RAZNE MALVERZACIJE

Podignuta optužnica protiv generala Kruljca: Oštetio državni proračun za 3 milijuna kuna?

Optužnica je na Županijskom sudu u osijeku zaprimljena sat i pol vremena prije isteka roka za podizanje

OSIJEK - USKOK je u ponedjeljak podigao optužnicu protiv bivšeg zapovjednika kopnene vojske Oružanih snaga RH generala Mladena Kruljca i još pet osoba, većinom s područja Brodsko-posavske županije, zbog više kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti te primanja mita.

Tako je nakon 14,5 mjeseci okončana istraga u ovom slučaju, kojim se Kruljca tereti da je državnom proračunu nanio štetu u iznosu od 3 milijuna kuna. Podsjetimo, riječ o poznatom slučaju mešetarnje zemljištima na području Općine Sibinj u Brodsko-posavskoj županiji u koje se Kruljac upetljao 2007. godine kada je u dogovoru s tadašnjim načelnikom općine Ivicom Batinićem i članom Općinskog poglavarstva Ivanom Miškovićem angažirao inženjeriju HV-a za izgradnju glavne i sporedne ceste na zemljištu u vlasništvu Općine, koje im je prethodno namjenski darovala Hrvatska Vlada za izgradnju zone malog i srednjeg poduzetništva.

Kruljac je pristao obaviti radove i zato je doveo vojsku, pri čemu je postupio suprotno zapovijedi načelnika Glavnog stožera OSRH.

Radovi su bili vrijedni 3 milijuna kuna, što je dovelo do Kruljčeva uhićenja 8. srpnja prošle godine, nakon čega je gotovo dva mjeseca proveo u pritvoru, a onda po izlasku iz njega poručio da u ovom slučaju nije kriv i da očekuje kako protiv njega neće biti podignuta optužnica.

Osim Kruljca, osumnjičeni su i već spomenuti Batinić i Mišković te poduzetnici Ivan Rimac, Željko Garić i Zdravko Sočković. „Vojnoj akciji“ izgradnje cesta naime prethodio je čitav niz protupravnih radnji sa zemljištima u Općini Sibinj, pri čemu su Batinić i Mišković putem Općinskog poglavarstva i Općinskog vijeća poduzetnicima omogućavali kupovinu općinskog zemljišta po proizvoljno određenim i višestruko nižim cijenama na namještenim i fiktivno raspisanim natječajima.

Time je Općina Sibinj oštećena za 58,2 milijuna kuna. I njih petorica također su bili u pritvoru, a Rimac i Garić za svoj su izlazak na slobodu morali platiti jamčevinu u iznosima od 5,27, odnosno 1,2 milijuna kuna, što odgovara iznosima protupravne imovinske koristi za koje ih USKOK tereti da su u ovim „poslovima“ stekli.

Inače, optužnica je na Županijskom sudu u osijeku zaprimljena sat i pol vremena prije isteka roka za njezino podizanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:15