NEZGODNA AFERA

Prema Plenkoviću europski tužitelji ne mogu istraživati kriminal na Geodetskom jer je u pitanju - hrvatski novac

Premijer kaže da je njegova ministrica Obuljen Koržinek jedna od najzaslužnijih za "brzu" obnovu Zagreba i centra Petrinje

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Ni jedan premijer dosad nije se ovako izravno obrušio na jedno pravosudno tijelo kao što je to učinio Andrej Plenković u odnosu na Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), govoreći o njihovoj (ne)nadležnosti za slučaj Geodetski fakultet.

Plenković je već osporavao nadležnost hrvatskog EPPO-a, ali to nije bilo ovako izravno, a od europske glavne tužiteljice Laure Codruțe Kövesi već mu je stigao odgovor, ali umiven i diplomatski. Sada je, međutim, Plenković skinuo rukavice.

- Imputirati ovako medijski političku odgovornost ministrice Nine Obuljen za nešto ovako je u najmanju ruku neumjesno. Što se tiče EPPO-a, ja smatram da oni za ovo nisu nadležni, to je sto posto. Za DORH i USKOK bi bilo vrlo nezgodno ako u ovom slučaju ostane nadležnost EPPO-a. Onda nam ne trebaju DORH ni USKOK. Siguran sam da gospođa Kövesi, koja je pravnica, to jako dobro razumije. Ovo vam govorim kao netko tko nije došao s ceste, ova Vlada je izabrana i radi, ne da se impresionirati. Ovo što sam rekao je ostalo toliko minimalno da sam zapanjen da se uopće usudila nešto onako komentirati - izjavio je premijer Plenković koji je uvodno prebrojao javni novac koji je u ovom slučaju potrošen na sumnjiv način te zaključio da nisu u pitanju europski euri, nego hrvatski.

Državni novac

- Što se tiče ovog slučaja, EPPO je gledao nešto oko Geodetskog fakulteta. Onda su malo-pomalo došli do slučaja 3D snimanja Zagreba nakon potresa. Međutim, jasno je kao dan da je do jedan euro koji se potrošio na 3D snimanje za Geodetski fakultet isplaćen iz državnog proračuna. To je činjenica - ustvrdio je Plenković i nastavio kako on nije protiv istraživanja nezakonitosti.

- To ne znači da ja ili bilo tko smatra da se to ne treba istražiti. Dapače, mi smo najzainteresiraniji da se to istraži. Pitanje je zašto EPPO istražuje nešto što nije trošenje novca EU - rekao je Plenković.

Ponovno je žustro branio svoju ministricu rekavši da nema ništa sporno oko ponašanja i djelovanja ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

- Ona je jedna od najzaslužnijih da se organizirala obnova državnih, javnih zgrada, kulturne i sakralne baštine. Ona je jedna od najzaslužnijih za brzu obnovu Zagreba i centra Petrinje - izričit je Plenković.

Prije nekoliko je dana na tezu koju je premijer sada vrlo izravno iznio, kako EPPO istražuje kriminal za koji nije nadležan, u izjavi za N1 televiziju reagirala glavna europska tužiteljica Kövesi.

Reakcija šefice EPPO-a

"Glavna europska tužiteljica u pravilu ne komentira političke izjave. Međutim, glavna europska tužiteljica odgovorna je za zaštitu EPPO-a od bilo kakvog pokušaja uplitanja u njegove istrage. Glavna europska tužiteljica vjeruje da niti jednom javnom dužnosniku u Hrvatskoj, a kamoli premijeru Hrvatske, nije cilj miješati se u istrage EPPO-a općenito, a posebno u ovu", poručili su iz njezina Ureda.

"Uzevši u obzir snažnu potporu premijera osnivanju EPPO-a, glavna europska tužiteljica uvjerena je da nije bila namjera podržavati otvaranje paralelnih procesa o istim činjenicama kao onima koje istražuje EPPO, što bi dovelo do sukoba nadležnosti između EPPO-a i DORH-a i USKOK-a i naposljetku bi spriječilo EPPO da dovrši svoju istragu. Štoviše, takav razvoj događaja značio bi ozbiljno kršenje pravilnog funkcioniranja istraga i službi javnog tužiteljstva u vezi s istragom i kaznenim progonom prijevare, uključujući poreznu prijevaru, korupciju ili druge slučajeve kršenja zakona Europske unije u vezi s provedbom proračuna EU ili zaštitom financijskih interesa Unije, što je propisano Uredbom 2020/2092 o općem režimu uvjetovanja za zaštitu proračuna Unije", poručila je za N1 Laura Kövesi.

Prema Uredbi koju je spomenula, ona je, među ostalima, nadležna Europskoj komisiji prijaviti slučajeve opstrukcije istraga i rada tijela zaduženih za istragu i progon nezakonitog trošenja europskog novca, zbog čega država članica u kojoj se to događa u konačnici može biti sankcionirana.

Valja podsjetiti kako je otvorenu kritiku na rad hrvatskog EPPO-a prvi iznio novoimenovani glavni državni odvjetnik Ivan Turudić koji je rekao da nam taj Ured ni ne treba. Uloga glavnog državnog odvjetnika u slučaju istraga oko trošenja europskog novca je velika jer ako dođe do sukoba nadležnosti između EPPO-a i USKOK-a ili kojeg drugog državnog odvjetništva, odluku tko će raditi konkretnu istragu donosi hrvatski glavni tužitelj, od svibnja Turudić. Budući da u svim projektima financiranim sredstvima iz europskih fondova u određenom postotku sudjeluju i sredstva iz hrvatskog proračuna, bilo državnog ili lokalnih, ne treba isključiti pokušaj potpunog razvlašćivanja europskih tužitelja u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 12:12