VIDEOZID ISPRED HNK

Policije i prometnih redara više nego građana: ‘Taman sam išla na plac, ali morala sam zastati‘

Zbog mjera pozvano je na skup oko 150 uzvanika, ali ispred kazališta na videozidu građani su mogli pratiti sve što se događalo
Ana Marija Bandić, građani ispred HNK, martina Bienfeld

- Hvala ti na svemu, preostaje nam nastaviti tamo gdje si stao - tim riječima se Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnice Grada Zagreba, danas na komemoraciji oprostila od Milana Bandića. Zbog epidemioloških mjera pozvano je na skup u Hrvatsko narodno kazalište oko 150 uzvanika, ali ispred kazališta na videozidu građani su mogli pratiti sve što se događalo. Na komemorativnom skupu, pored obitelji i suradnika te predstavnika Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga, prisustvovali su i predstavnici političkog i društvenog života, prijatelji, kolege i poznanici, a građani su se okupili ispred samog kazališta. Zagrebačka filharmonija izvela je pjesmu "Fala", a potom je pušten kratak film o životu i djelu Milana Bandića.

- Danas trebamo biti ponosni i slaviti ispunjenje jednog velikog života i neponovljivog djela, a istodobno ne možemo sakriti tugu koja pripada smrtnicima jer se nikad više nećemo moći veseliti njegovom društvu i svjedočiti njegovoj viziji, duhu i energiji. Njegovo ime će zlatnim slovima biti upisano u povijest našeg grada. Političar koji je svojim djelovanjem obilježio suvremenu povijest, a svojim talentom postao najveći nakon utemeljitelja države Franje Tuđmana. Napustio nas je jedan od najvećih među nama - nastavila je Pavičić Vukičević. Zagrebačka filharmonija izvela je pjesmu Ive Robića "Golubovi" i "Tu je tvoja zemlja" Vice Vukova. Potom je Siriščević pročitao nekoliko izraza sućuti, među ostalim onu premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica kulture, uime Vlade je izrazila sućut. Istaknula je da je radio za grad i realizirao brojne projekte.

- Kao ministrica zadužena za kulturu često smo se susretali na kulturnim događanjima, dijelili smo odgovornost… Bandić je živio svoje političko i javno djelovanje u najdoslovnijem smislu riječi. Neiscrpnom energijom je snažno obilježio razvitak grada. Iza njega su ostali brojni kapitalni projekti, ali i male geste. Mnogi će ga pamtiti po njegovoj ljudskoj neposrednosti, jednostavnosti i pristupačnosti.

image
Zvonimir Šostar, Pavle Kalinić
Ronald Gorsic /cropix

Kao osoba je prihvaćao različitost. Dan Milana Bandića trajao je više od prosječnog - izjavila je ministrica Obuljen Koržinek. Bivši ministar zdravstva Milan Kujundžić također je bio na komemoraciji, a ispred HNK je rekao da je Bandić bio nadasve dobar i plemenit čovjek. Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras odbacio je u utorak tezu da ga je netko spriječio u dodjeli počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Bandiću, poručivši da će ga Sveučilište u Zagrebu zapamtiti po onome što je dobro.

image
Ana-Marija Bandić i Vesna Bandić
Tomislav Kristo/cropix

- Dvadeset godina ostati na vlasti, to je čudo u političkom smislu i uvijek se takvom čovjeku može prigovoriti, mi ćemo kao Sveučilište zapamtiti ono što je dobro - rekao je Boras uoči komemoracije Bandiću. Ispred kazališta zatekao se i Boris Malešević, kreativni direktor i dizajner, koji je radio na Bandićevoj kampanji, ali je rekao da neće ići ulaziti HNK. Nekoliko desetaka građana okupilo se pred zgradom HNK tijekom komemoracije gdje su putem velikog videozida mogli pratiti sam događaj.

Policija je osiguravala sve prilaze HNK, a da se maksimalno poštuju sve mjere, pobrinulo se i mnoštvo prometnih redara koji su uoči komemoracije doslovno okružili zgradu HNK.

- Išla sam na tržnicu, ali morala sam zastati kad sam vidjela da se ljudi okupljaju ovdje ispred kazališta kako bi odali počast Milanu Bandiću. Njega su često napadali, ali za mene će uvijek biti i ostati gradonačelnik - rekla nam je jedna umirovljenica.

image
Ibrica Jusić, komemoracija za Milana Bandića
Ronald Gorsic/Cropix

Građani su šutke, nerijetko sklopljenih ruku i pognutih glava, slušali govornike koji su u zgradi govorili o Bandićevom životu, liku i djelu. Nisu palili svijeće, kao ispred Poglavarstva, sjedišta stranke u Praškoj ili ispred stana u Bužanovoj, no rekli su nam kako smatraju da će, ako ikako bude moguće, pokušati doći na današnji posljednji ispraćaj na groblju Mirogoj, "pa makar da prisustvujemo iz daljine".

image
Ljubo Jurčić kazao je da bi Bandić bio oslobođen svih optužbi da je poživio.
Ronald Gorsic/Cropix

Komemoraciju je na videozidu pratio i Patrik Šegota, bivši direktor Gradskih groblja.

- Moja suradnja s Bandićem je bila dobra i pamtit ću ga po dobrom - rekao je Šegota. Bandićev dugogodišnji bliski suradnik Duško Ljuština istaknuo je kako je gradonačelnik živio 200 na sat.

- Jako me iznenadila Bandićeva smrt. Nije se štedio ni pazio, nije slušao savjete doktora i prijatelja, vozio je po svome i organizam to sve očito nije mogao izdržati. Prevelik je teret nosio na leđima, zdravstveno mu je stanje bilo narušeno, nije se htio odmoriti i tako je nažalost završio - rekao je Ljuština koji ga je posljednji put vidio prije 25 dana.

image
Martina Bienenfeld
Tomislav Kristo/Cropix

- Sreli smo se, popili smo kavu, bio je uvjeren da će dobiti izbore želeći još jedan mandat da završi projekte, no smrt je bila brža - dodao je. Pavlu Kalinića posebno je, kako je kazao za N1, razočaralo jer na komemoraciju nije došao nitko iz državnog vrha.

- Razočaralo me što nema državnog vrha, ali to više govori o njima nego o Bandiću. Uvijek ima onih kojima nešto ne paše. Uvijek ista priča. Teško se oprostiti od nekoga s kim ste surađivali godinama, a odjednom ga nema - dodao je Kalinić.

image
Ronald Gorsic/Cropix

U Knjigu žalosti povodom smrti Bandića u Zagrebačkoj gradskoj skupštini upisao se i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Izrazio je sućut obitelji i prijateljima.

- Imao je dobru političku karijeru. Nisam poznavao nijednog političara s tolikom radnom energijom i tolikom strasti za poslom, po tome ćemo ga se sjećati - rekao je Jandroković. Na komemoraciji su bili Bandićeva supruga Vesna Bandić te suradnici Ana Stavljenić-Rukavina, Ivan Zvonimir Čičak, Slobodan Ljubičić Kikaš, Ivica Lovrić, Drago Prgomet, Ana Stojić Deban…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:36