PRATITE UŽIVO

Plenković otkrio kada kreće kampanja: ‘HDZ idući tjedan predstavlja izborni program i liste za izbore‘

Domovinski pokret poručio je u srijedu kako odbija sve tajne pozive članova HDZ-a

Ilustracija

 Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

‘Ustavni sud i DIP trebali bi se očitovati, a nije istinita Milanovićeva izjava o Grabar Kitarović‘

20:50 Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je u srijedu da Zoran Milanović sigurno neće biti premijer, nego da će na toj funkciji po treći put ostati on, a Ustavni sud i Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvao je da se očituju o Milanovićevim najavama da neće poštovati njihova upozorenja.

"Zaduženi za praćenje cijelog izbornog ili predizbornog procesa su Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud i očekujem da se oni očituju. A što se tiče toga tko će biti budući predsjednik Vlade, to sigurno neće biti on nego ćemo, sa sigurnošću mogu reći, mi kao glavna stranka s našim koalicijskim partnerima biti oni koji ćemo predložiti budućeg mandatara, a to bi, prema ozračju koje vidim po Hrvatskoj, trebao biti ja", poručio je Plenković u srijedu nakon šireg Predsjedništva HDZ-a.

Opširnije pročitajte OVDJE.


HRejting: HDZ i dalje vodi, SDP osjetno skočio, još samo tri stranke prelaze prag

20:15 Ako je za vjerovati najnovijem HRejtingu, koji je proveden od 16. do 19. ožujka na uzorku od 1000 ispitanika, raste popularnost SDP-a, prenosi HRT.

Na prvom mjestu je HDZ s 27,7% glasova ispitanih, a drugi SDP s 21,6% glasova. Na trećem mjestu je Možemo! s točno 9% posto glasova ispitanih. Prag prelaze još samo dvije stranke i to s desnog političkog spektra. Na četvrtom mjestu je Domovinski pokret s 7,7 %, a na petom je Most sa 7,1 %.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Milanović se opet obrušio na Ustavni sud: ‘A Kolinda na dernecima HDZ-a? Nisu ni pisnuli, kao glodavci u tmini‘

20.00 Predsjednik Zoran Milanović na svojoj Facebook stranici je objavio status u kojem kritizira predsjednika Ustavnog suda RH Miroslava Šeparovića i bivšu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović. Objavu prenosimo u cijelosti:

‘Nikada nisam, niti bi mi palo na pamet ovako uniziti dužnost predsjednika Republike kao što je to, ne jednom, učinila Kolinda Grabar Kitarović. HDZova pouzdanica - najprije iz srca Karamarkova, a onda iz interesa i Plenkovićeva - tumarala je po HDZovim stranačkim dernecima i kao kandidatkinja i kao predsjednica Republike.

Ali, Šeparović i njegova potkupljena klika s Ustavnog suda nisu tada ni pisnuli, ni upozorenja ni odluke sročili nisu protiv njenog “sudjelovanja u političkoj izbornoj kampanji”. Ne, već su kao glodavci u tmini samo čekali Plenkovićeve naredbe. A i lažov Plenković se, sada kaže, ne sjeća toga.

Sjetit će se kad im nekako s proljeća dođu rijeke pravde i odnesu cijelu tu prljavu naplavinu lažljivaca i gangstera koja predugo uništava i truje Hrvatsku‘, napisao je Milanović na Facebooku.


HDZ idući tjedan predstavlja izborni program i liste za izbore

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je najavio da će HDZ idući tjedan predstaviti izborni program, a do kraja idućeg tjedna utvrditi kandidate na listama za predstojeće parlamentarne izbore, potvrdivši da su sve županijske organizacije predale svoje prijedloge.

"Mi smo dana dobili prijedloge županijskih organizacija kada je riječ o bazenu potencijalnih kandidatkinja i kandidata za liste u svim izbornim jedinicama. Vodstvo stranke analizirat će sljedećih dana i do kraja idućeg tjedna stranka će usuglasiti liste", rekao je Plenković u izjavi novinarima nakon sjednica Šireg predsjedništva HDZ-a,

Dodao je da HDZ razgovara i s partnerima s kojima će, sukladno dosadašnjoj suradnji, izaći na izbore u koncepciji točkaste koalicije po izbornim jedinicama, modelu koji se, ustvrdio je, pokazao izuzetno uspješnim u prethodna dva izborna ciklusa.

