POLITIČKI TRILER U SABORU

Plenković nije uspio skupiti 101 glas: Zastupnici protiv obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj!

O obuci Ukrajinaca glasalo je 107 zastupnika, 97 zastupnika je glasalo ‘za‘, a protiv je bilo deset

Glasanje u Saboru

 Damjan Tadic/Cropix

Premijer Plenković je komentirao saborsko neizglasavanje odluke o obuci ukrajinski vojnika u Hrvatskoj:

NOVO 14:53 Hrvatska ipak neće na svom području obučavati ukrajinske vojnike, odlučili su saborski zastupnici jer za tu odluku nije glasala potrebna dvotrećinska većina od 101 zastupnika.

Nakon dva tjedna konzultacija vladajući nisu uspjeli sakupiti potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 101 glas za donošenje Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM. Za misiju bilo je 97 zastupnika, a 10 protiv.

image

Glasanje o obuci ukrajinskih vojnika

Screenshot/saborska Tv/

Sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM uključivalo bi dolazak do stotinjak ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku u rotacijama tijekom dvije godine.

Dok je Plenkovićeva Vlada snažno zagovarala sudjelovanje u misiji, s time se nije složio predsjednik Republike Zoran Milanović, ujedno vrhovni zapovjednik vojske, koji smatra da misija nije u skladu ni s hrvatskim ustavom niti s europskim ugovorom, te je odbio dati prethodnu suglasnost.

Vijeće EU-a usvojilo je 15. studenog odluku o pokretanju Misije EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM - European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine) u sklopu koje se planira obučiti 15.000 ukrajinskih vojnika u zemljama EU-a.

Uoči glasovanja zastupnici su u ime klubova zatražili stanke kako bi ponovili stavove za i protiv misije EUMAM koje su iznosili proteklih dana.


14:16 HDZ-ov Branko Bačić također je zatražio stanku te je rekao da se danas u Saboru ne odlučuje o podršci Vladi, već o razlici između dobra i zla. "Poštovane kolege, dok mi ovdje raspravljamo, oči Ukrajinaca su uperene u ovaj Sabor", rekao je Bačić.


14:08 Uoči glasanja o obuci ukrajinskih vojnika nastao je potpuni kaos u Saboru. Nakon što se Zekanović javio za povredu Poslovnika, u kojoj je prozvao one koji će glasati protiv obuke ukrajinskih vojnika, i rekao da će oni večeras slaviti s Putinom, javio se zastupnik Sačić.

- Povreda Poslovnika, razuma, pameti. Žao mi je što sam pridonio da ovakav tip sjedi ovdje, ruglo za čovječanstvo, rekao je Sačić o Zekanoviću.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković podijelio je nekoliko opomena, za vrijeđanje zastupnika, ali i za zloporabu povrede Poslovnika.


14:03 Marijan Pavliček, Dalija Orešković, Željko Lenart i Nino Raspudić su u ime svojih klubova zatražili stanku uoči glasanja o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

"Hrvatska nije Njemačka ni Poljska, ne trebamo se petljati tamo gdje nam nije mjesto. Mi nismo sebe u stanju braniti, a kamoli nekoga obučavati", rekao je Pavliček. Pozvao je oporbu da ne budu "Plenkovićevi žetončići".

Zahtjev za stankom je obrazlagala i Dalija Orešković.

"Ovo nije način donošenja odluke ovakve težine i posljedica. Od prvog dana pozivamo na zaštitu integriteta zastupnika i države. Još nije kasno da Vlada pokuša razgovarati s predsjednikom i ispoštovati njegove ovlasti. Ako on to odbije, tada ćemo opet odlučivati, ali na način koji dolikuje državi članici Europske unije", rekla je Orešković.

Lenart je najavio da će HSS i RF glasati protiv te je dodao da je većina građana protiv ove odluke.

