REGIONALNI PRISTUP

Postoji li mogućnost da neke županije budu izuzete od najnovijih mjera? Capak je prilično jasan

‘Načelo je mjera da se donose na teritorij čitave RH i na lokalnoj razini one mogu biti samo strože‘, kaže Capak
Krunoslav Capak
 Goran Mehkek/Cropix

Danas su predstavljene nove, strože mjere u borbi protiv koronavirusa, koje će vrijediti za cijelu zemlju najmanje do 21. prosinca.

Prema novim epidemiološkim mjerama, zatvaraju se kafići i restorani, uz omogućenu dostavu, zatvaraju se i teretane, a crkve, škole, trgovine i kulturno-zabavne ustanove mogu raditi s posebnim ograničenjima.

Zbog toga su se već i pri najavi mjera pobunili neki župani i lokalni stožeri jer ne smatraju da bi takve stroge mjere trebale vrijediti za sve županije. Tako je šef istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac, primjerice, rekao da u Istri ugostiteljski objekti nisu žarišta širenja zaraze.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je otkrio i postoji li mogućnost izuzeća nekih županija od mjera.

- U razgovoru s Europskom komisijom smo forsirali da to kod nas bude regionalno, ali čitava Europa i Hrvatska je u crvenom pa nema primjene narančaste, zelene zone, a u ovom trenutku je Istra debelo u crvenoj zoni. Incidencija je 12 puta više od predviđenog, a to je 50 na 100 tisuća u dva tjedna. Incidencija je toliko visoka da nema potrebe da razgovaramo o tome da negdje mjere s nacionalne razine budu ublažene. Načelo je mjera da se donose na teritorij čitave RH i na lokalnoj razini one mogu biti samo strože - kazao je Capak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:01