Najavio je i da će stranka idući tjedan objaviti i predstaviti predizborni program, "koji je trenutno u fazi finalnih usuglašavanja oko detalja".

"Tako da smo u potpunosti spremni za izbornu kampanju koju očekujemo da počne, kao što je najavljeno, 1. travnja. I veselimo se još jednoj izbornoj utakmici na temelju brojnih rezultata koje smo ostvarili u proteklom razdoblju", poručio je.

U kampanji će, rekao je, uz predstavljanje dosadašnjih rezultata, staviti u prvi plan i "ambicije za dalje", a to je, naveo je među inim, dići Hrvatsku na 80 posto prosjeka razvijenosti na razini EU, da prosječna plaća u Hrvatskoj bude 1600 eura, a minimalna bruto plaća bude 1.250 eura, da se nastave povećavati mirovine te provedba demografskih mjera.


DP: ‘Odbijamo sve tajne pozive i bilo kakvu suradnju s HDZ-om i SDSS-om‘

17:20 Domovinski pokret poručio je u srijedu kako odbija sve tajne pozive članova, simpatizera i dijelova vodstva HDZ-a koji ih žele nagovoriti na suradnju nakon parlamentarnih izbora, dodavši da ostaju vjerni svojim načelima.

"Nakon posljednjih događaja i predizbornih preslagivanja na političkoj sceni, nakon niza javnih, ali i mnogobrojnih tajnih poziva Domovinskom pokretu ovih dana, upućenih od strane članova, simpatizera i dijelova vodstva HDZ-a, obavještavamo cijelu hrvatsku javnost da je Domovinski pokret odan svojim temeljnim programskim načelima zbog kojih postoji i zbog kojih je osnovan, a to je služenje hrvatskom narodu i svim hrvatskim građanima", stoji u priopćenju DP-a.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Jandroković: ‘Milanović poručuje da je iznad zakona, to je sad već ozbiljan problem‘

17:18 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je kako najava predsjednika Republike Zorana Milanovića da neće poštovati upozorenja Ustavnog suda i DIP-a o zabrani sudjelovanja u predizbornoj kampanji više nije pitanje samo izbornog procesa nego puno ozbiljniji problem.

"Današnjim izjavama predsjednik Republike poslao je poruku da je on iznad zakona. To je sad ozbiljan problem", poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković u srijedu uoči Predsjedništva HDZ-a.

"Postoji li osoba u Hrvatskoj koja je iznad zakona bez obzira na funkciju koju ima?", upitao je Jandroković i dodao kako ovo sada više nije pitanje izbornog procesa. Opširnije pročitajte OVDJE.


Bivša SDP-ova ministrica: ‘Milanović je već počeo stvarati probleme u SDP-u‘

17:12 Bivša ministrica obrane u vladi Ivice Račana, bivša SDP-ovka, Željka Antunović, komentirala je za N1 poziciju SDP-a nakon objave predsjednika Republike Zorana Milanovića da se namjerava kandidirati za premijera na listi SDP-a.

“Moje dugogodišnje članstvo i moje razočarenje i izlazak iz stranke nikad nisu i neće utjecati na moj politički stav, na političku analizu zbog koje ste me pozvali”, rekla je na početku Željka Antunović.

“Ne želim se baviti njegovim karakterom jer zauzima toliko prostora i sam svjedoči o svom karakteru, ljudi će na izborima to moći reći", poručila je. Opširnije pročitajte OVDJE.


Večeras u 19 sati sastaje se Predsjedništvo SDP-a

16:10 Sjednica Predsjedništva SDP-a održat će se večeras u 19 sati na Iblerovom trgu..

Kako su izvijestili iz te stranke, izjave za medije predviđene su po završetku sjednice.


Naknade za troškove izborne promidžbe bit će istog iznosa kao i za prošle izbore

15:45 Vlada je na sjednici u srijedu donijela odluke o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te za izbor članova u Europski parlament iz RH, pri čemu je za parlamentarne izbore osigurano 2.760.000 eura, a za europske 159.000 eura.

