KRAJ KRIZE

Plenković potvrdio: ‘Imamo privremeno rješenje za VSOA-u‘

Predložili smo ga u ime Vlade uz sve njegove reference, rekao je Plenković

 
 

 Damir Krajac/Cropix

Premijer Andrej Plenković je danas u Dubrovniku rekao novinarima da je postignut dogovor o osobi koja će privremeno voditi Vojno sigurno-obavještajnu agenciju.

- Upravo sam potpisao odluku kojom ovlašćujemo jednog djelatnika VSOA-e za obavljanje nužnih poslova sljedećih mjesec dana, rekao je Plenković.

Premijer nije objavio ime osobe koja će obavljati privremenu dužnost voditelja VSOA-e, ali je naglasio da je brigadni general Mijo Validžić i dalje prijedlog Vlade za novog ravnatelja VSOA-e.

image

Andrej Plenković, Gordan Jandroković

Bozo Radic/Cropix

"Predložili smo ga u ime Vlade uz sve njegove reference. Riješili smo sada neposredno situaciju nakon sutra i ostajemo kod prijedloga o kojem se radi", rekao je Plenković, prenosi N1.

Tijekom poslijepodneva predsjednik Zoran Milanović potvrdio je dogovor o VSOA-i koji je ranije danas najavio premijer Andrej Plenković.

- Prema usuglašenoj Odluci, do imenovanja ravnatelja VSOA-e – a najdulje mjesec dana – koordinaciju poslova i potpisivanje akata iz djelokruga Vojne sigurnosno-obavještajne agencije obavljat će brigadir Ante Kujundžić.

Radi se o trenutnom šefu kabineta ravnatelja VSOA-e. Opširnije pročitajte OVDJE.

Plenković se osvrnuo i na odnos s predsjednikom Zoranom Milanovićem. S njim, kaže, nije potreban sastanak, već usuglašavanje.

- Možemo se usuglasiti pismeno, možemo preko posrednika. Kao što se u vrijeme Milanovićevog mandata, s predsjednicom Grabar-Kitarović usuglašavao ministar Kotromanović. Milanović bojkotira, ignorira, vrijeđa ministra obrane. Dok god budu trajala takva vrijeđanja i pokušaji poniženja… Banožić je rekao da je spreman razgovarati, ja nisam. Ne radi mene, nego zbog principijelnosti. Pitajte Milanovića zašto bojkotira Validžića. Dok se isprika ne uputi direktno, razgovora neće biti, rekao je Plenković.

Premijer se osvrnuo i na štrajk u pravosuđu te na situaciju u HEP-u.

- Podigli smo plaću s mjeseca na mjesec za 160 eura. A da ne govorim o dizanju osnovice. Nakon 30 godina potrebno je donijeti kvalitetan zakon o plaćama državnih i javnih zaposlenika. Svi ti zaposlenici su na plaći za lipanj već dobili povećanje za 100 eura, rekao je Plenković i najavio da će ministar Malenica sutra ili prekosutra obaviti razgovore.

Govoreći o situaciji u HEP-u, Plenković kaže da je to posao za ministra gospodarstva Davora Filipovića.

- To ćemo sve vidjeti. Mi ćemo to sve ispitati, kaže Plenković i dodaje:

- Budući da smo u Zagrebu tek u srijedu, prije srijede ili četvrtka informacije o tome imati nećemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 14:20