MORH POTVRDIO

Policija na A1 zaustavila hrvatskog vojnika, u autu su otkrili migranta. Prijeti mu visoka kazna...

Za ovakve slučajeve propisana je kazna zatvora do 60 dana ili novčana kazna u iznosu od 3000 eura za svakog potpomognutog državljanina treće zemlje

Ilustracija

 Marko Mrkonjic/Cropix

Na odmorištu Dusina na autocesti A1 policija je zaustavila osobno vozilo kojim je upravljao 30-godišnji pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske. Vozio je državljanina Kosova koji je nezakonito ušao u Republiku Hrvatsku, javlja Dnevnik Nove TV.

Pojedini stanovnici Dusina u Splitsko-dalmatinskoj županiji iznenađeni su događajem, koji se zbio 19. veljače. "Nespojivo mi je da se hrvatski vojnik bavi time", rekao je Mate Nižić.

Pripadnik Oružanih snaga nije krijumčario migranta, izgleda da mu je išao pomoći i prevesti ga do određene lokacije jer protiv njega je podnesen optužni prijedlog iz čl. 53. Zakona o strancima nadležnom Općinskom prekršajnom sudu. Taj članak kaže da je ‘‘zabranjeno pomaganje državljaninu treće zemlje u nezakonitom prelasku, tranzitu i boravku‘‘.

Iz MORH-a su na upit Dnevnika Nove TV potvrdili su da se radi o djelatnoj vojnoj osobi i kazali su da će Oružane snage RH protiv pripadnika pokrenuti i postupak utvrđivanja stegovne odgovornosti.

Za ovakve slučajeve propisana je kazna zatvora do 60 dana ili novčana kazna u iznosu od 3000 eura za svakog potpomognutog državljanina treće zemlje.

Iz MUP-a ističu da je u prošloj godini uhićeno 1880 krijumčara, a od toga 268 pomagača - to su ljudi koji nisu uzeli novac od migranata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:25