DONOSIMO PRVE REAKCIJE

Pogledajte emotivne scene susreta Hrvata s obiteljima: ‘Jedva ih čekam zagrliti, to mi je sada prvo unuče‘

Vidno emotivni Hrvati iz Zambije na aerodromu u Sloveniji su se susreli sa svojim obitelji i prijateljima,

Hrvati stigli iz Zambije

 Danas.hr/

Četiri hrvatska para i četvero njihove posvojene djece iz DR Konga u subotu su, nakon šest mjeseci agonije, doputovali zrakoplovom iz Zambije u Ljubljanu odakle im je osiguran prijevoz do Zagreba.

Dočekali su ih veleposlanik RH u Sloveniji i predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Obiteljskog centra, kako bi ponudile podršku i pomoć, posebice za djecu.

Vidno emotivni Hrvati iz Zambije na aerodromu su se susreli sa svojim obitelji i prijateljima, a sve su snimili novinari RTL-a.

- Bilo je to iznimno teško razdoblje u proteklih šest mjeseci i osjećamo veliko olakšanje što se vraćamo kući sa svojom djecom. Čak i u našim najmračnijim danima, nikada nismo gubili nadu da će pravda pobijediti. Željeli bismo izraziti našu srdačnu zahvalnost hrvatskoj Vladi, EU, našem zambijskom odvjetničkom timu, kao i dobrim ljudima u Zambiji i Hrvatskoj na njihovoj ljubaznosti i kontinuiranoj podršci tijekom najizazovnijih okolnosti s kojima smo se ikada suočili. Cijenimo što su mediji nastavili biti osjetljivi na našu situaciju u svojim izvještavanjima i molimo vas da poštujete naše pravo na privatnost u nadolazećim danima i tjednima dok želimo ostaviti ovo grozno iskustvo iza nas i započeti svoje živote kao novi roditelji. Hvala vam na razumijevanju i podršci, rekli su nam hrvatski posvojitelji nakon povratka u Hrvatsku.

image

Hrvati stigli iz Zambije

Danas.hr/

Jutarnji je razgovarao i s njihovim obiteljima koje jedva čekaju da ih vide.

- Jako sam sretan, napokon smo ovo dočekali - emotivan je Mladen Subošić nakon što je njegov brat Zoran sa suprugom i djetetom sletio u Ljubljanu.

image

Hrvati stigli iz Zambije

Danas.hr/

Čekali su to šest mjeseci i Mladen je škrt na riječima. - Ne bih danas više ništa pričao. Jako sam sretan i nadam se da je to sad - to, kaže za Jutarnji list.

Majka Damira Magića iz Varaždina prvi put je, otkad s njom komuniciramo, mirna.

- Sestra i njezin suprug su otišli po njih u Ljubljana, a ja ih nestrpljivo očekujem sa svojom novom unukom. Jedva čekam da ih vidim. Kamen mi je pao sa srca. Osjećaj je radosti, dosad sam bila potištena. Sin i snaha su lijepo i dobro odgojeni i vjerujem da će oni tako odgojiti i svoju curicu. Sad će morati učiti oni njezin i ona njihov jezik jer lijepo je da dijete njeguje i svoju kulturu, a znam da moj sin i njegova supruga neće dozvoliti da zaboravi svoje podrijetlo. Jedva ih čekam sve zajedno zagrliti, to mi je sad prvo unuče, govori nam.

image

Hrvati stigli iz Zambije

Danas.hr/

Četiri para iz Hrvatske otputovala su potkraj prošle godine u Zambiju kako bi preuzeli djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravala napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Fotografije je Jutarnjem listu ustupio Danas.hr.

image

Hrvati stigli iz Zambije

Danas.hr/
image

Hrvati stigli iz Zambije

Danas.hr/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:55