OGROMNA ŠTETA

Pogledajte kako je iz svemira izgledalo nevrijeme koje je poharalo Zagorje

Nevrijeme koje je u četvrtak u kasnim večernjim satima pogodilo Hrvatsko zagorje i Zagrebačku županiju uzrokovalo je veliku štetu na usjevima

Situacija na nebu iznad kontinentalne Hrvatske u četvrtak u 23:30 sati

 /Zoom Earth

Internetska stranica Zoom Earth koja vizualizira naš planet te nudi mogućnost praćenja vremenskih prilika i neprilika diljem Zemlje zabilježila je nevrijeme koje je u četvrtak u kasnim večernjim satima pogodilo Hrvatsko zagorje i zapadni dio Zagrebačke županije te uzrokovalo veliku štetu na usjevima i vinogradima.

image

Situacija na nebu iznad kontinentalne Hrvatske u četvrtak u 21:30 sati

/Zoom Earth
image

Situacija na nebu iznad kontinentalne Hrvatske u četvrtak u 22:00 sati

/Zoom Earth
image

Situacija na nebu iznad kontinentalne Hrvatske u četvrtak u 22:30 sati

/Zoom Earth
image

Situacija na nebu iznad kontinentalne Hrvatske u četvrtak u 23:00 sati

/Zoom Earth
image

Situacija na nebu iznad kontinentalne Hrvatske u četvrtak u 23:30 sati

/Zoom Earth
image

Situacija na nebu iznad kontinentalne Hrvatske u petak u 00:00 sati

/Zoom Earth
image

Situacija na nebu iznad kontinentalne Hrvatske u petak u 00:30 sati

/Zoom Earth
image

Situacija na nebu iznad kontinentalne Hrvatske u petak u 01:30 sati

/Zoom Earth
image

Situacija na nebu iznad kontinentalne Hrvatske u petak u 02:30 sati

/Zoom Earth
image

Putanja nevremena od 21:30 u četvrtak do petka u 00:30 sati

/Zoom Earth

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek izjavio je za Hinu kako je nepogoda koja je zadesila njegov grad užasna i da je punih pet minuta padala tuča veličine oraha do lješnjaka. "Šteta na usjevima i vinogradima je sigurno 100-postotna i nemam riječi kojima bih ovo opisao. Sada je već mrak, a prave razmjere štete vidjet ćemo sutra ujutro", rekao je Brlek. Naglasio je da još uvijek nema potpune informacije, ali da su najvjerojatnije stradali i automobili. Ima dojava i da je poplavljen određeni broj podruma na području Klanjca.

Prema informacijama iz Županijskog centra 112, na području općine Zagorska Sela također je padala tuča veličine lješnjaka do oraha, ali zasada nema dojava o štetama na objektima. Nevrijeme je zahvatilo i Veliko Trgovišće, Stubičke Toplice te grad Oroslavje. Slično je i na području Kumrovca. Načelnik Robert Šplajt nazvao je situaciju pravom katastrofom.

​Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više dojava građana vezanih uz grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i tučom, koje je zahvatilo zapadni dio Zagrebačke županije. Najviše je bilo pogođeno područje Jastrebarskog, naselja Čeglje, Gudci Draganički, Izimje i Pribić, gdje je tuča oštetila više krovova obiteljskih kuća, izvijestili su iz Ravnateljstva Civilne zaštite. Načelnici i gradonačelnici zagorskih općina i gradova ocijenili su užasnom i katastrofalnom situaciju koja ih je zadesila, a tome svjedoče i brojne dojave građana u Županijski centar 112 Krapina zbog prodora vode u kuće i naviranja oborinskih voda.

Glasnogovornik Vlade Republike Hrvatske Marko Milić na Twitteru je u noći s četvrtka na petak objavio da će Vlada žurno pomoći Krapinsko-zagorskoj županiji u saniranju štete prouzročene tučom. Milić je dodao da će ministrica poljoprivrede Marija Vučković u petak ujutro posjetiti županiju.

Hrvatska vatrogasna zajednica objavila je u petak da je na sanaciji štete angažirano gotovo 300 vatrogasaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:38