Raspudić je rekao da se Plenković našao u situaciji da mora silovati Ustav Republike Hrvatske. "Članak 7. je kristalno jasan. Stavak 9. uopće ne spominje Sabor ni u kakvom kontekstu. Ovo je kršenje Ustava. Ovo nije smjelo doći u Sabor", rekao je Raspudić.


13:00 Zastupnici su se vratili u saborske klupe, uskoro će se glasati o obuci ukrajinskih vojnika.


12:58 Dok se u Saboru čeka glasanje o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, premijer Andrej Plenković poslao je zastupnicima i javnosti poruku sa sjednice Vlade. Saborskim zastupnicima poručio je da ovo nije izbor između parlamentarne većine i oporbe, niti trenutak iskazivanja stava kroz animozitet prema Vladi, nego je to izbor između Ukrajine i Putinovog režima.

"Odluka pred svima je jednostavna. Ovo nije trenutak politiziranja, a kamoli nekakvih smiješnih komentara o žetončićima. Vlada nikoga ne kupuje”, rekao je Plenković, dodavši da će odgovornost za odluku danas imati oni koji ne budu glasali za ili se ne uključe u glasanje.

“Očekujemo da se ipak malo prošire horizonti kod onih zastupnika i klubova koji imaju eventualne dileme. Svi dosad izneseni argumenti ne stoje”, rekao je Plenković.

“Vlada ostaje pri ovoj odluci principijelno, a oni koji nisu za, oni će se zbog toga sramiti”, rekao je Plenković.


11:35 Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava rekao je da će svi njegovi zastupnici biti protiv, iako je prije par dana govorio da neki članovi možda budu za.

"Iskristalizirali smo stav svakog zastupnika i svi zastupnici Domovinskog pokreta će danas glasati protiv. Odlučili smo se na ovaj korak isključivo jer smatramo da s dovođenjem oružanih snaga države koja je u sukobu izravno ugrožavamo svoje građane, svoju državu. Budući da oni predstavljaju legitimnu metu u ratu po svim zakonima to ne želimo našim građanima. Jasno smo rekli tko je agresor i svrstali se na stranu Ukrajine", rekao je Penava uoči glasanja.

Za će ipak glasati Zlatko Hasanbegović, koji je samo član Kluba, ne i stranke.


11:05 Saborski zastupnici otišli su na pauzu do glasanja u 13 sati. Prije toga je održana rasprava o amandmanima na zakon o porezu na ekstraprofit.


10:50 Na izvanrednoj sjednici Hrvatskoga sabora zastupnici raspravljaju o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM. Za izglasavanje je potreban 101 glas saborskih zastupnika.

"Danas glasamo o tome hoćemo li pustiti Plenkoviću da izvede mini državni udar. Mi to nećemo dopustiti. Ovakvo silovanje procedure, skupljanje žetona po hodnicima i povlačenje za rukav samo da bi se bildao ego, to nije prihvatljivo", rekao je SDP-ov Peđa Grbin, a prenosi N1.

"Ovo s Ukrajinom više nema nikakve veze. Ovo ima jedino veze s tim kakva će biti država i naše društvo", rekao je Grbin i dodao da se sve svodi na jedno: "Hoće li u Saboru biti 101 zastupnik koji će pristati na ljigavu manipulaciju ili neće".

image

Peđa Grbin

Tomislav Kristo/Cropix

10:20 Saborska zastupnica Centra Dalija Orešković objavila je dokument te tvrdi da je HDZ-u cilj udar na institucije te da ta stranka nema čiste namjere.

"Da je Andreju Plenkoviću primarni cilj pružanje vojne podrške Ukrajini i vezivanje Hrvatske uz europsko zajedništvo na ovoj temi, kao što bi to i trebalo biti, poduzeo bi potrebne korake da formalno ispoštuje instituciju predsjednika države, jer to traži Ustav Republike Hrvatske.

Njegovi su ciljevi udar na institucije, samovlast i ponižavanje saborskih zastupnika koje će vječno obilježiti kao svoje poltrone", piše Orešković.


