SURADNJA SAVEZNIKA

Plenković sutra obilazi francuski nosač zrakoplova ‘Charles de Gaulle‘, Rafalei će nadlijetati Istru i Liku

U utorak i srijedu u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera te Like i Korduna provodit će se zajedničko letenje hrvatskih i francuskih pilota

Francuski nosač zrakoplova ”Charles de Gaulle” (arhivska fotografija)

 NICOLAS TUCAT/AFP

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković obići će u utorak francuski nosač zrakoplova "Charles de Gaulle", a u utorak i srijedu provodit će se zajedničko letenje i uvježbavanje hrvatskih pilota 191. Eskadrile lovačkih zrakoplova i francuskih pilota zrakoplova Rafale s tog nosača zrakoplova.

Premijer, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj i posebni savjetnik predsjednika Vlade za poslove obrane Damir Krstičević obići će u utorak francuski nosač zrakoplova "Charles de Gaulle", priopćilo je u ponedjeljak navečer Ministarstvo obrane RH.

Objavilo je i kako se godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje tijekom ožujka provode bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom u kojima će sudjelovati snage HRZ i snage s francuskog nosača zrakoplova "Charles de Gaulle".

U utorak i srijedu, 15. i 16. ožujka u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna provodit će se zajedničko letenje i uvježbavanje pilota 191. Eskadrile lovačkih zrakoplova i francuskih pilota zrakoplova Rafale s nosača zrakoplova "Charles de Gaulle".

Letovi će se provoditi u skladu s najavljenim planovima u odobrenim zonama, a u sklopu kojih su planirani i formacijski preleti gradova sjevernog Jadrana.

U aktivnostima koje se provode u cilju uvježbavanja nadzora i zaštite zračnog prostora i zadaća odvraćanja, sudjelovat će i bojna Zračnog motrenja i navođenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Tijekom provedbe navedenih aktivnosti očekuje se pojačana buka, uobičajena tijekom letova zrakoplova pa MORH moli za razumijevanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:29