IMAMO I VIDEO

Pogledajte u kakvom je stanju bila rasvjeta u tunelu na autocesti A2: Moglo je završiti katastrofom!

Par dana i palo bi na prometnicu...

Kanalice iz tunela Sveta Tri Kralja

Prije 18 dana za sav promet zatvorena je dionica autoceste Zagreb - Macelj od Krapine do Trakošćana zbog radova redovnog održavanja i obnove autoceste. Između ostalog do 3. svibnja u potpunosti će biti obnovljena rasvjeta u tunelima Sveta Tri Kralja i Brezovica koji će dobiti LED rasvjetu. Do sada je rasvjeta zamijenjena u tunelu Sveta Tri Kralja koji je dužine 1725 metara.

image

Skidanje dotrajalih kanalica u tunelu Sveta Tri Kralja

Kako saznajemo prilikom demontaže postojeće rasvjete utvrđeni su ogromni propusti prilikom njene montaže 2007. godine što je moglo izazvati katastrofalne posljedice za sudionike u prometu. Tako je primjerice utvrđeno da tom prilikom nisu ugrađeni adekvatni nosači, a pričvršćeni su samo jednim vijkom. Zbog tako loše ugradnje uslijed vibracija, korozije i ostalih utjecaja jedan vijak bi popustio te su se kanalice oslanjale u prosjeku na svaki treći nosač dok su ostali bili potpuno odvojeni te je prijetilo da dio rasvjete padne na prometnicu. Osim toga, dosadašnja rasvjeta nije zadovoljavala propisane norme.

image

Dosada je rasvjeta bila postavljena na dva reda dotrajalih kanalica.

Jutarnji list je u posjedu fotografija i video materijala koji pokazuju da su Uprava AZM-a i njihovi inženjeri ispravno postupili kad su odlučili zamijeniti rasvjetu jer je stanje postojećeg sustava rasvjete bilo takvo da je prijetila sigurnosti vozača. Svih 3.680 metara starih kanalica na kojima su bile pričvršćene svjetiljke bilo je doslovno trulo i za njihovo odvajanje od obloge tunela bio je dovoljan samo jedan udarac čekićem. Dosadašnja rasvjeta bila je postavljena na dvostruke paralelne kanalice na ulaznim i izlaznim zonama tunela te na sredini tunela, a svjetiljke su na kanalice montirane na odvojenim nosačima.

image

Gomila trulih kanalica iz tunela Sveta Tri Kralja na kojima je donedavno bila tunelska rasvjeta

Naši sugovornici tvrde da nije pokrenuta zamjena kanalica doslovno bi bilo pitanje dana kad bi kanalice pale na prometnicu. Ovakvo loše stanje u tunelima na autocesti Zagreb - Macelj otvara pitanje razine sigurnosti i u drugim tunelima na autocestama širom Hrvatske u kojima su sustavi rasvjete postavljani još ranije nego na ovoj autocesti i nikad nisu zamijenjeni.

Nakon skidanja stare rasvjete, na oblogu tunela Sv. Tri Kralja postavljen je samo jedan red kanalica dužine 1850 metara te je umjesto dosadašnjih 329 svjetiljki ugrađeno njih 341. One generiraju uštedu od 25% na najjačem režimu rada u odnosu na dosadašnje rješenje, a sa štednim modom generiraju se i dodatne uštede.

Tijekom radova u oba tunela bit će obavljena i kontrola i servis svih ventilatora. Osim toga, bit će obnovljen sustav zaštite pokosa "Puhi" koji se nalazi na dionici s jednim kolnikom te će se napraviti glavni pregled svih objekata koji se nalaze na dionici s jednim kolnikom i svih tunela s dvije cijevi. Sve gore navedeno trebalo bi doprinijeti dodatnoj sigurnosti vožnje ovom autocestom. Radovi će trajati do 5. svibnja.

image

Raspadajuće kanalivce u tunelu Sveta Tri kralja na autoceti Zagreb - Macelj

Kako saznajemo, nakon turističke sezone kreće ugradnja nove rasvjete i u preostala tri tunela te bi sve trebalo biti završeno do kraja godine. S obzirom da su ti tuneli dvocijevni neće biti potrebe za zatvaranjem dionica autoceste. Osim toga, uskoro kreće i bojanje tunela. Prvi na redu je tunel Vidovci koji je također dvocijevni.

Ugradnjom nove rasvjete, autocesta Zagreb- Macelj bit će prva autocesta u Hrvatskoj koja će u potpunosti biti opremljena LED rasvjetom što uključuje trasu, čvorove, odmorišta i i tunele. Dosadašnji rezultati pokazuju da prosječna ušteda energije iznosi 85 posto, a od početka rekonstrukcije pojedini čvorovi na autocesti su već isplatili ulaganje. Do sada postignutim uštedama na računima za električnu energiju Uprava AZM-a uspjela je „pokriti” sve troškove zamjene dotrajalih rasvjetnih stupova, instalacija, elektro ormara te obnove temelja. Također očekuju da će postignutim uštedama s LED rasvjetom u tunelima ”financirati” kompletnu zamjenu dotrajalih kanalica te ostvariti dodatnu uštedu ukidanjem polovice dosadašnjih postojećih kanalica.

image

Dosada je rasvjeta bila postavljena na dva reda dotrajalih kanalica.

image

Nova LED rasvjeta u tunelu Sveta Tri Kralja na autocesti Zagreb - Macelj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:50