PROJEKT GRADNJE

Predstavljena mogućnost financiranja riječkog autobusnog kolodvora iz EU fondova

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je da njemu takva obećanje ne ulijevaju nadu

Marko Filipović

 Srđan Vrančić/Cropix

Mogućnost prijave projekta gradnje riječkog autobusnog kolodvora na natječaj za financiranje novcem iz europskih fondova predstavljena je u utorak na sjednici Odbora za urbanizam i prostorno uređenje riječkoga Gradskog vijeća.

Kako je rekao pozvani ravnatelj Uprava za EU fondove i strateško planiranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Damir Šoštarić, riječ je o programu u sklopu novog operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

Ministarstvo namjerava otvoriti natječaj za prijavu gradnji i uređenja autobusnih kolodvora u Hrvatskoj, sufinanciranih iz tog izvora nakon javnog savjetovanja početkom sljedeće godine, rekao je Šoštarić.

Kako je u Rijeci planirana izgradnja kompleksa Zapadne Žabice, s autobusnim kolodvorom, javnom garažom i komercijalnim sadržajima, za prijavu na taj natječaj trebalo bi izdvojiti kolodvor od komercijalnih sadržaja. Prihvatljive troškove izgradnje kolodvora pokrilo bi se tako u stopostotnom iznosu, s tim da bi 85 posto bilo iz europskih fondova, a ostatak bi pokrilo ministarstvo. Moguće je sufinanciranje gradnje i javne garaže, rekao je Šoštarić.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je da njemu takva obećanje ne ulijevaju nadu.

"Bojim se HDZ-a i kad nosi darove", rekao je. O projektu gradnje kolodvora u Rijeci se govori dulje od 20 godina, i sad kad smo našli rješenje, ovo bi donijelo samo novu odgodu, rekao je. Tako nam je bilo obećano i da će se graditi drugi kolosijek željeznice kroz Rijeku, a ne vidim da je blizu raspisivanje natječaja za taj projekt, dodao je.

"Nakon niza pokušaja pronalaska modela financiranja gradnje kolodvora, odlučili smo se na prodaju zemljišta. O prihvaćanju takvog modela će odlučivati gradski vijećnici na sjednici u četvrtak. Imaju mogućnost odabrati da se autobusni kolodvor, javna garaža s 800 mjesta i komercijalni sadržaji sagrade za tri i pol godine. Ocjenjujemo da je to dobar i kvalitetan model i sigurno brži za realizaciju od ovog danas predstavljenog", rekao je gradonačelnik.

Istaknuo je da se prodajom zemljišta dobiva 85 milijuna kuna, te još gotovo pet milijuna na godinu za komunalnu naknadu i spomeničku rentu.

Nezavisni gradski vijećnik Davor Štimac ustvrdio je da ova informacija pokazuje kako nije bilo točno obrazloženje odluke o prodaji zemljišta nemogućnošću pronalaska drugih modela financiranja.

Predsjednik Odbora za urbanizam i prostorno uređenje Adrijano Rogić (HDZ) ocijenio je da je gradonačelnikov istup bio "nizak i nekonstruktivan", ističući da su se na sjednici tog odbora okupili neovisno o stranačkoj opredijeljenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:59