INCIDENT U ZADRU

Podignuta optužnica protiv muškarca koji je u luci Gaženica pucao na policajce, jednog je i ozlijedio

Kobnoga dana stigao je i pregovarač za krizne situacije specijalne jedinice policije i pokušao stupiti u kontakt s 44-godišnjakom

ilustrativna fotografija

 Luka Gerlanc/CROPIX

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru podignulo je optužnicu protiv 44-godišnjeg slovenskog državljanina koji je više puta u neubrojivom stanju pucao prema policijskim službenicima, a ignorirao je i zamolbe pregovarača za krizne situacije da se preda.

Tereti ga se da je 29. travnja u luci Gaženica oko 22:50 sati bio na terasi benzinske postaje, kad ga je ugledala policijska službenica u obilasku i nadzoru. Vidjela je da je muškarac naoružan puškom i upitala ga što ondje radi, nakon čega je on ispalio jedan hitac u more i počeo psovati. Ubrzo je cijev puške usmjerio prema njoj i ispalio još jedan hitac u more, a poslije toga se policijska službenica udaljila od njega.

Sumnjiči ga se i da je isti dan, na istome mjestu oko 3:40 sati, nakon što je zbog prethodnog događaja stiglo još više policijskih službenika s namjerom da ga uhite, pokušao usmrtiti jednog od njih i ispalio još jedan hitac u njegovu smjeru. Ipak, pogodio ga je u desno stopalo, a policajac je zadobio lakšu tjelesnu ozljedu u obliku otvorene rane nožnog zgloba i stopala. Na mjesto događaja stigao je i pregovarač za krizne situacije specijalne jedinice policije i pokušao stupiti u kontakt s 44-godišnjakom.

Pozivao ga je da se preda, ali on je to ignorirao i ovaj put ispalio devet hitaca. Iako je policija bila zaklonjena iza čvrstih površina, pucao je i prema benzinskoj postaji i na taj način doveo u opasnost živote policijskih službenika, ali i imovinu na benzinskoj postaji zbog koje je moglo doći do zapaljenja i eksplozije lako gorivih materijala.

Tijekom svih opisanih događaja, okrivljeni 44-godišnjak bio je neubrojiv, odnosno u stanju u kojem nije mogao shvatiti značenje svog postupanja niti upravljati svojim postupcima. S obzirom da je i tijekom istrage provedenim vještačenjem utvrđeno da je bio neubrojiv, predloženo je produljenje istražnog zatvora sukladno članku 551. Zakona o kaznenom postupku. Podignuta je i optužnica zbog počinjenih djela sa zakonskim obilježjima kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju iz članka 111. Kaznenog zakona, prisile prema službenoj osobi iz članka 314. Kaznenog zakona i dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. Kaznenog zakona, počinjenih u neubrojivom stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:15