'NIJE ŠIJA NEGO VRAT'

PORUKA NOVOM MINISTRU Sindikati pristaju na obnovu socijalnog dijaloga tek nakon raspisivanja referenduma

Krešimir Sever
 Biljana Blivajs / CROPIX

Sindikalni čelnici poručili su u četvrtak, nakon što je kandidat za novog ministra rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio da će pozvati sindikate i poslodavce na socijalni dijalog i obnovu rada Gospodarsko-socijalnog vijeća, da do toga može doći tek nakon raspisivanja referenduma o mirovinskoj reformi.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel ističe da od premijera Andreja Plenkovića i Hrvatskog sabora jedino očekuje da raspišu referendum i utvrde datum njegova održavanja. "Nakon što to učini možemo razgovarati o povratku u socijalni dijalog", rekao je Novosel Hini.

Predlaganje novog ministra, koji dolazi s mjesta ravnatelja u mirovinskom sustavu, Novosel je ocijenio uzrečicom "nije šija nego vrat", poručivši kako to ni najmanje nije razlog da se SSSH odazove pozivu na povratak u tripartitni socijalni dijalog.

Da je premijer želio obnovu ili nastavak rada GSV-a ili povratak tripartitnom socijalnom dijalogu, mogao je provesti sa sindikatima određene konzultacije oko novog ministra rada, kao što je to učinio sa svojom strankom i koalicijskim partnerima.

"Mi smo zahtijevali smjenu Pavića, no očito je Pavić po premijerovu mišljenju dobro odradio mirovinsku reformu i cijelu protureferendumsku kampanju, pa je nagrađen s novim ministarstvom, ironično je komentirao Novosel.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je kako GSV nije funkcionirao kako je trebalo ni mjesecima ranije, a dok su se održavale sjednice na njih u pravilu nisu dolazili ministri, osim Pavića.

"Pozivanje na socijalni dijalog kad je riječ o referendumu o izmjenama mirovinskih zakona ništa ne mijenja. Vrijeme pregovora je prošlo, jedino je preostao referendum", ustvrdio je Sever.

Skupili smo potpise pa nema veze je li došao novi ministar rada i mirovinskog sustava - ljudi su nas obvezali svojim potpisima, ne samo sindikate nego, predajom potpisa u Sabor, i vlast. kaže Sever.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:57