DOŠAO I BUTKOVIĆ

Počela izgradnja obilaznice Apševaca i Lipovca, sastavni dio buduće srijemske granične transferzale

Po njegovim riječima ministra Butkovića, gradnja prometnica u tim područjima ima velik prometni, ali i sigurnosni značaj

Oleg Butković

 Robert Fajt/Cropix

Početnom konferencijom održanom u ponedjeljak na Principovcu nedaleko Iloka, označen je početak izgradnje obilaznice Apševaca i Lipovca koja je sastavni dio buduće srijemske granične transferzale kojom bi se za četiri godine trebao povezati Ilok s autocestom Zagreb-Lipovac.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić izvijestio je da je procijenjena vrijednost radova na obilaznici 75 milijuna kuna bez PDV-a, a radovi bi trebali završiti do kraja rujna iduće godine. Financiraju se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, za koji je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan u ožujku prošle godine.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je na konferenciji da ulaganja u prometnu infrastrukturu u Hrvatskoj trenutačno iznose 25 milijardi kuna, a posebno važnim je ocijenio ulaganje u prometne sustave pograničnih područja.

Po njegovim riječima gradnja prometnica u tim područjima ima velik prometni, ali i sigurnosni značaj.

Naveo je i kako bi projekt gradnje srijemske granične transverzale, ukupne duljine nešto manje od 40 kilometara, koštao oko milijardu kuna.

"To je za sada tako, ali s obzirom na rast cijena energenata i građevinskog materijala pitanje je hoće li tako i ostati. Već danas imamo strukturni problem sa svim projektima koji su u Hrvatskoj ugovoreni, da se ne mogu po tim iznosima završiti", kazao je.

Dotaknuvši se obnove željezničke pruge Zagreb-Vinkovci, Butković je rekao kako su za jednu dionicu te pruge osigurana sredstva iz Nacionalnog programa otpornosti i oporavka.

"Ove ćemo godine raspisati taj prvi, veliki natječaj za jednu dionicu na tom koridoru i naravno tražiti načine financiranja za ostalo kroz novu financijsku perspektivu koja završava s 2027. godinom", kazao je Butković dodajući kako ne treba očekivati da ta pruga bude u potpunosti obnovljena prije idućih šest do sedam godina.

Komentirao i najavu gradnje zračne luke u Trebinju rekavši kako je riječ o projektu koji ne treba Dubrovniku i Hrvatskoj, a koji očito ima političku konotaciju te ga u tom pravcu netko i gura.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekao je da su županijske vlasti zainteresirane za razvoj prometne infrastrukture na području županije kao preduvjeta razvoja gospodarstva, a posebice za projekt proširenja vukovarske luke i završetak obnove pruge Vinkovci-Okučani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:02