OPASAN OBJEKT U ZAGREBU

Poreznu evakuirali, a gradski uredi i dalje primaju ljude u zgradu s ovakvim stubištem?!

Stručnjak za statiku: Stubište jest načeto i moglo bi pasti u slučaju malo jačeg potresa
Draškovićeva 15
 Damjan Tadić/Cropix, Čitatelj

U zgradi ozbiljno oštećenoj u zagrebačkim potresima u središtu Zagreba, u Draškovićevoj ulici 15, i dalje neometano rade gradski uredi koji primaju građane - uvjerili smo se danas na licu mjesta.

Iako je u toj građevini skelama poduprto čitavo stubište kako se ne bi urušilo, tamo i dalje svakodnevno rade deseci zaposlenika i ulazi veliki broj građana, a svi oni moraju hodati po tim opasnim stepenicama. U zgradi se nalazi matični ured, gradski ured za prostorno uređenje, gradski ured za zdravstvo te ispostava Porezne uprave.

Narančasta oznaka

Objekt u Draškovićevoj 15, inače u gradskom vlasništvu, izvana ima nekoliko velikih pukotina i mjestimično odlomljenih dijelova žbuke. No unutra je problem puno ozbiljniji. Stubište koje vodi do gradskih ureda na prvom, drugom i trećem katu teško je stradalo u potresu u ožujku, a dodatno je narušeno zadnjim potresom u prosincu, kad je i poduprto skelom. Ta skela, čini se, doslovno drži stepenište od propadanja.

Na fotografijama koje je zabrinuti građanin poslao u redakciju Jutarnjeg lista, tvrdeći da zgrada ima narančastu oznaku, što bi značilo da ima oštećenja koja treba hitno sanirati, može se uočiti kako baš iznad glava prolaznika kružno stepenište ima duboke pukotine na dva mjesta, a cijeli taj komad stubišta između prvog i drugog kata pridržavaju četiri metalne cijevi i dvije letvice. Veliki broj građana i zaposlenika mora proći taj dio stubišta kako bi došli do ureda.

Službenici, koje smo zatekli u prolazu, potvrdili su nam da su stepenice mjestimice rasklimane, ali i da su, kako su čuli, u tijeku pripreme za veliku sanaciju. U međuvremenu, međutim, prostor stubišta nije ograđen kako bi se spriječio rizičan prolazak službenika i građana, a Grad inzistira da zaposlenici tih ureda uredno dolaze na posao.

image
Ured za graditeljstvo u Draškovićevoj ulici 15
Damjan Tadic/Cropix
image
Ured za graditeljstvo
Damjan Tadic/Cropix
image
Ured za graditeljstvo
Damjan Tadic/Cropix

Četvrti kat

Nonšalantnost Grada iznenađuje i zbog toga što je Porezna uprava, koja urede ima na četvrtom katu zgrade, preselila svojih 28 zaposlenika iz Draškovićeve na novu lokaciju. Pozvali su ovlaštenog inženjera građevinarstva na lokaciju, a on je nakon dva interventna pregleda zaključio kako je "potrebna sanacija te da se ne preporučuje korištenje stubišta".

- Nakon analize inženjera službenici Porezne uprave, ispostave Medveščak, premješteni su u prostor Porezne uprave u Aveniju Dubrovnik 32, u kojoj će biti dok se ne obavi potrebna sanacija. Porezna uprava brine o sigurnosti svojih službenika i stranaka koje svakodnevno dolaze u urede Porezne uprave - odgovorili su nam iz Porezne.

