‘OPASNA IZJAVA‘

Pljušte reakcije na Buljeve ‘naoružane straže‘: ‘Nismo mi paradržava. Tko će odgovarati ako netko nekoga ubije?‘

Gradonačelnik Sinja i Mostov zastupnik rekao je da će organizirati seoske straže kako bi očuvali granice od ilegalnih migranata

Miro Bulj

 Tom Dubravec/Cropix

Najava gradonačelnika Sinja i Mostova saborskog zastupnika Mire Bulja da će organizirati seoske straže na području svog kraja kako bi očuvali granice od ilegalnih migranata u srijedu je u Saboru naišla na kritike većine kolega, uz poruku da je riječ o opasnoj i populističkoj poruci.

"Ako sam od ikoga očekivao da ponovno uspostavi sustav ONO i DSZ, to svakako nije bio Miro Bulj. Ovakva zapaljiva retorika je uvijek opasna i, nažalost, ponekad nailazi na plodno tlo zbog čega o njoj treba govoriti, osuđivati i raskrinkavati”, izjavio je Arsen Bauk (SDP). "Radi se o opasnoj izjavi i nadam se da neću morati upotrijebiti sintagmu ‘stranka opasnih namjera‘. U domenu lokalne samouprave svakako ne spada imigracijska politika i zaključio bih - ‘alkar Miro Bulj u ništa‘", poručio je.

Marijan Pavliček (HS) kaže kako se ljudi uz hrvatske granice ne osjećaju sigurno te se pitanje migranata ne može riješiti bez vojske na granici i ograda. "Ne čudi me Buljeva izjava jer je on odgovoran za svoju jedinicu lokalne samouprave i građane koji tamo žive i naravno da će pokušati poduzeti sve da se oni osjećaju sigurno. Vlada je u tome zakazala i "jedino što znaju je napraviti ograde na Markovu trgu da bi osigurali sebe, samo ne znam od koga”, naglasio je.

Za Daniela Spajića (DP) Buljeva izjava je neprimjerena izjava. Najlakše je, dodaje, reći organizirat ćemo seosku stražu, ali tko će odgovarati ako se uzme oružje i netko nekoga ubije. "Mi nismo paradržava nego imamo institucije i na njih moramo apelirati da rade svoj posao. Zanimljivo mi je i da vojsku na granici zazivaju oni koji nisu služili vojsku, a mogli su. Lako je slati tuđu djecu na granicu, no, neka šalju svoju”, poručio je Spajić.

Marijana Puljak (Centar) ocijenila je da nije prvi put da Miro Bulj govori gluposti. Ne znam je li se Sinj odcijepio od Hrvatske i uspostavio neke svoje granice koje će on kontrolirati. Granice države trebaju kontrolirati institucije koje su tome namijenjene, a ne Miro Bulj i njegove građanske straže, kazala je.

image

Marijana Puljak

Damjan Tadic/Cropix

Dario Hrebak (HSLS) kaže da je to balvan revolucija na Mostov način i najoštrije Buljeve izjave o obrani od najezde migranata koja se nije ni dogodila. Ovim suludim i populističkim izjavama ruše se svi osnovni postulati moderne države, vladavine prava te poziva na nasilje, a ne libi se i zveckanja oružjem, kazao je. Takve izjave vraćaju nas u krvave godine prošlog stoljeća kada su lokalni šerifi sličnim metodama organizirali tadašnje seoske straže s kalašnjikovima i balvan metodama, poručio je. To pak, dodaje, pokazuje na što su Mostovci spremni da bi dobili malo medijskog prostora u predizbornoj godini, sijući nepotrebnu paniku i strah kod građana.

Hrvoje Zekanović (HDS) napominje da su terorizam i nelegalne migracije stvarna prijetnja i golema opasnost za EU i čitav svijet. Međutim, Most ni riječ nije rekao i osudio kada se dogodio teroristički akt na Trgu svetog Marka, kada je bio pokušaj atentata i teško ranjen hrvatski policajac, kaže. S druge strane, potencijalnu terorističku prijetnju stalno naglašavaju, ali ne zbog prijetnje nego zbog jeftinih političkih bodova. Granicu čuva policija, a bude li potrebe uključit će se vojska i NATO, poručio je Zekanović.

Božinović: Seoske straže su protuzakonite, riječ je o politikanstvu

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je najava sinjskog gradonačelnika i Mostovog saborskog zastupnika Mire Bulja o postavljanju seoskih straža zbog straha od migranata protuzakonita te da je riječ o politikanstvu i prikupljanju političkih bodova.

Božinović je ocijenio da će priča oko migranata biti jedna od glavnih tema uoči izbora za Europski parlament, a kako su kod nas i nacionalni izbori, dodao je kako je netko među oporbenim strankama odlučio da bi im to mogla biti dobra tema.

Ministar je rekao da je svjestan kako se Most okrenuo kampanji u kojoj će u fokusu biti migranti, ali je istaknuo da mu smeta što se pritom šire dezinformacije i prebacuje krivnja gdje ne treba.

Božinović: Nije dobro širiti dezinformacije ni dolijevati ulje na vatru

‘‘Svu krivnju pokušavaju prebaciti na europske institucije. Treba imati na umu da odluke donosi 27 članica Europske unije. Nije se lako dogovoriti, vidjeli ste da se ni nama nije lako dogovoriti dopustiti premijeru govoriti u Saboru. Zato nije dobro širiti dezinformacije koje ničime nisu potkrijepljene ni dolijevati ulje na vatru u ionako zapaljivoj društvenoj atmosferi‘‘, kazao je.

