MONOGRAFIJA

Predstavljena knjiga ‘Bokeljski zagovori - tragom hrvatske baštine Boke‘

Poruka knjige je, po riječima ministra, jasna i napisana je kako bi poučavala, promicala i štitila hrvatsku kulturu Boke

Vanda Babić Galić

 Željko Puhovski/Cropix

Knjiga "Bokeljski zagovori - tragom hrvatske baštine Boke" autorice Vande Babić Galić predstavljena je u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu, uz poruku da bi činjenice iz te monografije koja promiče hrvatsku kulturu Boke u Crnoj Gori trebale ući u kurikule obje države.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da mu je drago da Hrvati Boke kotorske doprinose multikulturalnosti i blagu Crne Gore te uvijek trebamo razgovarati i vidjeti u čemu možemo pridonijeti da bi bili još bolji susjedi, da bismo oplemenili naše odnose.

"Bokeljski zagovori su putokaz u tom smjeru koji obogaćuje multikulturalnost, multikonfesionalnost Crne Gore. Trebamo dati podršku našim ljudima u Boki kotorskoj da ostanu ondje, da njeguju svoj identitet i da im olakšamo njihov život", kazao je ministar.

Poruka knjige je, po riječima ministra, jasna i napisana je kako bi poučavala, promicala i štitila hrvatsku kulturu Boke i Hrvata Boke, koji danas ondje čuvaju svoj hrvatski kod.

Ustvrdio je da činjenice iz te knjige trebaju ući u kurikule obje države, što je, napomenuo je naglasio u razgovoru s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Đorđem Radulovićem i hrvatskim ministrom Fuchsom.

"Naši razgovori su jamstvo konkretnih koraka koje ćemo poduzeti kako bi hrvatska baština Boke bila svjetionik europske kulture, stara kuća Hrvata Boke i zaljev svetaca i blaženika u kojem svatko može pronaći svoj mir", rekao je ministar.

To su, dodao je glavni ciljevi i zadaća te knjige i nas kao ljudi, jer ne smijemo eutanazirati kulturu sjećanja. "U međusobnom poštovanju moramo isticati svoje posebnosti i dičiti se svojim vrijednostima, a na Boku, na taj biser hrvatske kulture, pazit ćemo da ostane netaknuta u svojoj ljepoti i vrijednosti“, istaknuo je.

Autorica i i kotorska profesorica na Filozofskom fakultetu u Zadru Vanda Babić Galić rekla je da je ta knjiga monografija, a ujedno i udžbenik za sve one koji žele proučiti hrvatski kulturni kod Boke.

Bokeljske zagovore napisala je kako naša kulturna baština, koju smo utkali u Crnu Goru, više ne bi nazivala krivim imenom i da poštujući međunarodni sporazum, konačno postane dio crnogorskog obrazovnog kurikula. Nada se da će u Republici Hrvatskoj djeca u osnovnim i srednjim školama učiti o Boki kao o dijamantu hrvatske kulture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:18