SASTANAK NA PANTOVČAKU

Predsjednik Milanović primio predstavnike Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske

Jedan od najvećih problema je činjenica što još uvijek nije riješeno financiranje udruga osoba s invaliditetom

Predsjednik Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović primio je u ponedjeljak predstavnike Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske te su se složili da se država u rješavanju potreba osoba s invaliditetom ne može oslanjati samo na novčana sredstva iz fondova EU.

Sastanak u Uredu predsjednika održan je povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji je obilježen 3. prosinca.

Iako je povod bio prigodni, na sastanku se razgovaralo o ozbiljnim problemima s kojima se udruge i njihovi članovi i dalje susreću. Štoviše, predstavnici udruga zatražili su podršku predsjednika Milanovića kako bi riješili ključne probleme, stoji u priopćenju.

Prema riječima predsjednice Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marice Mirić, jedan od najvećih problema je činjenica što još uvijek nije riješeno financiranje udruga osoba s invaliditetom.

U europskom Fondu za oporavak postoje velika sredstva koja bi se mogla koristiti za potrebe udruga koje skrbe o osobama s invaliditetom, ali u praksi se taj novac nedovoljno koristi. Želja nam je da se od 2024. krene s organiziranim financiranjem naših članica, poručila je Mirić.

U udrugama se nadaju kako će dio problema biti riješen i donošenjem novog Zakona o osobnoj asistenciji koji je od početka prosinca u javnom savjetovanju, a plan je da stupi na snagu 1. srpnja 2023.

Međutim, nisu sve udruge zadovoljne nacrtom zakona, štoviše, izvršna direktorica Hrvatskog saveza slijepih Andreja Veljača tvrdi kako je predloženi Zakon o osobnoj asistenciji "sramotan".

Prema njezinim riječima, niti jedan prijedlog saveza slijepih nije prihvaćen, a posebno su nezadovoljni što se ponovo uvodi imovinski cenzus.

Predsjednica Saveza gluhih i nagluhih Jadranka Krstić također je kazala kako se njihovi prijedlozi ne uvažavaju, te se složila s kritikama na račun predloženog zakona.

„Država ne može pobjeći od svoje odgovornosti, odnosno ne može se oslanjati samo na sredstva iz fondova EU. To je posao državne vlasti i ona mora pronaći rješenja za potrebe osoba s invaliditetom“, rekao je na sastanku predsjednik Milanović koji opravdanim smatra zahtjeve o kojima se razgovaralo na sastanku na kojem su bili predstavnici brojnih udruga osoba s invaliditetom.

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske je krovna organizacije osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Mrežu Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) čini 15 nacionalnih saveza i OSVIT kao mreže zaštitnih radionica Hrvatske, putem kojih okuplja više od 250 lokalnih udruga osoba svih vrsta invaliditeta u cijeloj Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:50