ANDREJ PLENKOVIĆ

Premijer građanima čestitao Praznik rada: ‘Vlada će nastaviti unaprjeđivati položaj radnika‘

‘Želim izraziti zahvalnost svim radnicama i radnicima koji su u ovim teškim okolnostima najzaslužniji za rast hrvatskog gospodarstva‘

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković čestitao je hrvatskim građanima Međunarodni praznik rada, poručivši da će Vlada nastaviti unaprjeđivati položaj radnika u vremenima brojnih izazova i da je odlučna nastaviti s politikom rasta plaća i u narednim godinama.

"I ove godine na Međunarodni praznik rada želim izraziti zahvalnost svim radnicama i radnicima koji su u ovim teškim okolnostima najzaslužniji za otpornost, rast i konkurentnost hrvatskog gospodarstva", napisao je premijer.

Vlada će stoga, dodao je nastaviti unaprjeđivati položaj radnika u vremenima kada se suočavamo s brojnim izazovima, mijenjajućih globalnih i tržišnih prilika koje donosi 4. industrijska revolucija.

Suočeni smo s posljedicama pandemije koronavirusa, ruske agresije na Ukrajinu, rasta cijena energenata i hrane, a Vlada poduzima niz mjera kako bi očuvala radna mjesta, gospodarsku stabilnost zemlje te ekonomski i socijalni standard hrvatskih obitelji.

Premijer je dodao da vodeći se načelom društvene solidarnosti, zajedno sa sindikatima rješavaju ključna pitanja za boljitak radnika.

Zadovoljan je što su ovog tjedna postigli dogovor sa sindikatima javnih i državnih službi, koji jamči daljnji rast osnovice i materijalnih prava, a time i povećanje kupovne moći zaposlenika.

Napomenuo je da su u nakon godina stagnacije u rastu plaća u proteklih pet i pol godina ostvarili značajan napredak te su podigli osnovicu u javnom i državnom sektoru za više od 23 posto

Prosječna neto plaća rasla je za 32 posto na 7452 kune u veljači, a minimalna neto plaća za 50 posto na 3750 kuna. Ujedno, u razdoblju 2016. do 2021. realne plaće su rasle znatno više od cijena.

"Unatoč zahtjevnim gospodarskim okolnostima i uz potporu hrvatskih građana, odlučni smo nastaviti s politikom rasta plaća i u narednim godinama", poručio je premijer.

Naglasio je da će Vlada nastaviti provoditi reforme, stvarati kvalitetnije poslovno ozračje i poticati ulaganja, što su preduvjeti za modernizaciju Hrvatske, nastavak gospodarskog rasta, otvaranje novih radnih mjesta, daljnji rast plaća, što znači i viši životni standard naših građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:00