PROBLEMI S PRETRAGOM

Policija nema šifre za ulaz u računala, mobitele i diskove uhićenog Damira Ostermana

Osterman je, kako doznajemo, dužan dati šifre istražiteljima, a ako bi to odbio, izložio bi se mogućoj novčanoj kazni

ilustrativna fotografija

 Jure Miskovic/CROPIX

Pat-pozicija u istrazi. Ovako bi se mogla opisati trenutna situacija oko pretrage mobitela, računala i diskova prvog administratora Ravnateljstva policije Damira Ostermana (48) nakon što je udaljen s dužnosti, a kriminalističko je istraživanje nastavljeno kako bi se utvrdilo što je i koliko od informacija o tajnim istragama koje su vođene procurilo do onih koji nisu smjeli imati takve podatke.

Naime, kako smo neslužbeno doznali, istražitelji nemaju šifre za ulazak u računala i navodno im je blokiran pristup memoriji računala, mobitela i diskova. Osterman je, kako doznajemo, dužan dati šifre istražiteljima, pogotovo kad su u pitanju službena policijska računala, a ako bi to odbio, izložio bi se mogućoj novčanoj kazni.

U slučaju da kaže da ih je zaboravio, moglo bi se postaviti pitanje je li itko osim njega znao zaporke za ulazak u osjetljive datoteke te gdje su i kako bile pohranjene i jesu li postojali sigurnosni protokoli.

Glavni administrator policijskog sustava Damir Osterman bio je ujedno i kreator sustava koji je njemu omogućavao pristup svim datotekama i analitičku obradu te je uživao veliko povjerenje svojih nadređenih. Dio policijskog istraživanja dokumentiran je i odnosi se na natječaj za nabavu sofisticirane opreme tzv. animizatora koje je tvrtka PIA Intelligence & Security, u vlasništvu poznatog hrvatskog detektiva Siniše Patačka, sklopila s Ministarstvom unutarnjih poslova za nabavu.

To su uređaji s pomoću kojih je moguće anonimno korištenje mobitela i računala u okruženju, odnosno skrivanje njihovih IP adresa. Sumnja se da je Osterman prilagodio uvjete natječaja tako da na njemu pobijedi upravo Patačkova tvrtka, a da je on za protuuslugu dobio nagradu od 200.000 kuna, što je plaćeno preko računa tvrtke njegove supruge za fiktivni posao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:17