SAMO KARTICE

Policija od danas više ne naplaćuje kazne u gotovini, objavili koliko su imali ‘prometa‘ na POS uređajima

POS uređaje će imati policijske ophodnje, motociklisti, ophodni brodovi ali i međunarodni granični prijelazi i policijske postaje

Ministarstvo je nabavilo 600 POS uređaja koji su raspoređeni po policijskim upravama u cijeloj Hrvatskoj

 Robert Fajt/Cropix

Plaćanje kazne za prometni prekršaj na ruke policijskom službeniku otišlo je u povijest. Naime, od danas se naplata kazni za prekršaje počinjene u prometu ne mogu se platiti gotovinom već putem POS uređaja, piše RTL Televizija.

"Do 15 sati naplaćeno 134 transakcija vrijednih 81.200,50 kuna", odgovorili su za RTL iz MUP-a. Dakle radi se o svim kaznama iz djelokruga rada policije, ne samo cestovnom prometu.

Podsjetimo, ministarstvo je nabavilo 600 POS uređaja koji su raspoređeni po policijskim upravama u cijeloj Hrvatskoj. POS uređaje će imati policijske ophodnje, motociklisti, ophodni brodovi ali i međunarodni granični prijelazi i policijske postaje.

"Odustajanjem od naplate novčanih kazni u gotovini, Ministarstvo unutarnjih poslova ispunjava preporuke iz Izvješća V. evaluacijskog kruga GRECO-a, stručnog tijela Vijeća Europe specijaliziranog za sprečavanje korupcije, kojima unaprjeđuje kontrolu i nadzor postojećeg sustava plaćanja novčanih kazni policijskim službenicima, te utječe na smanjenje koruptivnih rizika u policiji", priopćili su iz MUP-a.

Građaninu koji, putem POS uređaja, plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja uručit će se potvrda da su novčana kazna i troškovi postupka plaćeni, i slip o obavljenoj transakciji putem POS uređaja, piše RTL Televizija.

"Plaćanjem novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja za prekršaj za koji je kao kazna propisana samo novčana kazna do 2.000,00 kuna za fizičku i odgovornu osobu u pravnoj osobi, do 5.000,00 kuna za okrivljenika fizičku osobu obrtnika i fizičku osobu koja se bavi drugom samostalnom djelatnošću i do 15.000,00 kuna za pravnu osobu i s njom izjednačene subjekte, iznos kazne umanjuje se za polovicu iznosa", objasnili su iz MUP-a.

Ako građanin želi platiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja, ali to nije u mogućnosti učiniti zato što nema karticu kod sebe ili zbog već nekog drugog razloga, policijski službenik će mu uručiti Obavijest o počinjenom prekršaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:45