PREDIZBORNI SKUP

Plenković u Osijeku: ‘Birače Domovinskog pokreta i Mosta pozivam da se vrate matici i političkoj majci, HDZ-u‘

Važno je da birači ne dopuste da ih se drugi put zavede, jer će ih ljevica, kao što to obično čini, iskoristiti i odbaciti, dodao je

Andrej Plenković

 Vlado Kos/Cropix

Predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će HDZ na izborima 17. travnja ponovno dobiti povjerenje hrvatskog naroda, i to uvjerljivije nego 2016. ili 2020., a birače Domovinskog pokreta i Mosta pozvao je da se "vrate matici" odnosno HDZ-u.

Na predizbornom skupu HDZ-a za 4. izbornu jedinicu u Osijeku, Plenković je istaknuo da ovi izbori imaju vrlo neobičan karakter, jer umjesto rasprave o programima stranaka koje žele povjerenje hrvatskog naroda, svjedoči se dosad neviđenoj političkoj diverziji i protuustavnom djelovanju Zorana Milanovića.

image

Ivan Anušić, Andrej Plenković i Ivan Radić

Vlado Kos/Cropix

Smatra da je Milanović svojim potezima odlučio prekršiti Ustav i udariti na temelje ustavno-pravnog poretka, što je kulminiralo njegovim stavom da ga ne zanima upozorenje Ustavnog suda od prije nekoliko tjedana.

- Tako nešto nikad nismo doživjeli, da s jedne od najviših institucija vlasti postoji čista negacija ustavno-pravnog poretka, načela ustavnosti i zakonitosti, i ta poruka je katastrofalna jer daje loš primjer - poručio je Plenković.

Istaknuo je da se HDZ-ov program "Za sve izazove" temelji na konkretnim postignućima i gleda u budućnost te da stoji nasuprot onima koji tvrde da se u HDZ-u nalaze korumpirani izdajnici, a vode ih jedino govor mržnje i želja da smijene HDZ, ali to se, kako kaže, neće dogoditi.

image

Skup HDZ-a u Osijeku

Vlado Kos/Cropix

- Oni nam, predvođeni Milanovićem, predlažu osnivanje Vlade nacionalnog spasa. Pa neka nas spase od koridora 5C, Pelješkog mosta, od druge cijevi tunela Učka, od LNG terminala na Krku, od eura i Schengena, od investicijskog kreditnog rejtinga, od rasta prosječnih plaća u našem mandatu od 490 eura, rasta minimalne plaće od 103 posto te rasta prosječne sveukupne mirovine od 62 posto - rekao je Plenković.

Anušić: ‘Nitko neće mijenjati Hrvatsku kakva jest niti njezin smjer‘

Upozorio je da je 2019. na predsjedničkim izborima ljevica iskoristila birače Domovinskog pokreta i Mosta, koji nisu poklonili povjerenje Kolindi Grabar Kitarović, već su doveli Zorana Milanovića na Pantovčak.

- Predlažem našim prijateljima da ne dopuste da ih prevare drugi put, već da ovaj put glasaju pametno, mudro i odgovorno da ne rasipaju glasove i ne disperziraju političku snagu ključne, stožerne, domoljubne i državotvorne stranke, a to je HDZ - rekao je Plenković.

image

Andrej Plenković

Vlado Kos/Cropix

Ocijenio je da je posebno u Slavoniji, u 4. i 5. izbornoj jedinici, važno da birači ne dopuste da ih se drugi put zavede, jer će ih ljevica, kao što to obično čini, iskoristiti i odbaciti.

- Mi birače tih stranaka poštujemo i pozivamo ih da se vrate matici i političkoj majci, a to je HDZ - istaknuo je Plenković.

Nositelj liste u 4. izbornoj jedinici i potpredsjednik Vlade, Ivan Anušić, rekao je da je "u komunikaciji oporbe, predvođene čovjekom koji krši Ustav, već četiri godine, a sad ga krši intenzivno", zapazio jedan izraz, a to je Treća Republika.

- Što znači Treća Republika? Znači li to da ćemo poništiti Drugu Republiku, nastalu na referendumu 1991. godine, koju je krvlju i životima platilo 16 tisuća žrtava? Mislite li da Hrvatska više ne treba biti u NATO-u i EU i da hrvatska diplomacija treba dosezati do Banje Luke i Milorada Dodika? Je li to Treća Republika koju želi Zoran Milanović - zapitao je Anušić.

- Tu republiku dok smo mi živi neće doživjeti. Nitko neće mijenjati Hrvatsku kakva jest, niti njezin smjer, niti će itko ugroziti hrvatsku opstojnost i samostalnost - zaključio je Anušić.

image

Andrej Plenković

Vlado Kos/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:55