Djelomična oštećenja

Ključno je pitanje, dakle, kako to stubište može biti nesigurno za državne službenike i stranke Porezne uprave na četvrtom katu, a posve sigurno za gradske službenike i njihove stranke na prva tri kata iste zgrade? Taj smo upit poslali Gradu Zagrebu, gradskom uredu za graditeljstvo i pomoćniku pročelnika za građenje i sanaciju oštećenih objekata Dariju Krnjakoviću. Usto, pitali smo čija je odluka da zaposlenici ostanu na lokaciji u Draškovićevoj te što trenutno oštećenje u sigurnosnom smislu znači za djelatnike gradskih ureda i za stranke koje svakodnevno tamo prolaze. Dobili smo šturi odgovor koji uglavnom zaobilazi sva naša pitanja, a svodi se na to da objekt "nije u potpunosti zatvoren jer se radi o djelomičnim oštećenjima koja se saniraju".

image
Oštećenja na stubištu
image
Oštećenja na stubištu
image
Oštećenja na stubištu

Iz Gradskog ureda za zdravstvo, kad smo ih nazvali na telefonski broj u Draškovićevoj, rekli su nam da su oni "službeno na novoj lokaciji". To znači da su "neslužbeno" još u Draškovićevoj. Napomenuli su da su u fazi preseljenja.

U uredu gradonačelnika Milana Bandića potvrdili su da će stubište uskoro u obnovu, ali i ustvrdili kako nije istina da objekt ima narančastu oznaku.

Na dodatno pitanje kako to da narančastu oznaku nema zgrada koja ima očito oštećenje u unutrašnjosti poduprto skelom, odgovorili su da zgrada uopće nije "u sustavu oznaka".

- Sve je sanirano nakon potresa u ožujku i statika zgrade nije narušena. Stubište će se hitno popraviti, ali trebat će malo vremena da se koordiniramo s ostalim službama jer je zgrada pod zaštitom kulturne baštine - odgovorili su iz Ureda gradonačelnika.

Dodatnu zbrku u priču unosi i netipično objašnjenje koje se može naći na stranicama Grada, odnosno u bazi oštećenih objekata u vlasništvu Grada Zagreba, a tiče se Draškovićeve 15. Naime, pregledom nakon potresa u ožujku statičari su tu zgradu označili zelenom oznakom, to jest utvrdili su da ne postoji opasnost od urušavanja. Međutim, u detaljnom opisu štete stoji da je "nemoguće sa sigurnošću utvrditi stupanj oštećenja koja su jaka".

Osim toga, piše da "zid stubišta cijelom visinom ima pukotine izvana i iznutra", da je zbog "puknuća cijevi grijanja došlo do poplave pa su stradali i podovi", da su, također, uočena "značajnija oštećenja zidova na kojima su vidljive karakteristične 'X' pukotine" te da je "potkrovlje i dvorište neupotrebljivo zbog opasnosti od urušavanja dimnjaka".

Prema pojašnjenju iz Grada, ponovimo, to su djelomična oštećenja i zgrada je - sigurna.

Stručnjak za statiku: Stubište jest načeto i u slučaju malo jačeg potresa moglo bi pasti

Kako bismo se uvjerili u sigurnost Draškovićeve 15 i dobili konkretne odgovore na pitanja vidljivih oštećenja stubišta, zatražili smo mišljenje građevinskog vještaka Žarka Željka koji je na temelju fotografija stubišta i objekta ocijenio da stubište "zbilja jest načeto i da bi u slučaju malo jačeg potresa moglo pasti".

- Ovakvo konzolno stubište, uprto u zid i da ga ništa ispod ne nosi, prilično je problematično. Ako dođe do pucanja zida ispod, to znači da oslonac stepeništa popušta i da je oslabila nosivost. Na slikama se ne može vidjeti točno, ali nije dovoljno da se stubište sanira tako da se postavi skela samo na jedno mjesto. Treba ga poduprijeti tako da ide do najniže etaže, a ne da drugi dio stubišta nosi ovo, jer oba mogu propasti - objašnjava Željko.

Prema njemu, pravilno osigurano stubište moglo bi se koristiti uz oprez, odnosno najbolje je da prolaznici hodaju što bliže zidu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:29