VRIJEDAN 35 MIL. KUNA

Potpisan ugovor o studiji izvodivosti za projekt izgradnje novog osječkog KBC-a

Ministar Beroš kazao je na potpisivanju ugovora kako je novi osječki KBC potreba te regije i jedan od temelja budućnosti zdravstva
 Luka Gerlanc/Cropix

Ugovor o izradi studije izvodivosti za projekt izgradnje novog osječkoga Kliničkog bolničkog centra, vrijedan više od 35 milijuna kuna, potpisali su u utorak ravnatelj tog centra Željko Zubčić i predstavnik izabrane zajednice ponuditelja.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je na potpisivanju ugovora kako je novi osječki KBC potreba te regije i jedan od temelja budućnosti zdravstva pa su "studija izvodivosti i analiza troškova ključni koraci pripreme toga strateškog projekta od iznimne regionalne važnosti".

Za izradu te studije osigurano je iz europskih fondova 30 milijuna kuna, a ministarstvo će ju sufinancirati s 5,2 milijuna, rekao je i ocijenio kako će realizacija tog projekta biti "novi iskorak u pružanju zdravstvene zaštite pučanstvu, koja mora biti pravodobna i kvalitetna".

Vlada je prepoznala potrebu razvoja regionalnih centara kao centara izvrsnosti, ali je potrebno reformirati i druge dijelove zdravstvenog sustava, poput broja bolnica, tako da ih se funkcionalno integrira i preraspodijele djelatnosti. Jasno je da moramo razvijati regionalne centre izvrsnosti, koji će biti nositelji zdravstvene zaštite za pojedino područje, poručio je ministar Beroš.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak objasnila je da se priprema studijsko-tehničke i projektne dokumentacije za novi osječki KBC sufinancira iz europskih fondova te kroz projekt "Slavonija, Baranja i Srijem".

Istaknula je da se izgradnja novog osječkog KBC-a procjenjuje na dvije milijarde kuna, a točan iznos bit će poznat kada osječki KBC o tome dostavi cjelovitu informaciju.

"Mi već sada, u suradnji s Ministarstvom zdravstva, radimo na izradi novih programskih akata kako bi se ovaj projekt mogao realizirati", dodala je Tramišak.

Ravnatelj osječkoga KBC-a Željko Zubčić ocijenio je kako je novi KBC, kao "greenfield" investicija na novoj lokaciji, u Gackoj ulici, nužnost za Osijek, tu županiju i istok Hrvatske, posebice zato što toj zdravstvenoj ustanovi gravitira pet slavonskih županija i oko 900 tisuća stanovnika.

Izrada studije trajat će godinu dana s pojedinačnim isporukama, od konceptualnog i arhitektonsko-urbanističkog rješenja, procjene utjecaja na okoliš i načina financiranja, što će biti podloga daljnjim natječajima za projektiranje novoga KBC-a, koji će biti građen po europskim standardima, objasnio je Zubčić.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je da je to jedan od najvećih projekata od osamostaljenja Hrvatske na području te županije i jedan od najvažnijih projekata za budućnost Osijeka i istoka Hrvatske.

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetit će popodne sportsku dvoranu "Gradski vrt" gdje se obavlja masovno cijepljenje .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:45