Naknade koje su utvrđene u ove dvije odluke u istom su iznosu kao što je to bilo prije četiri, odnosno pet godina, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Oglasili se Socijaldemokrati: ‘Ljevice više nema, Grbin je zabio kolac u SDP‘

15:20 Davorko Vidović, predsjednik Socijaldemokrata, odlučio se ne skrivati i izmjeriti stvarnu težinu "onoga što je ostalo od socijaldemokracije" u Hrvatskoj: umjesto svoje Šeste izborne jedinice u kojoj živi nosit će listu svoje stranke u Prvoj izbornoj jedinici i nadmetat se s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, SDP-ovim Arsenom Baukom koji će pak, po svemu sudeći, dati svoje ime i biti maskota za predsjednikove rijeke pravde koje dolaze.

"Nek‘ se Katarina Peović ne uvrijedi, ali ljevice osim nas u Hrvatskoj više nema, SDP nije nikakva ljevica, Možemo nije doprlo dalje od aktivističke udruge i na nama je odgovornost da pokažemo da u Hrvatskoj još uvijek stanuje socijaldemokracija. Peđa Grbin zabio je glogov kolac u SDP uz suport onoga koji je taj proces rastakanja i započeo, Zorana Milanovića", poručio je.

Opširnije pročitajte OVDJE.


‘Prezirem upozorenje Ustavnog suda, neću ga poštivati. Ne mogu mi ništa‘

13:40 - Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je Rijeci izravno upitan misli li poštivati upozorenje Ustavnog suda i DIP-a.

"Prezirem ta upozorenja. Ne mogu mi ništa. Krše Ustav i predstavljaju smrtnu opasnost za hrvatsku demokraciju. Neću poštivati odluku i radit ću ono što mi nalaže savijest. Kitarović je kao Mila Gera išla okolo po skupovima kad je već bila predsjednica. I jel to u redu? Je. Ustav ne priječi. Ne može biti obrazloženje da je to duh ustava. Svetinja za sve nas u liberalnoj demokraciji je - ono što nije zabranjeno je dopušteno. Ja sam građanin", rekao je Milanović.

Opširnije pročitajte OVDJE.


DIP pozvao Milanovića da se suzdrži od sudjelovanja u kampanji

12:45 - Državno izborno povjerenstvo (DIP) u srijedu je, reagirajući na njegove istupe da će nakon izbora preuzeti dužnost budućeg premijera, pozvalo predsjednika Republike da se u medijskim istupima suzdrži od izravnog sudjelovanja u kampanji na strani bilo kojeg izbornog sudionika.

DIP, nastavno na Upozorenje Ustavnog suda, poziva predsjednika Republike da se, prilikom svojih medijskih istupa, suzdrži od direktnog sudjelovanja u političkoj izbornoj promidžbi na strani bilo kojeg izbornog sudionika, odnosno koalicije, priopćio je DIP.

Navedeno je, dodaje, suprotno Upozorenju Ustavnog suda, u kojem je istaknuto da dužnost predsjednika “isključuje bilo kakvu mogućnost, da u kontekstu raspisanih izbora, bude kandidat na listi ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske ili da u tom svojstvu sudjeluje u političkoj izbornoj kampanji”.

DIP napominje i kako nema ni ovlasti ni namjeru ulaziti u dio javnih istupa gdje se nastupa s pozicija predsjednika Republike, ali da ima obavezu upozoriti sve sudionike u izbornoj utakmici, pa i predsjednika Republike, ako izlaze iz okvira postupanja, koje je postavio Ustavni sud RH u svom Upozorenju.

DIP još jednom poziva sve sudionike izbornog postupka, da već od njegove prve faze, vode računa o odredbama izbornog zakona, obvezatnih uputa DIP kao i o stajalištima Ustavnog suda.

Naglašava i da Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, propisuje da DIP brine o zakonitoj pripremi i provedbi izbora, a ustavnost i zakonitost izbora nadzire Ustavni sud RH.

DIP nije konkretizirao na koje predsjednikove istupe misli, no neslužbeno, radi se o njegovom jučerašnjem istupu u Ludbregu.


