjan Tadić/Cropix

Nastavljena je sjednica Hrvatskog sabora, a rasprava je započela iznošenjem stavova u ime saborskih klubova.

Nikola Grmoja iz Mosta osvrnuo se na jučerašnju izjavu premijera Plenkovića, koji je kazao da nema potrebe za osnivanjem saborskog povjerenstva u vezi s aferom Janaf rekavši da je zahtjev za osnivanjem preširok, javlja Dnevnik.hr.

"Ne zamjeram premijeru, on je ionako izjavio da ništa ne zna. Ipak bi bilo dobro da bude upoznat s činjenicama, a ne da se sramoti. Nije on taj koji odlučuje što će Sabor istraživati. Ne trebaju nam fiškalni argumenti. Pitanje je želimo li se ili ne želimo obračunati s korupcijom. Što krije neznajući Andrej Plenković?" upitao je Nikola Grmoja u sabornici.

Saborska zastupnica Sandra Benčić smatra da je premijer podvio rep. "Njegove izjave u rangu su one - a onda je svizac zamotao čokoladu!", kazala je Benčić o premijerovim argumentima za neosnivanjem povjerenstva.

HDZ-ov Branko Bačić obrušio se na zahtjeve oporbe i izjavio da razumije njihovu nervozu jer su tekst, kako kaže, pisali tjedan dana. "Izvolite napravite akt koji je u skladu sa zakonom i Ustavom, ako ste to u stanju", poručio je Bačić.

Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta također se obrušio na premijera Plenkovića zbog istražnog povjerenstva u vezi s aferom Janaf. Kazao je da Plenkovićevi igrači završavaju u Remetincu.

"Čuli smo da je protiv osnivanja saborskog povjerenstva. Plenković je maher za sastavljanje lista. Koga stavi na listu, taj završi u Remetincu. Tako je bilo i s Rimac", kazao je.

Mlinarić je zbog svojih mnogobrojnih upadica zaradio dvije opomene predsjedavajućeg Furija Radina, koji je odredio petominutnu pauzu.

"Opomene mi ne znače ništa", kazao je Mlinarić i zaradio treću opomenu. "Ja samo radim svoj posao", poručio mu je Radin.

"Kanite se repliciranja i pometite ispred svojeg praga", poručila je zastupnica HDZ-a Vesna Bedeković Mlinariću. Od Radina je dobila dvije opomene.

Prijedlog zakona o sanaciji kreditnih institucija

Hrvatski sabor raspravlja i o Prijedlogu zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava. Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o kreditnim institucijama koje su dio paketa mjera za smanjenje rizika kojima se nacionalno zakonodavstvo usklađuje s pravnom stečevinom Europske unije.

Time se, uz ostalo, nastavlja reforma bankovnog sustava Europske unije s ciljem očuvanja njegove otpornosti uz daljnje jačanje sposobnosti banaka da podnesu moguće šokove, očuvanje financijske stabilnosti jačanjem kapitalnih potreba banaka i mjera za poboljšanje njihove kreditne aktivnosti odnosno smanjivanje opterećenja manjih banaka te poboljšanje kapaciteta za financiranje malog i srednjeg poduzetništva, odnosno infrastrukturnih projekata, objasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Iz tog zakonskog paketa ministar izdvaja odredbe o podjeli sanacijskih ovlasti. Naime, kako Hrvatska postaje članica jedinstvenog sanacijskog mehanizma, tako bi Hrvatska narodna banka (HNB) preuzela ovlast sanacijskog tijela za kreditne institucije, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) sanacijskog tijela za investicijska društva, a Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB) tijelo je koje vodi nacionalni sanacijski fond, upravlja fondom osiguranja depozita i ovlaštenja za provedbu stečaja i likvidaciju banaka.

Sabor će ovaj tjedan raspraviti i izvješća o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u prošloj godini.

U sabornicu je danas došao i Davor Bernardić.

Mlinarić (DP) pozvao Plenkovića da od Srbije zatraži odštetu za logoraše

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta (DP) Stipo Mlinarić pozvao je u srijedu premijera Andreja Plenkovića da zatraži od Srbije odštetu za hrvatske logoraše koji su tijekom Domovinskog rata protupravno držani po srbijanskim logorima.

"Hrvatski logoraši nisu imali prigode kao Josipa Rimac dobivati plaću za svoje logorovanje 'šest plus šest', kao što je ona zatražila iz zatvora. Nismo imali prigodu ni da nas se čuje”, rekao je Milanarić i spočitnuo premijeru da mu nije palo na pamet zatražiti od Srbije odštetu za hrvatske logoraše.

Volio bih da Andrej Plenković odgovara na takva pitanja, gdje ima osnove za naplatiti odštetu za 15.000 logoraša, dodao je Mlinarić iznoseći stajalište Kluba DP-a.

Darko Klasić (Klub HSLS-a i Reformista) založio se za ukidanje obveznih članarina za strukovne komore i pozvao građane da potpišu peticiju koju je pokrenula udruga "Glas poduzetnika" za ukidanje obveznih članarina za Hrvatsku gospodarsku komoru, Hrvatsku obrtničku komoru i Hrvatsku turističku zajednicu, kao i svih drugih parafiskalnih nameta.

"Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora nepotrebne su strukture koje guše male poduzetnike i obrtnike te priječe stvaranje novih vrijednosti u društvu, dok istovremeno poduzetnicima i obrtnicima u praksi pružaju malo ili ništa”, ocijenio je Klasić.

Ističe da je u Hrvatskoj oko 25 strukovnih komora, od kojih svaka naplaćuje članarinu, upisninu i stručni ispit, u prošloj godini samo od članarina uprihodile su 292 milijuna kuna.

Romana Nikolić (Klub SDP-a) povodom dječjeg tjedna podsjetila je na zaštitu dječjih prava, posebice rizične skupine djece i mladih.

"Treba osigurati jednake mogućnosti za rast i razvoj djece, neovisno o tome nalazi li se u ruralnim ili urbanim sredinama, u manje ili više razvijenim područjima Hrvatske te neovisno o ekonomskim prilikama ili neprilikama", naglasila je.

Kao dodatnu pomoć i podršku posebno je izdvojila uslugu poludnevnog boravka za posebno rizične skupine djece, poput djece s problemima u ponašanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 02:11