DOKTORSKI STUDIJ

PREDSJEDNICA NA FAKULTETU POLITIČKIH ZNANOSTI 'Želim opet studirati, ali trebamo vidjeti hoće li me primiti'

 Bruno Konjević/CROPIX

Kao i ostali kandidati prijavljeni na natječaj za upis na doktorski studij politologije Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović morat će pričekati ponedjeljak. Tada će, potvrđuju na fakultetu, biti objavljeni rezultati natječaja.

Najkonkurentniji smjer

Uz natječajnu dokumentaciju koja, među ostalim, uključuje motivacijski esej s najviše tisuću riječi, dvije akademske preporuke, diplomu, životopis, kandidati za upis imaju obavezan intervju. Zakazani datum za predsjednicu bio je jučer u 9.30 sati. Uz to što je oprezno izjavila da će pričekati rezultate upisnog postupka, Grabar-Kitarović objasnila je motivaciju:

- Nadam se tome studiju jer podržavam cjeloživotno obrazovanje. FPZ je iznimno dobar fakultet i ovo je izraz povjerenja u hrvatsku znanost i visoko školstvo - izjavila je Jutarnjem listu.

Aplicirala je upis na smjer međunarodni odnosi, što je najkonkurentniji među ukupno šest smjerova. Da bi mogli prijaviti upis, kandidati moraju imati izvrstan ili vrlo dobar uspjeh u prethodnom studiranju, a po natječajnom pravilu iznimno se mogu prijaviti i pristupnici s ocjenom dobar (3-3,499). Prednost pri upisu imat će kandidati s boljim ocjenama, kvalitetnijim preporukama i znanstveno-istaživačkim iskustvom.

Moguće i 7 godina

Za one koji se pitaju kako će predsjednica, postane li doktorandica, pronaći vremena za predavanja i ostale studijske obveze, odgovor je ponuđen u natječaju: svaki kandidat za upis pismeno izjavljuje hoće li studirati u punom radnom vremenu ili part-time. Ovisno o tomu, studij traje tri, odnosno pet godina. Part-time studij može iz opravdanih razloga - o kojima odlučuje vijeće doktorskog studija - biti produljen i na sedam godina. Školarina za doktorski studij iznosi 60 tisuća kuna (10 tisuća po semestru), a po završetku studija stječe se akademski stupanj doktorice znanosti (dr.sc.) iz društvenih znanosti, polja politologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:12