Milanović objavio fotografiju Dodika i Plenkovića: Butkoviću, a kako ide bratov posao s kamionima?

12:03 - Predsjednik Milanović objavio je na Facebooku fotografiju na kojoj su hrvatski premijer Andrej Plenković, vođa bosanskih Srba Milorad Dodik te šef HDZ-a u BiH Dragan Čović.

"Oleg, a kako ide bratov posao s kamionima?! Posluje li s Hrvatskim cestama i na gradnji mosta prema Banja Luci?", napisao je Milanović ispod fotografije obraćajući se potpredsjedniku Vlade i ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću.

Butković je prethodno na Facebooku objavio poveznicu na tekst o srpskom osvajačkom programu Vučića, Dodika i Porfirija.

"Dok Milanović rastače ustavno-pravni poredak, njegov veliki prijatelj Dodik, u društvu Vučića i Porfirija, priprema novi pohod na susjedne države. Ona poznata rečenica Stjepana Radića mogla bi se vrlo lako primjeniti i na Milanovića: Ne srljaj ko gusak u Laktaše!", napisao je HDZ-ov ministar.


Čović: HDZ će dobiti sva tri mandata

11:45 - Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će HDZ u XI. Izbornoj jedinici ponovno osvojiti sva tri mandata za Hrvatski sabor te je zamjerio predsjedniku Zoranu Milanoviću što je izbore sazvao u radnom tjednu, kad će biti teško organizirati izbore izvan Hrvatske.

- Dobit ćemo sva tri mjesta, u to ne sumnjajte - rekao je Čović u intervju za Radioteleviziju Herceg-Bosne najavljujući da će poduprijeti listu HDZ-a za XI. Izbornu jedinicu.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Božinović: Domovina se štiti i voli radom i znanjem, a ne provokacijama i kršenjem zakona

10:40 - Nakon što se Zoran Milanović na Facebooku oglasio o migrantima, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako "svi oni koji kažu da se naša granica ne štiti, nemaju razloga za brigu".

Božinović je, uz ocjenu da oni koji kažu da se naša granica ne štiti mogu mirno spavati, objavio fotografiju na kojoj stoji kraj ploče s natpisom državna granica s ravnateljem policije Nikolom Milinom i pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova.

"Očuvali smo sigurnost građana Hrvatske, dobili priznanje međunarodne zajednice i ušli u Schengen, a sve to vrijednim, profesionalnim radom policije na terenu te znanjem, iskustvom i mudrim rukovođenjem. Migrantska kriza je samo jedna u nizu onih u kojoj je Hrvatska reagirala bolje nego većina zemalja modernog svijeta. Domovina se štiti i voli radom i znanjem, a ne uvredama, provokacijama, kršenjem zakona, fake newsom i galamom", napisao je Božinović.

Milanovićevu izjavu o migrantima komentirao je i Nikola Grmoja, Mostov kandidat za premijera:

"Granica i sigurnost građana se ne čuvaju statusima na društvenim mrežama. Zoran Milanović je kao vrhovni zapovjednik imao četiri godine da konkretnim potezom zaštiti granicu koja jest sveta. Nije to napravio. S njegovim opažanjima o granici i ilegalnim migrantima se slažem, ali od državnika se ne očekuju dobra opažanja. Kao kandidat za premijera, odgovorno tvrdim da će mi prvi potez biti iniciranje slanja hrvatske vojske na granicu na kritične točke kako bi napokon spriječili protupravni prelazak hrvatske granice i zaštitili sigurnost hrvatskih građana", napisao je na X-u.


Beljak: Ostajemo pri podršci Milanoviću

10:12 - Šef HSS-a Krešo Beljak na Facebooku je napisao da njegova stranka ostaje pri podršci Zoranu Milanoviću.

"Iskreno - žao mi je, ali HSS ostaje pri podršci čovjeku koji će Hrvatsku spasiti od bande i mafije", piše Beljak.

"Žao mi je jer ovi mladi ljudi ne razumiju niti osnove politike. Ne razumiju da će svaki glas njima u konačnici biti glas više HDZ-ovoj bandi. Ili možda razumiju, obzirom na njihove političke pripadnosti u prošlosti?

