SALTO MORTALE

Pozadina zatopljenja odnosa Penave i Milanovića: Od ‘pojest će nas mrak‘ do ‘pogledaj smuđa‘

Zbog ćirilice i HOS-a svaka prilika u kojoj su Milanović i Penava došli u kontakt iznjedrila je sukob i teške optužbe

Zoran Milanović Ivanu Penavi pokazuje smuđeve

 Screenshot/nova Tv/

Ribički razgovor predsjednika Republike Zorana Milanovića i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave s koji su pričom o ulovu kratili vrijeme u koloni sjećanja bio je veliko iznenađenje. Doduše, političari su se potrudili staviti u stranu međusobne tenzije ne bi li u prvom planu bio pijetet prema žrtvi, no razgovor Milanovića i Penave djelovao je posebno opušteno.

- Ovo su ti smuđevi. Vidi koliki su. Jedan koji smo mi jeli imao je preko tri kile. Znaš koji su filei od toga - govorio je Milanović Penavi i pritom mu na mobitelu pokazivao fotografije smuđa kako bi ga doista uvjerio da je imao više od tri kile.

Snimka toga razgovora koji su uhvatile kamere Nove TV vrlo se brzo proširila, te izazvala čuđenje i podsmjeh jer iz nje proizlazi iznenađujuće pitom i srdačan odnos dvojice političara koji su do sada razmjenjivali samo grube riječi i bili na potpuno suprotnim političkim polovima. Doduše, kako u Penavinoj politici nema puno sadržaja, ta se suprotnost i tenzije uvijek svodila na odnos prema isticanju fašizma i upotrebi dvojezičnog pisma u Vukovaru.

Dok se Milanović, najprije kao predsjednik SDP-a i svojedobno kao premijer zalagao za uvođenje ćiriličnih ploča u Vukovaru i osuđivao isticanje ustaštva, Penavi je (jednako dok je bio u HDZ-u kao i sada dok je vođa Domovinskog pokreta) netrpeljivost prema Srbima i koketiranje s ustaštvom glavna politička moneta.

Ribička priča

Na tome se potrudio politički profitirati i ove godine pa je tako za Dan sjećanja pripremio plakat na kojemu se spominje HOS i ističe slovo "U", te stoji poruka Jean-Michela Nicoliera, poginulog dobrovoljca HOS-a - "Vukovar moj izbor i u dobru i u zlu". Na tu provokaciju Vlada je odgovorila drugim plakatom i sloganom "Vukovar - mjesto posebnog domovinskog pijeteta". Formalno, iza ovog drugog plakata stoji Vijeće za domovinski pijetet na čijem je čelu potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved.

Znakovito je, ali je prošlo ispod radara, da je predsjednik Milanović uoči Dana sjećanja najavio kako će doći u Vukovar i prisustvovati Danu sjećanja pod nazivom Vukovar moj izbor i u dobru i u zlu, dakle biti u koloni pod sloganom s plakata iza kojeg stoji Grad Vukovar, odnosno Ivan Penava, odnosno Domovinski pokret.

Ispada, dakle, da je srdačan odnos začinjen ribičkim pričama o smuđu imao svoju uvertiru koja počiva na njegovom političkom salto mortale.

Naime, Milanović je kao predsjednik Vlade inzistirao na poštivanju ustavnih prava nacionalnih manjina po kojemu su Srbi u Vukovaru s obzirom na to da su činili više od 30 posto stanovništva grada imali pravo na službenu upotrebu svoga jezika i pisma. Naredio je da se postave dvojezične ploče, ali su zbog velikog otpora braniteljske populacije i svesrdnu podršku HDZ-a čiji je eksponent tada bio Penava, postavljane pod okriljem noći, da bi ih se potom u više navrata razbijalo.

Penava kao gradonačelnik Vukovara nije dozvolio da se u statut grada ugradi upotreba ćiriličnog pisma premda je time kršio Ustav.

Zbog toga je svaka prilika u kojoj su Milanović i Penava došli u kontakt iznjedrila sukob i teške optužbe.

Namjerna provokacija

U kampanji za predsjednika Republike, Milanovićeva protukandidatkinja pokušala je politički inkasirati otpor prema uvođenju ćirilice u Vukovaru pa je podržavala Penavu.

- Ustav i zakoni mogu ti se sviđati ili ne sviđati, ali dok su na snazi moraš ih poštivati - odgovarao im je tada Milanović.

Na početku mandata Milanović je bio dosljedan. Tako je 2020. godine došao u Okučane na obilježavanje obljetnice Bljeska, ali je vrlo brzo otišao jer se jedan muškarac pojavio se u HOS-ovoj majici s ustaškim natpisom "Za dom spremni". Kazao je da je to namjerna provokacija, gaženje žrtava i sjećanja na događaj te da on i ubuduće neće u tome sudjelovati.

Isto se dogodilo u siječnju 2021. na obilježavanju 28. godišnjice vojne operacije Maslenica 93. u Zadru. Predsjednik je napustio svečanost jer je vidio da su u protokolu i dva pripadnika HOS- a koji su na odorama nosili ustaška obilježja, pozdrav Za dom spremni.

Penava pak od početka proziva Milanovića i upravo se na temama poštivanja prava nacionalnih manjina, konkretno srpske u Vukovaru, u kampanji za prošle izbore borio protiv Milanovića, a za pobjedu Kolinde Grabar Kitarović.

- Mi u Vukovaru svoju poziciju znamo, čvrsto je držimo i nećemo je pustiti i spremni smo te pozicije braniti po svaku cijenu. Ako je svima drugima svejedno, nama nije svejedno, hoćemo li ponovno morati ići protiv onih koji su uvodili ćirilične ploče i hoće li ćirilične ploče ponovno osvanuti u Vukovaru - poručivao je tada Penava.

Uvođenje mraka

Isti taj Penava koji je u subotu u koloni sjećanja proučavao smuđeve koje je Milanović pojeo govorio je biračima kako bi njegov mandat značio uvođenje mraka.

- Sjetite se da se Zoran Milanović, u jednom osjetljivom trenutku za hrvatsku državu, kod ulaska u EU, između interesa hrvatske države i naroda i interesa udbaških agenata, preko ‘lex Perković‘, odlučio za bivše agente Udbe, koji su danas pravomoćno osuđeni na višegodišnji ili doživotni zatvor - govorio je prije tri godine Penava kojemu je danas Milanović draže i bolje društvo od njegovog dojučerašnjeg stranačkog šefa Andreja Plenkovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 18:52