NASILNI VREBAČ

POMOĆNICA HRVATSKOG MINISTRA NA METI NASILNIKA Nakon bračnog brodoloma državna dužnosnica potražila novu ljubav na aplikaciji i gadno se opekla

 
 Hanza Media, Profimedia

Kad se bračna ljubav nakon desetljeća provedenih u slozi rasprsne kao balončić od sapunice, pojedinci zakorače u virtualni svijet. Svoj bračni brodolom je tako prije par godina odlučila “zatomiti” pomoćnica jednog ministra u Vladi RH. Nakon naporne dnevne rutine, a potom i kućnih obiteljskih obveza, sitne noće sate provodila je na popularnoj internacionalnoj stranici za poznanstva Badoo. Pritom joj nije bilo ni na kraj pameti da će joj s odmakom vremena ta odluka prisjesti. Bio je 22. listopada 2017. godine kada je zaiskrilo između nje i 43-godišnjeg muškarca, inače sina jednog uglednog zagrebačkog liječnika. Njihova komunikacija brzo je prešla u drugu dimenziju. Ljubovali su mjesecima, sve dok ona u travnju prošle godine nije odlučila prekinuti vezu. Prema njezinim tvrdnjama, prekid je bio neminovan jer se druženje pretvorilo u jednogodišnju agoniju zapaprenu uhođenjima, prijetnjama, psihičkim maltretiranjem, a bilo je i trenutaka kad je bila “njegova zatočenica”. Virtualno poznanstvo koje je rezultiralo kratkom vezom na kraju je dospjelo do zagrebačkog suda jer je nedavno podignuta optužnica protiv zaljubljenog sina zagrebačkog liječnika zbog nametljivog ponašanja prema državnoj dužnosnici.

Prestravljena pomoćnica ministra detaljno je opisala svoju nemoć da prekine vezu s čovjekom koji ju je “upecao” na stranici usamljenih srca i čija je postala “zatočenica”. Za nju su pravi problemi počeli nakon dva mjeseca veze kada ju je, prema njezinim tvrdnjama, na Božić 2017. fizički napao.

- Ljutio se na mene tvrdeći da mu taj dan nisam posvetila dovoljno pažnje. Udario me šakom u glavu dok sam sjedila na klupi, a svojim nogama je stao na moje noge i nije mi dao da se pomaknem. Bio je vrlo neugodan, a u blizini nije bilo prolaznika. Zadobila sam modricu na lijevom oku, ali nisam išla liječniku. Modricu sam prekrila šminkom i odlučila prekinuti vezu - povjerila se pomoćnica ministra. Optuženi muškarac inače je otac sedmero djece iz različitih veza, a njoj je rekao da ima četvero djece koja su mu oduzeta i da su mu sva djeca umrla unazad nekoliko mjeseci. O njemu je, čini se, malo znala, a ono što joj je postalo itekako vidljivo s odmakom su njegovi “određeni psihički problemi”. Prekid veze nije želio prihvatiti pa joj je svakodnevno slao na stotine poruka.

Potajno ju je fotografirao

- Čak je stavljao kompromitirajuće poruke na Facebook stranicu mog ministarstva. Pokušala sam na razne načine maknuti se od njega i objasniti mu da je kraj, ali ne ide. Bojim ga se i uvjerena sam da bi mogao nauditi meni i mojoj djeci. Manipulator je, uhodi me, utječe mi na psihu, minira ministarske konferencije tijekom kojih mi šalje besmislene poruke. Pratio me na moja službena putovanja i stajao mi pred kućom, a znao mi je slati i fotografije na kojima sam ja na terasi kuće. Maltretira me dok ne pristanem na susret, a kad mi je dolazio u kuću nije se dao istjerati - prisjetila se još državna dužnosnica kojoj se srušio svijet nakon Uskrsa prošle godine, kad mu je itekako jasnu poruku odaslala da s njim ne želi imati apsolutno više ništa. Tada su počela zastrašivanja. “Sredit ću ja tebe bez nasilja, pisanim putem”, samo je jedna od prijetećih poruka kojima ju je bombardirao.

