VREBAJU VARALICE

POLICIJA 'Pazite na lopove koji se lažno predstavljaju kao prodavači ili zaposlenici banaka i dolaze vam na vrata'

 Boris Kovačev/CROPIX

POŽEGA - Požeško-slavonska policija upozorava građane, posebno one starije dobi koje su često žrtve krađa onih koji se lažno predstavljaju kao prodavači "na kućnim vratima" ili zaposlenici banaka, da poduzmu dodatne mjere opreza te u stanove ne puštaju nepoznate i sumnjive osobe.

Ta policijska uprava podsjeća na brojne slučajeve starijih građana koje su pokrale osobe nakon što su se na njihovim kućnim vratima lažno predstavljali kao prodavači raznih predmeta, poput masažera, deka te električnih uređaja i aparata.

Također, lopovi su se predstavljali i kao zaposlenici banaka koji telefonski provjeravaju serijske brojeve novčanica te su iskorištavali povjerenje i nepažnju starijih osoba kako bi ih pokrali.

Policija upozorava i na učestalost provala u kuće i stanove u vrijeme dok su ukućani odsutni, te poziva građane da zaključavaju svoje kuće i stanove te u njih ne puštaju nepoznate i sumnjive osobe.

"Bitno je da građani shvate važnost kontaktiranja policije ukoliko zamijete sumnjive osobe, jer na taj način pomažu policiji, ali i cijeloj zajednici. Pozivamo građane da ne zanemaruju događaje u svom susjedstvu, da zapamte izgled nepoznate sumnjive osobe koju zateknu u dvorištu ili na stubištu i da zapišu registarsku oznaku vozila kojim se ta osoba koristi te da to žurno dojave policiji na telefon 192", ističu u policiji.

Kako bi sami smanjili mogućnost provale, građane savjetuju da uvijek zaključavaju ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo će biti odsutni, te da paze i na prozore i balkonska vrata.

Više pažnje treba posvetiti i kod buke zbog koje se ne čuju nenadani posjetitelji (usisavači, mikseri, fenovi, glasna glazba), a tik uz kuću ne treba ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

Ulazna vrata treba osigurati "špijunkom", dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje, a pojavi li se pred vratima sumnjiva osoba treba je zatražiti da pokaže službenu ispravu ili je provjeriti telefonom kod ustanove ili tvrtke čijim se djelatnikom predstavlja.

Starije i bolesne ukućane, osobe s invaliditetom te samce članovi njihovih obitelji ili prijatelji trebaju češće posjećivati ili ih nazivati, a djecu naučiti da nepoznatima ne otvaraju vrata te nazovu njih, susjede ili policiji.

"Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično. Lopovi znaju da ondje treba tražiti. Ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici. Nemojte razglasiti 'na sva zvona' da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu", savjetuju u policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:51