UDAR NA TRADICIJU

Potiče li bećarac mržnju i nasilje prema ženama? ‘Istina, nekad se zbog alkohola prijeđe granica ukusa..‘

Da, u 21. stoljeću treba preispitivati odnos prema ženama, ali ne možemo zatirati nečiju baštinu u korist ženskih prava.

Svečani mimohod 52. Vinkovačkih jeseni na kojima je bila i Kolinda Grabar Kitarović. U mimohodu su sudjelovala 74. KUD-a iz Hrvatske i susjednih zemalja te 30-ak konjskih zaprega.

 Emica Elvedji/Cropix/Cropix

Uznemireni su posljednjih dana brojni bećari u Slavoniji, Baranji i Srijemu, ali i stručnjaci, muzikolozi, etnolozi... Osjetili su, naime, kao jak napad na svoju tradiciju i baštinu stavove i mišljenja koja je na stranicama prošlog Nedjeljnog Jutarnjeg iznijela naša multimedijalna umjetnica Arijana Lekić-Fridrih. Ona je nedavno u Zagrebu postavila instalaciju ‘‘Nema žene bolje od krmače‘‘ kojom želi ukazati na, po njoj, problematičan upis bećarca na popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva UNESCO-a iz 2011. godine. Lekić-Fridrih, naime, smatra da je ovaj "tradicionalni napjev usko vezan uz mizoginiju, govori o tome kako ovo društvo doživljava žene od najmlađe dobi do starosti, poziva i opravdava sve vrste nasilja nad ženama, a...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:15