KADROVSKA ROŠADA

Plenković potvrdio da kreće u rekonstrukciju Vlade: ‘Dobio sam za to mandat od svih tijela HDZ-a‘

Premijer je potvrdio da kreće u rekonstrukciju, ali o konkretnim kadrovskim rješenjima nije govorio

Andrej Plenković

 Robert Fajt/Cropix

Hrvatski premijer Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sastanka vrha HDZ-a u Karlovcu te je potvrdio da kreće u rekonstrukciju Vlade.

- Sva tijela stranke dala su mi podršku za promišljanja o rekonstrukciji Vlade, ustvrdio je ne iznoseći detalje o konkretnim kadrovskim rješenjima.

- Od danas do kad se to dogodi neću govoriti o tome ništa, već kada sve sve dogovorimo, rekao je.

- Budući da sam danas od stranačkih tijela za to dobio mandat, dopustit ćete mi da uzmem vrijeme za analizu i odluku, ustvrdio je.

Odbio je govoriti o imenima ministara koji bi mogli napustiti Banske dvore, a nije htio reći ni koliko će široka rekonstrukcija njegova kabineta biti.

Komentirajući slučaj ministrice EU fondova Nataše Tramišak, izjavio je da ima jako dobar odnos s njom.

U uvodnom obraćanju, premijer Plenković je kazao o čemu se sve raspravljalo na sastanku u Karlovcu.

'Raspravljali smo o brojnim nacionalnim i globalnim temama, kao i svim reperkusijama ruskog napada na Ukrajinu koje se tiču i nas. Naime, napad je pokrenuo izbjeglički val. Hrvatska je prihvatila oko 11.000 Ukrajinaca', kazao je premijer.

'Razgovarali smo i o rastu cijena enegrenata i paketu vladinih mjera vrijednim oko 5 milijardi kuna koje će ublažiti rast cijena za naše građane i za gospodarstvo. Nastavit ćemo s naporima da se napusti korištenje ruskih energenata što ćemo premostiti vlastitom proizvodnjom i drugim nabavnim pravcima', kazao je Plenković.

'Razgovarali smo i o ukupnim političkim prioritetima, nastavku gorpodarskog rasta, pripremi turističke sezone i razvoju svih krajeva Hrvatske. Ove godine očekujemo dovršetak ulaska u Schengen i u eurozonu, te nastavak obuke hrvatskih pilota za Rafale', rekao je.

'Što se tiče stranačkih aktivnosti, 14. svibnja ćemo obilježiti 100. godišnjicu rođenja doktora Franje Tuđmana. Opći sabor HDZ će biti 11. lipnja u Lisinskom', kazao je premijer.

Nakon brojnih pitanaj novinara, Plenković je potvrdio da uskoro doista kreće u širu rekonstrukciju vlade.

'Razgovarali smo i o novim okolnostima, pa su mi sva tijela stranke dala potporu za početak promišljanja o rekonstrukcije vlade. Dakle, nakon jako dobrog sastanka parlamentarne većine, dali su mi potporu za sve promjene koje smatram potrebnima. Danas sam, da tako kažem, dobio mandat da o tome promišljam, no uzet ću si vremena za te korake. Sve ću vam reći kad bude gotovo. Analizirat ću stvari i postići dogovor te vas izvijestiti kad bude gotovo', kazao je Plenković.

Na pitanje uključuje li rekonstrukcija vlade i smjenu ministrice Tramišak, Plenković je ponovio da njih dvoje imaju jako dobar odnos.

'Mi smo jako puno razgovarali. Ako ima prijetnji, pogotovo ženi koja ima moje povjerenje, ako se one dogode, smatram da je to nešto što ja moram znati, iako je ona možda mislila da me ne treba time opterećivati. No mene zanima prvenstveno njezina sigurnost. Oni su sada svi upoznati s time što se dogodilo. Mi imamo jako dobre odnose, ne mora mi se nitko ispričavati. Ovo je situacija koju po mojim kriterijima smatram bitnom i žao mi je što o tome nisam doznao odmah. Sve prijetnje detaljno analiziramo', rekao je Plenković i dodao kako i on sâm gotovo svakodnevno prima brojne prijetnje za čiju prijavu postoji čitava procedura.

Na pitanje kako komentira izjavu ministra Ćorića da želi izaći iz vlade, Plenković je rekao da tu Ćorićevu izjavu nije vidio.

'Ćorić je bio jedan od najaktivnijih i najagilnijih sudionika ovog sastanka. On je u vladi od prvoga dana. Ako želi otići, to ćete njega pitati. No to i nije bio predmet razgovora. Mi smo razgovarali o cijeni struje', kazao je.

Također, nije potvrdio ni odlazak potpredsjednika vlade Borisa Miloševića.

'Nismo o tome razgovarali. Smatram da je dobro napraviti neke promjene, osnažiti vladu i rješavati probleme s novim elanom. Napravit ću rekonstrukciju, no u kojem obimu i kada - to ćete meni prepustiti', kazao je Plenković.

Anušić: 'Šira rekonstrukcija Vlade sigurno u idućih mjesec dana'

Potpredsjednik HDZ-a i aktualni župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, potvrdio je za N1 da će se u idućih mjesec dana, najvjerojatnije oko Uskrsa, dogoditi šira rekonstrukcija Vlade, a bit će potvrđena sva imena koja premijer predloži.

Istaknuo je da imaju rezultate koji su povijesni za HDZ te da nemaju nikakvih razloga za pobunu.

“Rekonstrukcija Vlade je danas bila na dnevnom redu. Složili smo se da je potrebna, da će se u skorije vrijeme napraviti i da će biti šira. Premijer će dobiti suglasnost da predloži rekonstrukciju ministre koji odlaze i ministre koji će preuzeti te dužnosti. U ovom trenutku, premijer je taj koji bira Vladu i bira svoje suradnike. On će dati taj prijedlog i taj prijedlog će biti odobren. Koalicijski partneri su mu također dali zeleno svijetlo. Niti u jednom trenutku su nije govorilo o imenima koja odlaze”, rekao je Anušić.

Kao bitnu poruku istaknuo je da nema nikakvog rušenja te je dodao da ga nikad nije niti bilo.

“Stranci je uvijek potrebno jedinstvo. Problemi koji su iza nas i problemi koji su ispred nas bitne su teme”, rekao je.

Tramišak dobro obavlja posao

Vezano uz nagađanja o odlasku ministrice Nataše Tramišak, podsjetio je da ju je ogranak HDZ-a iz Osječko-baranjske županije predložio za ministricu.

“Iz moje perspektive je dobro obavljala svoj posao. Ne vidim posebne razloge (za odlazak). Ono što se dogodilo posljednjih dana se može prepisati političkom neiskustvu. Nakon sastanka s premijerom oni su te stvari potpuno izgladili. Nema nikakvih tvrdih stavova”, dodao je.

Upitan smatra li da za nju ima mjesta i dalje u Plenkovićevoj Vladi, rekao je da ne može ništa isključiti iz Plenkovićevih odgovora.

“Ona nema ništa protiv toga da ostane u Vladi”, kazao je Anušić.

Na Predsjedništvu, kaže, nisu razgovorali niti o konkretnim imenima koja će se zamijeniti, niti o broju.

“Šira konstrukcija je sigurno više od dva, tri, četiri. To je jedna ozbiljnija promjena i osvježenje u Vladi. Ona će se dogoditi čim se usuglase sva imena. Oko Uskrsa, u idućih mjesec dana”, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:04