Vodeći ljudi Fokusa su: Zurovec nekad HDZ, Nadji nekad HNS, Hrvoje Košćec nekad HNS, Petra Škrobot nekad HSLS, Nenad Panian nekad HNS, Damir Bajs HSS (ali prije mene) pa stranka Damir Bajs.

Očito je prevladala njihova nostalgija za vlastitim političkim počecima. Jer, mogu se oni predstavljati kao novi i mladi, ali svi su oni već bili članovi drugih stranaka, vidi vraga, baš onih koje su danas protiv Rijeke pravde", dodaje Beljak.

"Čak sam bio spreman zatomiti i svoj ‘veliki‘ vlastiti ego, sve nesuglasice na lokalnoj razini s Fokusom i prepustiti im mjesto na listi ispred mene, samo da Rijeka pravde dobije još koji kap više.

Ali za jednu veliku, ogromnu Rijeku koja će se izliti u proljeće, tih par kapi neće značiti neki gubitak. Rijeka pravde je jednostavno prevelika i previše moćna i ‘divlja‘ i ništa je neće zaustaviti da preplavi HDZ-ovu septičku jamu i očisti Hrvatsku od tog taloga, tih fekalija i smeća.

Za mjesec dana, Hrvatska će biti bolja i poštenija država, bolja i modernija Republika, a ne više ruglo u koje nas je pretvorila pravomoćno kriminalna banda zvana HDZ", zaključio je Beljak.


Maras: Napadaju me bijesni Tajlanđani, Vijetnamci i Indijci, na tečnom hrvatskom

09:34 - Bivši ministar u vladi Zorana Milanovića, Gordan Maras, objavio je na svom Facebook profilu screenshotove komentara s Facebooka za koje tvrdi da su ih napisali HDZ-ovi botovi iz Vijetnama.

"Kad ih ja budala zovem... Naravno da se jave ovi HDZ-ovi botovi iz Vijetnama. Oko 3 ujutro. Doduše oni se bar jave da kažu zakaj ne trebam pomoći. Umirem od smijeha. Ajde bar sam im potrošio par eura. Ima neko ideju kako da ih se riješim?", napisao je Maras.

Podsjetimo, Maras je ranije objavio da su ga u komentarima na njegovu objavu na Facebooku napali "misteriozni i bijesni Tajlanđani, Vijetnamci i Indijci".

"Na tečnom hrvatskom ne slažu se s mojim političkim radom i zamjeraju mi podršku Zoranu Milanoviću", napisao je Maras.


U podne se održava sjednica Vlade, Milanović u isto vrijeme u Rijeci

9:08 - Sjednica Vlade RH (12 sati, Nacionalna i sveučilišna knjižnica – NSK, Hrvatske bratske zajednice 4). Vlada će usvojiti nekoliko programa državnih potpora u poljoprivredi i stočarstvu, a donijet će i odluke o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor zastupnika u Hrvatski sabor te za izbor članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske.

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetit će Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, javnu i znanstvenu ustanovu za obrazovanje neliječničkog zdravstvenog kadra. Prilikom posjeta predviđen je sastanak s vodstvom Fakulteta, obilazak kabineta sestrinstva, fizioterapije i primaljstva, gdje će studenti demonstrirati vještine koje stječu, te predstavljanje rada Centra za bioetiku "Fritz Jahr" i časopisa "World of Health" (12 sati, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, Ulica Viktora Cara Emina 5).


Grmoja: ‘Poslat ću vojsku na granicu i zaustaviti ‘woke ludilo‘!‘

9:06 - Kako će se u sukobu HDZ-a i SDP-a postaviti ostale oporbene stranke, što misle o postupanju predsjednika Republike Zorana Milanovića te kome su bliže u mogućem postizbornom koaliranju - raspravljalo se u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog".

Pomalo se osipa SDP-ova koalicija. Nakon što je iz nje izbačena Radnička fronta, izlazak su potvrdili i Fokus, IDS i PGS. Iako se nagađalo da bi to mogli učiniti i Reformisti, takvu mogućnost odbacio je njihov predsjednik Radimir Čačić.