Govoreći u srijedu nakon sjednice vlade, Božinović je istaknuo da od ukupnog broja ilegalnih prelazaka u Hrvatsku ove godine, 1,43 posto otpada na Splitsko-dalmatinsku županiju. Dodao je kako to samo govori da nije poanta u onome što se govori, već u onome što se želi postići.

‘‘A to je glas više. Dakle, riječ je o manipulaciji birača, a tema je ozbiljna i osjetljiva‘‘, kazao je nadodajući da će puno više tenzija biti kako se približavamo izborima.

Božinović je ponovio da Hrvatska neće postati hot-spot i da je Hrvatska prema podacima Eurostata jedna od najsigurnijih članica. Naglasio je da se sve to postiže fleksibilnim i marljivim radom policije koja je jedina ovlaštena štititi granice.

Rekao je i da policija može tražiti pomoć od vojske, ali u logističkom smislu, no ne i kod postupanja prema migrantima jer za time i ne postoji potreba.

Policija provodi zakon, bez obzira o kome se radi

Na pitanje kako bi reagirala policija za slučaj da se zbog straha od migranata pojave organizirane skupine građana, ministar je rekao da bi policija provodila zakon, bez obzira o kome se radi. ‘‘Ne bih htio dalje razvijati Buljovu tezu jer je nerealna‘‘, nadodao je.

Ministar se dotaknuo i privremene kontrole na granici sa Slovenijom, ponovivši da se radi o specifičnoj situaciji koja ne znači krah Šengena. Kazao je i kako nije zadovoljan kad čuje da netko plasira priče koje ne odgovaraju stvarnosti jer se time, kako je rekao, ne pridonosi stabilnom stanju u državi.

Na upit da prokomentira 730-postotno povećanje broja tražitelja azila nego prošle godine, Božinović je podsjetio da je Hrvatska od 1. siječnja članica Šengena i da se od tog trenutka tu podnose zahtjevi za azil.

‘‘Prije im je bio cilj doći do prve zemlje koja je članica Šengena. Prošle godine je izdano 21 pozitivno rješenje za azil, a ove godine njih 36. Razlika je zbog činjenice da bilježimo veći broj nositelja ruskih putovnica od kojih su neki ispunili kriterije za međunarodnu zaštitu u Hrvatskoj. Riječ je o 17 osoba, a to je tražilo njih 8000‘‘, pojasnio je.

Nema uputa o strožem sankcioniranju navijača

Božinović se dotaknuo i Dinamovih navijača koji su zatvoreni u Grčkoj, rekavši kako nema opravdanja držati stotinu državljana toliko dugo.

‘‘Ovo u Grčkoj se nije smjelo dogoditi. Da se postupalo po upozorenjima poslanima iz Zagreba, ništa od ovog se ne bi dogodilo‘‘, dodao je.

Odgovarao je i na pitanja o Dinamovim navijačima koji su uhićeni zbog pjevanja ustaške koračnice te o dojmu da su stigle neke upute o odlučnijem sankcioniranju takvog ponašanja.

‘‘Ne bih rekao da se nije i prije sankcioniralo, ali činjenica jest da se nanizalo više tih utakmica pa je problematika prisutnija u medijima. Nema nikakvih posebnih uputa u tom smislu‘‘, rekao je.

Bulj ponovio da će organizirati civilnu stražu na granici s BiH

Gradonačelnik Sinja i Mostov saborski zastupnik Miro Bulj ponovio je u srijedu da će organizirati civilnu stražu na granici i samozaštitu od ilegalnih migranata na sinjskom području te je ponovno pozvao na slanje vojske duž granice s Bosnom i Hercegovinom.

"Šuplja nam je granica i organizirat ćemo samopomoć ako se ugrozi našu djecu", rekao je Bulj na konferenciji za novinare u Saboru te ponovno zatražio da se na granicu pošalje vojska kao pomoć policiji.

Poručio je da će stanovnici Cetinske krajine biti učinkoviti u obrani granice, no nije odgovorio podrazumijeva li samozaštita i upotrebu oružja. Samo je istaknuo da će seoske straže znati odgovoriti učinkovito čak i ako se bude pucalo iz oružja.

Ponavljajući da je legalist i hrvatski branitelj, Bulj je naveo kako će stražu na granici, ako bude potrebno, organizirati preko Civilne zaštite.

Na pitanje je li to ilegalno, odgovorio je protupitanjem - je li ilegalno živjeti uz nezaštićenu granicu?

Najavio je da će u četvrtak poslati službeni dopis premijeru s pitanjem tko će biti odgovoran za incidente u pograničnim područjima gdje ilegalni migranti, među kojima su i teroristi, ulaze bez ičije odgovornosti.

"Plenković se na Markovu trgu ogradio ogradama, sebe zaštitio i stavio pod stakleno zvono, a na pograničnom području mu smeta Hrvatska vojska", kazao je Bulj zatraživši jednak tretman za sve građane i hitno uklanjanje "sramotne ograde" ispred Banskih dvora i Sabora.

Zatražio je da vojska na granici pomogne policiji koja nema dovoljno kadra da zaštiti granicu preko koje ilegalni migranti prolaze kao kroz "šuplji sir" i pozvao Vladu da zaštiti granicu od ilegalnih migranata, nakon što su to učinile Slovenija, Mađarska i Italija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:39