SPORNE DIVIDENDE

Povjerenstvo zbog imovinske kartice ministra Grlića Radmana kaznilo s ukupno 5300 eura

Provjerom je utvrđeno da je od 2019. ministar imao primitke od više trgovačkih društva koje nije unio u imovinsku karticu

Gordan Grlić Radman

 Ivana Grgic/CROPIX

Ministar vanjskih i europskih poslova, Gordan Grlić Radman je zbog neprijavljivanjem prihoda od dividende od 2019. kad je stupio na dužnost do jeseni ove godine dok nije razotkriven, višestruko povrijedio Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Mora platiti kaznu od 5.300 eura. Odlučilo je to Povjerenstvo za sukob interesa na svojoj današnjoj sjednici. Povjerenstvo je u postupku ustanovilo da stvari stoje gore nego što je portal Index u rujnu ove godine otkrio jer ministar nije prešutio samo dividende od tvrtke Agroproteinke, već i prihode od kapitala još jedne tvrtke i dviju banaka čije dionice također posjeduje.

Iako mu je Povjerenstvo odredilo maksimalnu novčanu kaznu koju propisuje Zakon o sprječavanju sukoba interesa, njezino podmirenje hrvatskom šefu diplomacije neće predstavljati osobit problem s obzirom na višemilijunske prihode koje godinama prima na ime dobiti od kapitala. Dio kazne od 2.600 eura platit će u 6 rata, a dio 2.700 eura odjednom, u roku od 15 dana od uručenja odluke.

Prešutio 2 milijuna eura

Povjerenstvo je, podsjetimo, protiv Gordana Grlića Radmana pokrenulo postupak u rujnu ove godine, nakon što je portal Index objavio da je u imovinskoj kartici prešutio čak 2,11 milijuna eura dividendi od tvrtke Agroproteinka čiji je 20 postotni suvlasnik. Međutim, tijekom postupka Povjerenstvo je otkrilo da je Grlić Radman u proteklim godinama, uz dividende Agroproteinke, primao i dividende još jedne obiteljske tvrtke InterPlod, te dviju banaka Zagrebačke i OTP banke čije dionice također posjeduje. Te je prihode ministar također prešutio u svojoj imovinskoj kartici.

Povjerenstvo je rekonstruiralo da je u 2019. godini u kojoj je stupio na ministarsku dužnost i prvi put predao svoju imovinsku karticu, Grlić Radman primio 1,9 milijuna kuna dividendi od Agroproteinke, od tvrtke InterPlod 319.000 kuna dividendi te 5.800 kuna od Zagrebačke banke.

Iduće 2020. od Agroproteinke je primio 2,1 milijuna kuna dividendi, od InterPloda 100.000 kuna, a od OTP banke 3.806 kuna.

U 2021. od Agroproteinke je primio 2,9 milijuna kuna, od InterPloda 238.000 kuna, a od Zagrebačke banke 1.204 kune.

U 2022. je od Agroproteinke primio impozantnih 5,5 milijuna kuna dividendi. Prihode od Agroproteinke unio je u svoju imovinsku karticu tek u jesen ove godine, nakon otkrića portala Index, a ostale i tada prešutio.

Neuvjerljiva objašnjenja

Tijekom protekla tri mjeseca, ministar je davao prilično neuvjerljiva objašnjenja za rupe u svojoj imovinskoj kartici. Iako mu je Povjerenstvo još 2019. dalo pisano mišljenje da i nakon stupanja na ministarsku dužnost ima pravo primati prihode od kapitala ali ih mora prijaviti imovinskoj kartici, tvrdio je kako ih je zaboravio unijeti omaškom, kako ih nije želio zatajiti jer je na njih platio porez i javno, ne bez patetike, zamolio Povjerenstvo da mu pomogne popuniti imovinsku karticu jer on to sam ne može... Nakon današnje odluke Povjerenstva požalio se da je primio manje dividendi od iznosa koji se navode u javnosti jer je riječ o bruto iznosima na koje je morao platiti porez.

Predsjednica Povjerenstva Aleksandra Jozić Ileković objasnila je novinarima kako Povjerenstvo nema dovoljno ljudi za provjeru svih imovinskih kartica dužnosnika koji m ima oko 3000, čitav posao na imovinskim karticama obavljaju samo četiri savjetnika Povjerenstva. Povjerenstvo, objasnila je u pravilu provjerava podatke iz imovinskih kartica tek nakon nečije prijave, ili ako Povjerenstvo u njima samo uoči neke nedostatke. Grlić Radman, ustvrdila je, nije upao u slučajni uzorak za provjeru pa su njegovu imovinsku karticu detaljno provjeravali tek nakon što im je u rujnu ove godine stigao upit novinara Indexa.

Dvije tvrtke

Tvrtka InterPlod čije dividende je Grlić Radman ubirao sve do 2022. bila je uz Agroproteinku još jedna tvrtka u vlasništvu njegove obitelji. InterPlod je izbrisan iz sudskog registra u siječnju ove godine, a bio je registriran " za uzgoj usjeva, stoke, peradi i ostalih životinja". Sjedište InterPloda bilo je u Sesvetama.

Vlasnici tvrtke bili su ministrov otac, Ante Grlić Radman, ministar Gordan Grlić Radman i njegova supruga Marijana Grlić Radman. Do listopada 2018. direktor joj je bio ministrov otac Ante, a od tada pa sve do njezinog gašenja početkom ove godine na čelu joj je bila ministrova supruga, Marijana Grlić Radman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:31