- Uhodio me oko posla i kuće, prijetio mi da će me diskreditirati ili sebi učiniti nešto nažao pored moje kuće i da će ostaviti oproštajna pisma koja bi moja djeca mogla naći. Učestalo me iz obližnje šume pokraj moje kuće vrebao i noćima promatrao što radim, jesam li sama ili s djecom. I onda bi, ako sam bila sama, prijetnje i pritisci išli toliko daleko da bi cijele noći slao prijeteće poruke i moje fotografije slikane iz mraka, pa svoje slike pokraj moje kuće i iz šume. Prijetio je i osvetom mom bivšem suprugu. Jedne noći prijetio je da će mi razbiti kuću, nazvao me i rekao da maknem djecu s prozora jer da će sve porazbijati. Maltretirao me i dok sam bila na službenim putovanjima ili na poslu. Osobito ako je znao da se radi o situacijama u kojima nikako nisam mogla komunicirati, tek tada je bio posebno motiviran raditi pritiske - požalila se dalje pomoćnica ministra koja je, prema vlastitim tvrdnjama, čak svjedočila njegovim samoozljeđivanjima. Pred njom se navodno lupao po glavi, ranjavao si ruke, prijetio suicidom, a kad je posegnula za mobitelom da nazove 192, on bi na nju nasrtao i prijetio joj ozljeđivanjem. I to nije bilo sve jer je jednom prilikom dok je bila kod njega na piću jedva izvukla živu glavu.

- Oko prošlog Uskrsa došla sam kod njega, a on mi je fizički priječio da idem kući. Stao je na vrata i odgurnuo me nazad. Pala sam na pod, lupala po zidovima i vikala misleći da će me čuti susjedi. Uplašio se reakcije susjeda pa me pustio. Tada me držao doma dan i pol zatočenu. Nakon toga više nikada nisam prišla blizu njegova stana. Bojim ga se jer me učinio zatvorenikom svoga svijeta, bez slobode kretanja i izbora te mogućnosti raspolaganja svojim slobodnim vremenom - opisala je najgori dio svoje agonije. Danas samo želi svoj život, kako kaže, natrag.

'Zvala me na juhicu'

Za razliku od nje koja nije znala kako da ga “skine s vrata” te mu je strpljivo objašnjavala da je veza gotova i da je ostavi na miru, cijelu problematiku 43-godišnjak vidi drugačije, naravno, kroz “ružičaste” naočale.

- Zaljubio sam se do ušiju. I bez veze sam si napravio cirkus. Nemam aktovku, nemam doktorat, ali nisam ni s ceste. Meni su neke stvari ostale nejasne. Nakon što mi je rekla da je gotovo, viđali smo se povremeno, jednom mjesečno. Nisam znao na čemu sam. Pozivala me i dalje k sebi doma, zvala me na juhicu i da joj usput kupim mrkvu. I znao sam ostati do sutradan ujutro. Ako si s nekim prekinuo zauvijek, onda mu to treba reći u lice. I ne, nisam je uhodio. Pokraj njezine kuće, koja je uz šumu, ima jedna livada i na njoj klupica. Tamo sam znao odlaziti. Ne bih joj nikad naudio. S njom u društvu bilo mi je lijepo. Nije istina da sam joj prijetio, kao što kaže, ozljeđivanjem nje, djece, bivšeg muža. Nisam taj tip. Vidjeli smo se i oko Božića te 30. prosinca i naglasila mi je da joj više ne dolazim gore. I to sam poštivao. A u poruci mi je napisala ‘ako ikad osjetim potrebu, zvat ću te’. Pa dokle tako? - branio je na policiji i tužiteljstvu svoje poteze uhićeni 43-godišnjak. Najviše ga je povrijedilo, kaže, što ga njezini prijatelji nikada nisu upoznali.

- Rekla je da nisam u rangu njezina društva. O.K., u to vrijeme nisam imao zube i njoj se to gadilo. Rekla je da ju je sram. Ali sam ih na kraju sredio tako što sam digao kredit. U godinu dana druženja samo smo navečer tri puta izašli van. Uglavnom me zvala k sebi. Dok smo bili u vezi, viđali smo se stalno. Otkad je počela raditi u Ministarstvu, imala je manje vremena. I nisam je čekao pokraj kuće, nego na padini gdje je klupa s pogledom na Zagreb - prisjetio se sa sjetom zaljubljeni čovjek, priznavši da joj je slao dosta poruka, ali ne odmah nakon prekida. A poruka je bilo. Neumorno ih je ispisivao iz sata u sat. Deseci poruka “slijevali” su se u mobitel i u razne aplikacije državne dužnosnice preko kojih su komunicirali. Želio je obnoviti vezu jer je “uživao u svakoj sekundi provedenoj s njom”, no prekasno je shvatio da je odabrao krivi način.