- Riječ koalicija prejaka je za ono što se dogodilo prije 15-ak dana, bio je to načelni dogovor da se krene zajedno u izbore, odnosno da se pokaže volja da nam promjene trebaju i da se promjene načine u Republici Hrvatskoj. Nakon toga nije bilo ozbiljnijih razgovora o modalitetima te koalicije, s time da je IDS jasno od početka komunicirao da on u osmoj izbornoj jedinici ide sa svojim partnerom PGS-om, Fokusom i Reformistima, a ne s SDP-om. Ulaskom predsjednika Milanovića u izbornu utrku jednostavno su se stvari promijenile. Smatramo da predsjednik Milanović s predsjedničke pozicije ne može sudjelovati u izbornom procesu. To je na kraju krajeva potvrdio i Ustavni sud - objasnio je Dalibor Paus, predsjednik IDS-a u emisiji "U mreži Prvog".

Na pitanje je li IDS-u prihvatljiva suradnja s Vladom koju predvodi Zoran Milanović, ako do toga i dođe, Paus je odgovorio kako zasad nije primjereno o tome razgovarati.

- Prije svega trebaju izbori proći, građani trebaju dati svoj glas, vidjeti postoji li dovoljan broj ruku. Ovo nisu izbori za premijera, ovo su izbori za parlament, treba osvojiti dovoljan broj glasova da se može odabrati premijer. Kad dođemo do tog momenta, a nije bilo lijeve Vlade bez IDS-a, onda ćemo odlučivati o tome tko će biti premijer. Prihvatljivo nam je biti dijelom lijeve Vlade, prihvatljivo nam je sudjelovati u vlasti - rekao je.

Istaknuo je kako IDS, sukladno anketama i onome što osjećaju na terenu, vjeruje da ima ozbiljnu šansu osvojiti četiri mandata.

- Mi smo standardno dosad osvajali tri mandata, ja vjerujem da tako i sad stoje stvari. Politika je mjerljiva stvar, IDS i PGS imaju iza sebe rezultate, ljudi znaju da su nama Istra i Kvarner na prvome mjestu i ja mislim da se tu za nas nije bitno ništa promijenilo - izjavio je Paus.

Bartulica: ‘Milanović srozava ugled predsjednika Republike‘

Stephen Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta poručio je kako odgovorni državnici ne stvaraju kaos i nered, nego su izvor stabilnosti, no dodaje da je kod nas suprotna situacija.

- Ovo što je gospodin Milanović napravio i način kako se izražava srozava ugled njegove vlastite pozicije. On kritizira Ustavni sud, Vladu i druge ustanove, a sam zapravo svojim djelovanjem dovodi u pitanje ugled pozicije predsjednika Republike. Imamo jednu situaciju bez presedana i mislim da je dobro da se odmah isključila mogućnost da uopće sudjeluje na ovim izborima, to je nespojivo - istaknuo je Bartulica.

image

Stephen Nikola Bartulica

Goran Mehkek/CROPIX

Smatra da je Milanović odlučio ići na izbore jer misli da predsjednik SDP-a Peđa Grbin nema snage sam povesti ljevicu.

- Politički je procijenio da se mora na ovaj način uključiti da bi podigao svoje. U Hrvatskoj imamo 30 godina malo ljevicu, malo HDZ. Mislim da su građani s pravom postali zahtjevniji i traže ozbiljne promjene. Dakle, ja ovo vidim kao pokušaj da se ljudi, koji su već imali šanse i pokazali da nisu u stanju ozbiljno provesti reforme, ponovno vrate na scenu.

‘Plenković i Milanović nisu veći od Hrvatske‘

Dodao je kako Domovinski pokret ima svoj smjer i glavna načela od kojih ne odustaje.

- Mislim da Hrvatskoj treba jedna autentična, konzervativna, suverenistička opcija na vlasti. Imamo ono što se izvana nameće bez prestanka i samo je pitanje tko služi tim stranim interesima, Plenković, Milanović ili netko treći. Mi to vidimo drugačije. Dakle, Hrvatska mora vratiti pobjednički mentalitet, izgubljeno dostojanstvo i mi ćemo to isticati u programu - rekao je Bartulica.

