FILIPOVIĆ POTVRDIO

Poništava se natječaj za nabavu 750.000 tona kukuruza: ‘Jednostavno, ovo nije normalno‘

Ministar gospodarstva Davor Filipović je poništio natječaj o nabavi kukuruza

Ilustracija, kukuruz

 Jonathan Hurst/Alamy/Alamy/Profimedia/Jonathan Hurst/alamy/alamy/profimedia

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, u četvrtak je najavio kako će biti poništen natječaj Državnih robnih zaliha za nabavu 750.000 tona kukuruza vrijednog 230 milijuna kuna na koji se javio samo jedan ponuditelj.

Nakon što su se na okolnosti natječaja i cijenu kukuruza javno požalili domaći ratari i stočari ministar Filipović izjavio je za Novu TV kako "nije normalno da se na posao procijenjene vrijednosti 230 milijuna kuna javi samo jedan ponuditelj.

- Također nije normalno da se kupi kukuruz po 30 posto višoj cijeni od tržišne. Iz tog razloga odlučio sam poništiti taj natječaj‘‘, rekao je Filipović i pozvao poduzeća koja se bave trgovinom žitaricama da se u što većem broju jave na natječaj koji će uskoro opet biti otvoren.

Upitan sumnja li na nekakve malverzacije ministar je novinarima odgovorio kako je "sve otvoreno" oko smjena odgovornih ako se dokažu nepravilnosti u natječaju.

- Rekao sam da ove dvije komponente apsolutno nisu normalne. Ono što ću napraviti jest da ću tražiti pisano očitovanje svih onih koji su sudjelovali u natječaju. Takve stvari neću dopuštati, dodao je ministar.

Službenu potvrdu ovih navoda dobili smo iz Ministarstva gospodarstva.

- Ministar Filipović poništio je natječaj jer je krajnje neuobičajeno da se na natječaj od 230 milijuna kuna javi samo jedan ponuditelj upitnih referenci, a da cijena po kojoj bi se kukuruz trebao nabaviti bude skoro 30% veća od tržišne.

Ministar je o cjelokupnom postupku zatražio pisano očitovanje svih koji su sudjelovali u pripremi ili provođenju natječaja.

Informacije o novom natječaju koji će provesti Ravnateljstvo za robne zalihe bit će pravovremeno objavljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:52