- Da, bilo je tu i uvredljivih poruka, prijetećih... ali radi mog brzog jezika. Blokirala je moje pozive i ugasila Facebook nakon što je napisala početkom godine da je Facebook uništio više života i udaljio ljude. Lajkao sam joj post, kao i brdo njih. Nisam je zvao s drugih brojeva jer to nisam ja. I nisam joj rekao da ću joj razbiti kuću već samo da se makne s prozora. Želio sam istinsku vezu s njom, a ne da budem s nekim zbog samo jedne stvari. Meni je to fuj, a ona mi je rekla da će se javiti ako osjeti potrebu. Unazad desetak godina u psihijatrijskom sam tretmanu jer imam problem s emocijama, ali ništa strašno - uvjeravao je dalje optuženi nametljivac kojem su lisice na ruke zbog svega stavljene 18. siječnja.

Dramu koju je pomoćnica ministra privatno prolazila, iscrtavala se na njezinu licu. Kolegici s posla u suzama se povjerila krajem prošle godine da je na rubu nervnog sloma jer je neki čovjek opsjeda. Ispričala joj je tada da ju je, nakon što ga je blokirala na mobitelu, čekao ispred kuće.

- Nepozvan je otišao za njom i na jednu konferenciju za medije u Dalmaciji. Tada je glumio fotografa, tvrdeći svima da ga je angažiralo Ministarstvo. Ono što je najgore jest to da ju je cijelo vrijeme tijekom konferencije obasipao porukama. Ona je inače vrlo mirna, staložena i teško ju je izbaciti iz takta, no tom je čovjeku to uspjelo pa ga je na kraju prijavila policiji - prisjetila se kolegica iz Ministarstva.

Zaljubljeni muškarac u “iznuđivanju” ljubavi, nije poštedio ni odnose s javnošću Ministarstva kada je tijekom obilježavanja jednog događaja lanjskog ljeta, predstavivši se kao novinar, tražio emailom da mu se dostavi program događanja na toj manifestaciji. Prateći aktivnosti Ministarstva, krajem prošle godine pojavio se i na drugoj manifestaciji u Dalmaciji, o kojoj je Ministarstvo izvijestilo na svojoj web stranici da je u pitanju događanje zatvorenog tipa na koje mogu doći samo pozvani uzvanici te predstavnici medija. Liječnikovu sinu nije bio problem proći stotine kilometara i ušetati u prostor zajedno s još 200-tinjak uzvanika, visokih dužnosnika Ministarstva te njihovih suradnika.

Sa svečanosti ga izveli redari

Na generalnoj probi svečanosti, koju su vodili HTV-ovi voditelji Duško Ćurlić i Iva Šulentić, organizatorica tog događanja je prišla Ćurliću koji je u tom trenutku bio u društvu njoj nepoznatog muškarca.

- Pomislila sam da je čovjek doista novinar, dio ekipe HTV-a jer novinari nisu imali akreditacije. Najednom me je Ćurlić pitao ‘tko je ovaj lik, jel’ to vaš?’ Začudila sam se i rekla da nije ni iz Ministarstva ni uzvanik i da sam mislila da je novinar. Na što mi je Ćurlić kazao da ga ni on ne poznaje i da mu se ‘nakačio’. Angažirala sam zaštitare da ga odvedu - ispričala je organizatorica manifestacije.

Da je zavodnik s Badooa čudan, primijetila je i kućna pomoćnica uhođene žene. Iako joj se inicijalno učinio normalan kad su jednom prilikom popili kavu svi zajedno, već idući susret bio je dramatičan kad je odmah u startu počeo joj prigovarati zašto mu se nije javila.

- Umislio si je da će se ona za njega udati. Bio je vrlo iracionalan. Jednom kad je nestao na dva mjeseca pomislile smo da ga se konačno riješila, a on se nakon dva mjeseca pojavio rekavši da je bio u zatvoru na dobrotvornom radu. Znate kako su počinjali susreti nas dvije? Rečenicom: ‘Opet sam danas dobila 100 poruka od njega’ - zaključila je prijateljica.

Optuženi muškarac ima poremećaj ličnosti s emocionalno nezrelim obilježjima. A s obzirom na to da je lani pravomoćno osuđen na 10 mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje uz obvezno psihijatrijsko liječenje u trajanju od dvije godine, sin doktora zaljubio se u krivo vrijeme - tijekom roka kušnje.

Njegov odvjetnik Neven Gotal samo nam je kratko rekao da ne želi ništa komentirati “s obzirom na to da se radi o osobnim prilikama dviju osoba”, potvrdivši pritom da je njegov klijent pušten na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:55