MARIĆEVO LJETOVANJE

Povjerenstvo ispituje: Tko je platio skupi apartman čiji su vlasnici navodno povezani s ruskim oligarsima?

Marić tvrdi da nikome nije pogodovao i da je troškove boravka u hotelu s pet zvjezdica snosio sam

Zdravko Marić

 Goran Mehkek/Cropix

Povjerenstvo za sukob interesa ispitat će pod kojim se okolnostima ministar financija Zdravko Marić u lipnju 2019. četiri dana odmarao u apartmanu luksuznog lošinjskog hotela Bellevue u sastavu hotelske kuće Jadranka d.o.o. za koju se spekulira da bi joj stvarni vlasnici mogli biti oligarsi bliski Vladimiru Putinu, a potom će odlučiti ima li osnove za pokretanje postupka protiv njega.

Povjerenstvo neće ispitivati tko su stvarni vlasnici turističke tvrtke Jadranka d.o.o u čijem su vlasnici hoteli u Malom Lošinju uključujući i luksuzni Bellevue, jer im to nije u opisu posla. Povjerenstvo će se fokusirati na to tko je platio troškove skupog apartmana u kojem četverodnevni boravak košta oko 35.000 kuna (više od ministrove mjesečne plaće) i je li boravak u njemu Marića mogao dovesti u sukob interesa s obzirom na to da je tvrtka Jadranka d.o.o korisnica kredita HBOR-a, a ministar financija je po funkciji i predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a.

Povjerenstvo je formiralo predmet Marić nakon što je portal Net.hr u petak objavio intrigantan članak u kojem se uz ostalo navodi da je on od 21. do 25. lipnja 2019. boravio u apartmanu luksuznog hotela s pet zvjezdica Bellevue, te da mu je smještaj rezervirao jedan od dvojice nominalnih hrvatskih suvlasnika turističkog poduzeća Jadranka do.o., Krešimir Filipović.

Marić: Nikome nisam pogodavao

Marić se na te navode javno očitovao ustvrdivši da nikome nije pogodovao i da je troškove boravka u hotelu s pet zvjezdica snosio sam. Opovrgnuo je da mu je suvlasnik lošinjske hotelske tvrtke, Filipović rezervirao boravka u tome hotelu te ustvrdio da je Filipovića upoznao tek potkraj boravka na Lošinju u lipnju 2019., a nakon toga s njim nije kontaktirao. Utvrdio je da je u hotelima kuće Jadranka d.o.o na Lošinju ljetovao i ranijih godina dok još nije bio ministar (hotelu Vespera). Kazao je i da su krediti HBOR-a tvrtkama iz sastava Jadranke d.o.o odobreni prije nego je on postao ministar financija i to u razdoblju od 2013. do 2015., dakle u mandatu Milanovićeve vlade, te da je u njegovom ministarskom mandatu NO HBOR-a samo odobrio promjenu instrumenta osiguranja kredita Jadranki d.o.o.

Nakon što prikupi preliminarne podatke o okolnostima Marićeva boravka u lošinjskom hotelu, Povjerenstvo će odlučiti ima li osnove za pokretanje postupka protiv njega.

Međutim, valja napomenuti da tvrtke u privatnom vlasništvu kao što je Jadranka d.o.o, nemaju zakonsku obavezu dostavljati dokumente Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa već je to stvar njihove slobodne volje. Obavezu dostave dokumentacije Povjerenstvu, po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa imaju samo državna tijela.

Glasovanje o kreditu

Šutnja vlasnika jednog drugog hotela već je jednom onemogućila Povjerenstvo da razjasni je li u njemu Marić ljetovao i na čiji trošak. Povjerenstvo je naime, u proljeće 2019. dobilo anonimnu prijavu u kojoj se tvrdilo da je ministar Marić u ljeto 2018. ljetovao skupa sa svoje dvoje djece u hotelu Olympia u Vodicama koji je u vlasništvu poduzetnika Josipa Stojanovića Jolyja.

Povjerenstvo je, prikupljajući informacije za ovaj slučaj utvrdilo da je NO HBOR-a u travnju 2016. odobrio kredit od 116.250 kuna Stojanovićevoj tvrtki Olympia Vodice za proširenje hotela Olympia, za izgradnju dodatne hotelske zgrade "Ecotel resort 5". Iako su obojica, i Marić i Stojanović, tvrdila su da ih veže prijateljstvo koje datira i prije Marićeva dolaska na ministarsku funkciju, Povjerenstvo je utvrdilo da se Marić kao ministar financija koji je po funkciji predsjednik NO HBOR-a nije izuzeo iz glasovanja o odobravanju kredita Stojanovićevoj tvrtki, kao i da je potpisao jednoglasnu odluku NO o odobrenju toga kredita.

Povjerenstvo, međutim, nikakvu odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka o Marićevu ljetovanju u Olympiji koje je prema prijavi uslijedilo dvije godine nakon odobrenja toga kredita nije moglo donijeti jer mu je nedostajala dokumentacija na temelju koje bi donijelo odluku. Uprava Stojanovićeva hotela Olympia uporno je ignorirala zahtjev kao i dvije požurnice u kojima ih je Povjerenstvo tražilo da odgovore na pitanje je li Marić ikada nakon travnja 2016. ljetovao u Olympiji i ako jest tko je snosio troškove toga boravka.

Luksuzna jahta

Hoće li i uprava lošinjskog Bellevue postupiti jednako, vidjet će se ako Povjerenstvo u ovom slučaju odluči protiv Marića pokrenuti postupak.

I u kolovozu prošle godine mediji su objavili da je ministar Marić s obitelji dio godišnjeg odmora proveo na luksuznoj jahti poduzetnika Blaža Pavičića. Povjerenstvo je, međutim, početkom ožujka donijelo odluku da nema temelja za pokretanje postupka jer Marić nije sudjelovao u odlukama i postupcima vezanim uz Pavičićeve tvrtke, a uz to su obojica izjavila da su prijatelji. Kako se radi o deklariranom prijateljskom odnosu, ne može raditi o nedopuštenom daru jer su darovi među članovima obitelji i prijateljima uobičajeni - zaključilo je Povjerenstvo. Marić je javno priznao da se s Pavičićem sprijateljio nakon dolaska na ministarsku dužnost.

Koliko Povjerenstvo može biti učinkovito?

Za razliku od Hrvatske, u Sloveniji i privatne tvrtke imaju zakonsku obavezu dostaviti Komisiji za sprječavanje korupcije, pandanu hrvatskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, traženu dokumentaciju.

Bivši predsjednik slovenske Komisije, sada predstavnik OECD-a, Drago Kos u prosincu prošle godine se u intervjuu za Jutarnji list javno zapitao koliko hrvatsko Povjerenstvo uopće može biti učinkovito u nadziranju sukoba interesa ako mu privatne tvrtke nisu dužne dostavljati tražene dokumente.

REAGIRANJE NA ČLANAK

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:13