SLUČAJ SREMIĆ

‘Poručio nam je da mu kuću možemo prodati ili će nam je zapaliti pa nećemo imati ništa‘

Marko Sremić nikada nije bio gospodin - ogorčeno nam je rekla Zlata Jednak na spomen čovjeka koji je preuzeo kuću koju je gradila
Kuća obitelji Jednak u Glini u kojoj danas živi Ana Sremić Naglić, kćerka bivšeg gradonačelnika Marka Sremića (isto na fotografiji)
 Robert Fajt/Cropix

Marko Sremić, bivši gradonačelnik Gline, politički je otac župana Sisačko-moslavačke županije Ive Žinića, a zajedničko im je što su obojica u Glini zaposjeli kuće - Žinić od obitelji Paspalj, a Sremić od obitelji Jednak. Kao i Žinić u Paspaljevu, Sremić ulazi u kuću obitelji Jednak poslije Oluje.

Iako će Sremić za Jutarnji list tvrditi da je to bilo 1996. godine, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje nam potvrđuje da mu je kuća u Runjaninovoj 3 dodijeljena rješenjem Komisije za privremeno preuzimanje i korištenje imovine od 19. rujna 1995. Isti slučaj 1999. godine. APN otkupljuje kuću Jednakovih 3. studenoga 1999. godine i daje je u najam Sremićima, a jednako tako 31. prosinca 1999. godine otkupljuje je od Paspaljevih da bi je dao Žinićima - u oba slučaja po najmu od 100 kuna mjesečno.

Postoji, međutim, jedna velika razlika u dva slučaja. Iako je Sremić podrijetlom iz obližnjeg Dvorišća, prije rata je živio u Zagrebu i nije imao pravo na stambeno zbrinjavanje kao Žinić, no to ga nije spriječilo da zadrži "svoju" nekretninu u Runjaninovoj.

- Marko Sremić nikada nije bio gospodin. Vjerujte mi, ja danas za Glinu ne želim čuti niti je vidjeti ni na zemljopisnoj karti - ogorčeno nam je rekla Zlata Jednak na spomen čovjeka koji je preuzeo kuću koju je gradila.

Hrvatica je po nacionalnosti, po dolasku u Srbiju, kaže, spavali su na spužvama i sjedili na kantama. Nakon tri godine života na Kosovu preselili su se u Beograd, tu je otvorila zubarsku ordinaciju i u konačnici stvorila novi život. Onaj iza sebe morali su ostaviti. Iako su ugovor o kupoprodaji potpisivali s APN-om, tvrdi da je na potpisu bio i Sremić.

- Poručio nam je da mu možemo prodati i dobiti nešto ili ne prodati pa će on zapaliti i nećemo imati ništa. Bila je to čista ucjena. Iza nas u dvorištu je ostala Mazda, gliser s dva izvanbrodska motora Yamaha, 200 kvadrata samo tepiha, unikatni namještaj od ružina drveta. Nije nam htio dati čak niti obiteljske slike, a na kraju svega je posprdno rekao: Jeste zadovoljni, g. Jednak? Bio je bahat i prepotentan - govori nam ogorčena Zlata Jednak, dodajući da su novi vlasnici Sremići sve devastirali, posjekli drveće te da kuća sada ni ne sliči na onu nekada.

Ne krije da su bili vrlo imućni, kaže da je Stevin otac prodao čak 17 parcela za gradilišta samo da bi oni izgradili najbolju i najljepšu kuću, kojoj ni zadnji potres nije mogao ništa upravo zbog kvalitetne gradnje. Kaže da je bila procijenjena na dva milijuna maraka. Iz djedove kuće, tik do njihove, koja je poslije devastirana, nestalo je nekoliko tekstilnih strojeva koje je njezin suprug kupio na dražbi.

- Imali smo veliko imanje, no Sremić je rekao da ga samo zanima kuća. Onda su se javili drugi za šumu, 4 hektara bukve i kestena ne Petrovoj gori prodala sam za 5000 eura. Da nisam, svejedno bi je posjekli. Imali smo puno, ali smo puno i radili, no sve je jednostavno otišlo - kaže Zlata Jednak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:04