LAŽNE DOJAVE

Pojavila su se izvješća da CRO kartice više nigdje ne primaju, Ministarstvo kaže da funkcioniraju bez problema

‘Cro kartica‘, kako je se kolokvijalno zove, koristi se isključivo za plaćanje ugostiteljsko-turističkih i srodnih usluga

Otok Hvar

 Vojko Basic/Cropix

Hrvatska turistička kartica funkcionira bez problema, što potvrđuju i transakcije da je njome do 30. lipnja 2022. na POS uređajima ukupno plaćeno 15,9 milijuna kuna usluga, ističu na upit Hine iz Ministarstva turizma i sporta, komentirajući dojave da karticu nigdje ne primaju.

Osim iznosa transakcija za plaćanje usluga na POS uređajima, iz Ministarstva turizma i sporta (MINTS), koje je i pokrenulo tu karticu 2020., navode i da je također s 30. lipnjem 2022. ukupna vrijednost uplaćenih sredstava po toj kartici veća od 21 milijun kuna.

Izdano više od 4.500 kartica, zadnja 12. srpnja 2022.

Naime, oni koji žele tu karticu, poznatu i kao "Cro kartica" moraju je zatražiti u bankama koje je izdaju, te uplatiti iznos koji žele, a i poslodavac može ako želi za svoje radnike uplatiti na karticu pojedinačno neoporezivi iznos - prema Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o porezu na dohodak od 1. rujna 2019. - od maksimalno 2.500 kuna, podsjećaju iz MINTS-a.

"Hrvatsku turističku karticu izdaju isključivo banke, a trenutno su to Hrvatska poštanska banka (HPB) i Podravska banka. Do sada je ukupno izdano više od 4.500 kartica, a zadnja je izdana 12. srpnja 2022.", odgovaraju na pitanja o broju tih kartica iz MINTS-a.

Vlasnik kartice upravlja svojim sredstvima i može dodatno i samostalno na nju uplaćivati novac, te gdje god imaju POS uređaje u cijeloj Hrvatskoj njome plaćati ugostiteljsko-turističke i povezane usluge, za što je ta kartica isključivo i namijenjena, pri čemu očekuju i određene popuste kod uključenih pružatelja usluga.

Trenutno samo popusti od 10 posto u 75 smještajnih objekta

Pružatelji usluga, pak, sami odlučuju hoće li se u to uključiti ili ne i kolike će ili neće dati popuste, a s uvođenjem te kartice početkom 2020. prije pandemije, ali i kasnije te godine, popusti za usluge su se kretali od 20 pa i do 50 posto, a i pružatelja usluga je bilo više nego danas.

Ono što se trenutno vidi na web stranicama Hrvatske turističke kartice je da se sada nude samo usluge smještaja s popustima od 10 posto, i to u 75 objekata, od kojih je 67 na području Istre i Kvarnera. Među tim objektima dominiraju hoteli, vile i kampovi samo dvije hotelske kuće, Plave lagune i Valamar Rivijere u destinacijama u kojima posluju, i koje popust od 10 posto za smještaj na tu karticu daju neograničeno.

U Dalmaciji je, prema tim stranicama, samo četiri objekta s popustima od 10 posto na tu karticu, i to su također sve Valamarovi hoteli, dva u Dubrovniku te po jedan u Makarskoj i u Starigradu na Hvaru.

U Lici i Gorskom Kotaru ne nudi se po toj osnovi ništa, a u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj samo dva objekta, po jedan hotel u Koprivnici, koji i jedini nudi popust od 20 posto, te jedan u Krapinskim Toplicama s popustom od 10 posto, i to oba samo do kraja ove godine.

Zanimljivo je da pod rubrikama ugostiteljski objekti (restorani, bistroi, fastfoodovi i slični) nema nijednog objekta, iako ih je u početku bilo i više nego smještaja, a nema ponuda s popustima ni u kategorijama putničkih agencija, ni najma brodova.

Davanje popusta nije uvjet, ali je pogodnost za domaće turiste

Oko popusta, iz MINTS-a napominju da neki pružatelji usluga daju popust, ali da to nije uvjet nego više dodatna pogodnost domaćem turistu-korisniku kartice, kojom može plaćati cijele godine unutar Hrvatske.

"Ministarstvo turizma i sporta ne utječe na poslovnu politiku tvrtki i kreiranje cjenovnih politika. Popust od 10 posto predstavlja određenu pogodnost te pozdravljamo odluku 75 objekata koji su ponudili dodatan popust za domaće turiste", poručju iz MINTS-a, dodajući da je Hrvatska turistička kartica njihov i projekt Vlade, čiji je cilj poticanje turističke potrošnje hrvatskih građana te da će u idućem razdoblju odlučivati i o njezinoj daljnoj primjeni.

Tom se karticom mogu plaćati usluge smještaja, hrane i pića u ugostiteljskim objektima, putničkih agencija i organizatora putovanja, kao i boravak u objektima privatnih iznajmljivača te najam brodova, odnosno na svim mjestima koja prihvaćaju platne kartice i registrirana su pod NKD djelatnostima hoteli i slični, odmarališta i slični objekti za kraći odmor, kampovi i prostori za kampiranje, ostali smještaj, restorani i ostali objekti za pripremu i usluživanje hrane, cateringa te pripreme i usluživanja pića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:49