ENERGETSKI PLAN

Plenković: Nastavit ćemo s pripremama za energetske mjere za jesen i zimu

Najavio je i i da će Europska komisija u srijedu izaći sa tzv. zimskim paketom koji će dati okvir koji će biti "orijentir" za politiku država članica


Premijer Andrej Plenković

 Nera Simic/Cropix

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će se Vlada nastaviti baviti pripremama za energetske mjere za jesen i zimu, najavivši i da će Europska komisija izaći s tzv. zimskim paketom koji će dati okvir za politiku država članica.

"Nastavit ćemo se baviti pripremama za energetske mjere za jesen, za zimu koja nam dolazi. To nam je glavna tema rekao je Plenković nakon nakon sjednice šireg Predsjedništva i saborskog Kluba HDZ-a.

Najavio je i i da će Europska komisija u srijedu izaći sa tzv. zimskim paketom koji će dati okvir koji će biti "orijentir" za politiku država članica.

Naveo je i da će nastaviti sve bitne pripreme oko uvođenja eura istaknuvši da je Hrvatska, nakon što su joj sve tri agencije za kreditni rejting - Standard & Poor‘s, Fitch i Moody‘s podigle kreditni rejting za dvije stepenice dobila najbolji kreditni rejting ikada.

"To je za naše gospodarstvo, za kamatne stope, za zaduživanje države, gospodarstva, za banke i građane, sjajna vijest. Najbolji kreditni rejting ikada je Hrvatska dobila 15. srpnja ", rekao je Plenković.

Najavio je i da će u četvrtak, prije sjednice Vlade biti održana i sjednica Vijeća za euro kako bi predstavili korake koji slijete dalje te dalje senzibilizirali javnost o svim aspektima uvođenja eura.

Osvrćući se na održani sastanak Savjeta za Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem u Okučanima, podsjetio je da je u pomoć tom području u zadnjih šest godina ugovoreno više od 20 milijardi kuna, a isplaćeno 12,8 milijardi.

Plenković je izvijestio i da su se na sastanku čelništva stranke osvrnuli i na izviješće Europske komisije o stanju vladavine prava u Hrvatskoj koje je, kako je rekao, vrlo dobro i iz izviješća se vidi da naša zemlja nema nikakav problem s vladavinom prava. Ima nekoliko preporuka koje ćemo uzeti u obzir te u idućem izvještajnom razdoblju nastojati što bolje rješavati, poručio je.

Izrazio je i zadovoljstvo što su u Hrvatskom saboru obranili ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana u, kako je rekao, još jednoj neuspješnoj inicijativi dijela oporbenih zastupnika za njegovim opozivom.

"To je bila i prilika da se poentira na ratifikaciji Protokola o pristupanju NATO-u Švedske i Finske s uvjerljivih 124, odnosno 125 glasova saborskih zastupnika uz samo troje koji su bili protiv", kazao je.

Istaknuo je kako niti u jednom trenutku nisu smatrali, kao što je to smatrao predsjednik Republike da treba ucjenjivati dvije partnerske zemlje da steknu kišobran kolektivne sigurnosti temeljem članka 5. Washingtonskog ugovora.

Najavio je i da će se 26. srpnja otvoriti Pelješki most, što je, poručio je, važan povijesni događaj kojim se zauvijek povezuje Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2022 20:05