PRIHVAĆENA ŽALBA

Potvrda Ministarstva: Grad Zagreb nezakonito ljudima u Gračanima uzeo zemlju za sljemensku žičaru

Naložilo je da se postupak ponovno provede, a to znači da je taj dio projekta kraj donje stanice žičare zapravo nezakonit
Sljemenska žičara
 Goran Mehkek/Cropix

Martina Andrijević, glasnogovornica Ministarstva pravosuđa potvrdila je "Jutarnjem listu" da je Uprava za građansko, trgovačko i upravno pravo tog ministarstva 25. svibnja svojom odlukom poništilo rješenje grada Zagreba kojim je proveden postupak izvlaštenja troje starosjedilaca na njihovim parcelama u Gračanskom dolju na kojima je sagrađeno parkiralište i kružni tok nove zagrebačke žičare.

Tako sada žičara osim s bukom ima problem i sa neleglano izvedenim parkingom. Grad Zagreb proveo je postupak izvlaštenja na parcelama starosjedilaca radi izgradnje žičare, a oni su na tom zemljištu imali svoje vrtove. Laički rečeno, jer odluka ministarstva pravosuđa ima desetak stranica grad Zagreb je neovlašteno ušao u privatni posjed, te nezakonito izvodio radove, zbog čega je troje vlasnika angažiralo odvjetnike i podnijelo žalbu na odluku Gradskog ureda za imovinsko pravne poslove od 10. kolovoza prošle godine. Dvoje od troje starosjedilaca koji su osporavali izvlaštenje zastupao je zagrebački odvjetnik Boris Jukić, koji nam je također potvrdio ovu odluku Ministarstva.

Grad Zagreb isplatio je naknadu za zemljište, ali sve je to kako navodi u žalbi jedan od vlasnika zemiljšta rezultat nedopustivih i izrazito zlonamjernih postupaka nadležnih gradskih tijela, koje je kako se navodi umjesto da je štitilo interese stranaka, postupalo kao da je ono samo predlagatelj, odnosno korisnik izvlaštenja. Ministarstvo pravosuđa naložilo je u svojoj odluci da se cijeli postupak ponovo provede. U kojoj mjeri će to utjecati na otvaranje žičare, koja još nije dobila uporabnu dozvolu zbog prekomjerne buke teško je reći, kao i kad bi navedeni postupak mogao završiti. No, obzirom da svi troškovi postupka padaju na teret grada sasvim je izvjesno da će i ovaj spor podići cijenu žičare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:58