Umjesto da služe hrvatskim građanima, Plenkoviću i Milanoviću Hrvatska je velika pozornica gdje oni ostvaruju svoje vlastite ambicije, smatra član Domovinskog pokreta te naglašava kako oni sami nisu veći od Hrvatske.

Grmoja: ‘Rijeke pravde mogu poteći samo iz čistih izvora‘

Nikola Grmoja u utorak je službeno predstavljen kao kandidat Mosta za premijera. Predstavljen je i izborni program stranke.

- Želim da se natječemo idejama i programima koji mogu građanima nešto ponuditi, a ne samo uvredama. Inače, nisam ljubitelj političke korektnosti, mislim da se u politici stvari trebaju nazvati pravim imenom, ali postoje i paralele - izjavio je.

Osim obračuna s korupcijom, istaknuo je da želi zaustaviti "woke ludilo". Smatra da se udara na vrijednosti koje su važne svakom Hrvatu, poput obiteljskih vrijednosti i hrvatskog identiteta koje treba štititi.

- U tom smislu najavio sam neke poteze, od iniciranja slanja vojske na državnu granicu kako bismo zaustavili ilegalne migracije, do ograničenja uvoza strane radne snage jer to dodatno snižava cijenu rada i tjera naš narod iz domovine. Želimo sav novac koji imamo na raspolaganju uložiti u demografsku obnovu. Mislim da je to prioritet i u tom smislu predlažemo i jedinstveni dječji doplatak i ostale mjere - rekao je Grmoja.

Dodao je kako se građanima najavljuju rijeke pravde, ali naglašava kako one mogu poteći samo iz čistog izvora.

- Ne mogu poteći iz kompromitiranih izvora koji su nam nanijeli Bajića ili Cvitana ako govorimo o SDP-u, ili koji su nam nanijeli Zlatu Hrvoj Šipek i Ivana Turudića ako govorimo o HDZ-u. Samo novi ljudi mogu donijeti takve promjene i obračun s korupcijom. Uvjeren sam da će građani prepoznati da smo mi u zadnje četiri godine uvijek bili na njihovoj strani. Napadali su nas i HDZ i SDP, ali mi smo tad potvrdili i pokazali da smo uvijek na strani hrvatskih građana, ustvrdio je u emisiji "U mreži Prvog".

Što ako nakon izbora dođe poziv od SDP-a?

- Sad je sasvim izvjesno i jasno da će Most biti presudan i mi ćemo pitati tko želi podržati mene kao kandidata za premijera i naš program. Vidjet ćemo što će biti. Ako ne bude takve konstelacije unutar Hrvatskog sabora za Vladu koju bi vodio Most, postoji uvijek opcija novih izbora - poručio je Grmoja.

Jelena Miloš iz Možemo! rekla je kako se oni ne bave drugima, već svojim programom i prioritetima.

image

Sandra Benčić i Jelena Miloš

Damjan Tadic/CROPIX

- To su potezi koje razne vlasti obećavaju godinama, a koje mi ili provodimo u Zagrebu ili smo ih spremni konačno provesti na nacionalnoj razini. To su potezi kao što je uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u sve škole, izgradnja stanova za javni i priuštiv najam - rekla je Miloš.

Istaknula je kako je Možemo! u Zagrebu pokrenuo niz nužnih promjena, poput rješavanja problematike gospodarenja otpadom. Vjeruje da je Možemo! prepoznat i na nacionalnoj razini, a ne samo u Zagrebu.

- Sandra Benčić jedina je premijerska kandidatkinja na ovim izborima. Nama je rodna ravnopravnost polje koje je izrazito bitno našoj stranci. Osim premijerske kandidatkinje, imat ćemo i ZIP model na predizborima, odnosno ravnomjernu izmjenu kandidatkinja i kandidata. U našem programu imamo mjere za punu ravnopravnost žena, uključujući reproduktivno zdravlje, pravo na besplatan i dostupan pobačaj, mjere protiv diskriminacija i nasilja nad ženama - izjavila je Miloš.

Vjeruje da će građani prepoznati Možemo! kao novu opciju, kao nekoga tko se zalagao za javno dobro i prije politike, koja to sad radi u politici i koja će to nastaviti raditi i kad dođe na vlast na nacionalnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:12