MARINKO MIKULIĆ

Posrnuli ‘kralj papira‘ uhićen po tjeralici: Izbjegavao je odlazak u zatvor, a onda mu je policija pokucala na vrata

Novu 2024. godinu je dočekao u Kaznionici u Turopolju, ukupno mora odslužiti godinu i pol zatvora zbog malverzacija

Marinko Mikulić u svojstvu svjedoka na suđenju na Županijskom sudu u Zagrebu u predmetu Fimi Media

 Damjan Tadic/Cropix

Posrnuli poduzetnik Marinko Mikulić, poznatiji kao ‘kralj papira‘, nakon što je iscrpio sve pravne manevre ne bi li odgodio neizbježni odlazak na odsluženje zatvorske kazne, na kraju je završio lanjskog 21. rujna na sudskoj tjeralici. Tako da je po njega, na vrata kuće u Virovitici, s odmakom od pet dana, stigla policija i sprovela ga u remetinečki pritvor, točnije u Centar za dijagnostiku.

U novu 2024. godinu ušao je, kako doznajemo, u Kaznionici u Turopolju te mora ukupno odslužiti godinu i pol dana zatvora, na koliko je pravomoćno osuđen zbog gospodarskih makinacija nakon što mu je viši sud prvostupanjsku presudu od dvije godine smanjio za šest mjeseci.

Inače, Mikulić je sudu dostavljao razne razloge zašto moli odgodu za odgodom.

Pa je tako posljednje u nizu prezentirao pozivno pismo kineske tvrtke Kunshan Borrex Chemical Equipment Co. upućeno Veleposlanstvu Kine u Hrvatskoj, a iz kojeg se iščitava da u NK Kinu pozivaju Mikulića, kao predstavnika tvrtke Dravac, kako bi promicao razmjenu i razvoj u opskrbnom lancu te nabavu i prodaju u Kini. A taj poziv se odnosio za vremenski period od 20. ožujka do 10. travnja 2023. godine. U prezentiranom pismu se navodi i kako se zamoljava kinesko veleposlanstvo da Mikuliću osigura odgovarajuću vizu za ulazak i boravak u Kinu.

Iako je uz molbu za odgodom Mikulić dostavio i prijevod dopisa, kojim su već bili potvrđeni sastanci s kupcima i dobavljačima tijekom navedena tri tjedna u Kini, sudac izvršenja zagrebačkog Županijskog suda više nije imao milosti. Jer je prvo rješenje o upućivanju Mikulića na izdržavanje kazne postalo pravomoćno 19. studenog 2021. godine.

image

Marinko Mikulić u svojstvu svjedoka na suđenju na Županijskom sudu u Zagrebu u predmetu Fimi Media

Damjan Tadic/Cropix
image

Marinko Mikulic, snimljen 2011. u proizvodnim pogonima papirne industrije na Radnickoj cesti u Zagrebu

Boris Kovacev/Cropix

Inače, Mikuliću je ranije već bila odbijena i Ustavna tužba, a osuđen je, kako su već mediji izvještavali, zbog gospodarskog kriminala u nekadašnjoj tvrtki Pan Trgopromet iz Đakova koja je bila vlasnica devet osobnih, 15 teretnih i sedam priključnih vozila. Svako od vozila prodano je za 125 kuna drugoj Mikulićevoj tvrtki koja je, pak, za 31 vozilo isplatila smiješnih 3100 kuna.

Vozila su kasnije prodana u stečajnom postupku te tvrtke, i to radi namirenja poreznog duga. Pisalo se i da je financijska direktorica Pan Trgoprometa svjedočila kako su se vozila ‘prebacivala‘ zato što je Pan Trgopromet otišao u stečaj pa se kasnije njima ne bi moglo raspolagati mimo odluke stečajnog upravitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:08