10:15 Saborski zastupnik Hrvatske demokršćanske stranke (HDS) i član vladajuće većine Hrvoje Zekanović rekao je da će "kako stvari stoje, odluka o obuci teško biti usvojena".

"Ne postoji nikakava razlika u osjećaju koji će imati Kim Jong-un, Ali Hamnei, Putin, Asad, Vučić, to je jako bitno - Vučić, Dodik i Pavliček, Penava, Petrov, Grbin, Benčić, Orešković i slični. Oni su danas saveznici, rade istu stvar. Nema razlike, oni će biti zadovoljni ako odluka danas ne bude usvojena. I to je gola istina", rekao je Zekanović.

Dodaje da je "jedini razlog desnih stranaka za takvo postupanje da se podilazi rusofilima u Hrvatskoj".

Na pitanje postoji li mogućnost da se glasanje odgodi, odgovorio je: "Koliko ja znam, ne".


10:10 Šef Kluba HDZ-a Branko Bačić novinarima je pri dolasku na sjednicu rekao da još nisu razgovarali o mogućnosti odgode glasovanja. "Razgovaramo s klubovima. Ima nade", rekao je.


Najneizvjesniji politički triler sezone - hoće li saborski zastupnici dvotrećinskom većinom (101 glas) podržati Vladin prijedlog kojim bi se omogućila obuka ukrajinskih vojnika na teritoriju Hrvatske, ili će se pak prikloniti stavu predsjednika države Zorana Milanovića koji je odbio razmatrati Vladin prijedlog, smatrajući da je došao s krive adrese (od ministra obrane, a ne od predsjednika Vlade, nap. a.) - razriješit će se danas malo iza 13 sati za kada je zakazano glasanje o ovoj vrućoj političkoj temi.

A kako će na koncu glasanje završiti još uvijek nije sasvim jasno. Za sada HDZ i njegovi koalicijski partneri mogu računati na 82 sigurne ruke, jer će za obuku Ukrajinaca, uz zastupnike vladajuće koalicije, glasati i tri zastupnika IDS-a, te Milan Vrkljan i Miroslav Škoro iz Kluba zastupnika "Za pravednu Hrvatsku". Ružica Vukovac, treća članica tog kluba jučer je poručila kako i dalje nije spremna podržati Vladin prijedlog.

Cijelu situaciju dodatno je zakomplicirala i jučerašnja odluka vodstva Domovinskog pokreta. Odlučili su da će svi njihovi zastupnici glasati protiv Vladinog prijedloga, uz samo jednu iznimku - suprotno ostalim članovima Kluba zastupnika DP-a moći će glasati samo Zlatko Hasanbegović, jer on nije član DP-a nego Bloka za Hrvatsku. Zanimljiv je to obrat, jer samo dan prije te odluke predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava rekao je da neće biti stranačke stege, točnije da će prilikom glasanja o "ukrajinskom pitanju" svim zastupnicima dozvoliti da glasaju kako god žele.

Najviše oporbenih glasova Vlada bi mogla dobiti od Socijaldemokrata, poslije HDZ-a najvećeg saborskog kluba koji ima 18 članova. Oni su već donijeli odluku da će njihovi zastupnici glasati unisono (za Vladin prijedlog, pretpostavlja se), ali kvaka je u tome što u Klubu Socijaldemokrata sjedi i šest nezavisnih zastupnika koje ne veže nikakva stranačka stega.

SDP, Most, Zeleno-lijevi blok i Hrvatski suverenisti nedvosmisleno su se izjasnili kako se na njihovu potporu ne može računati, a tročlani Klub zastupnika Centra i GLAS-a da se neće uključiti u glasanje. Kako će se prilikom glasanja postaviti zastupnici iz Kluba Fokusa, Reformista i nezavisnih zastupnika još uvijek nije sasvim jasno.

Jedino pravo pitanje je, dakle, može li HDZ u preostalih par sati pronaći tih nekoliko zastupničkih ruku koliko im nedostaje do osiguranja dvotrećinske većine?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:10