PREMIJER SE POHVALIO

Plenković na sjednici Vlade: ‘Od početka prvog mandata neto plaća porasla je za 32 posto‘

Osvrnuvši se na jučerašnji sastanak sa sindikatima, Plenković je naglasio privrženost Vlade socijalnom dijalogu

Andrej Plenković

 Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu na Vladinoj sjednici da je neto plaća u Hrvatskoj od početka prvog mandata njegove Vlade, od 2016. godine, porasla za 32 posto, odnosno s 5642 na 7352 kune, i da je riječ o konzistentnoj politici.

Osvrnuvši se na jučerašnji sastanak sa sindikatima, Plenković je naglasio privrženost Vlade socijalnom dijalogu i podsjetio da se osnovica plaće javnim i državnim službenicima nije dizala od 2012. do 2016. godine.

"Riječ je o vrlo konzistentnoj politici naše Vlade", kazao je Plenković dodavši da su do sada osnovicu nekoliko puta podigli, ukupno 18,31 posto.

Na Vladi je danas konačni prijedlog zakona o uvođenju eura, rekao je istaknuvši da su predviđene određen iznimke u situacijama gdje dvojno iskazivanje cijena nije primjereno iz praktičnih razloga.

Izvijestio je da su na Vladi također i dva dokumenta koje su izradili, Nacionalni program reformi te program Konvergencije za razdoblje 2023. - 2025., dodavši da su to dokumenti koje definiraju i provode reforme koje potiču rast.

Premijer je komentirao i izbore u Francuskoj i Sloveniji, izrazivši zadovoljstvo što je Emmanuel Macron ponovno izabran za francuskog predsjednika, a novom slovenskom premijeru Golobu uputio je čestitku s nadom u nastavak prijateljske i partnerske suradnje dviju država. Napomenuo je da je s prijašnjim premijerom Janezom Drnovšekom suradnja bila vrlo dobra.

Plenković je izvijestio da je sudjelovao na Danu planete Zemlje, istaknuvši napore Vlade u procesu dekarbonizacije te napuštanju ugljena.

Podsjetio je na 77. obljetnicu obilježavanja proboja iz logora Jasenovac, osudivši ustaške zločine.

"Ponovili smo koliko je važno da mlade generacije kroz obrazovni sustav steknu prave, točne, pouzdane informacije o svemu što se zbivalo, i na taj način imaju jedan zdrav pogled na tamne stranice povijesti, i odgovornost da svojim djelovanjem djeluju prema tolerantnom i uključivom društvu u budućnosti", zaključio je Plenković.

Potpredsjednik Vlade na odlasku, Boris Milošević, predstavio je najnovije informacije vezane uz potres, a premijer mu je zahvalio na doprinosu u obnovi i cjelokupnom doprinosu u radu Vlade.

Očekivani realni rast BDP-a u 2022. godini 3 posto

Vlada u Programa konvergencije za razdoblje od 2023. – 2025. godine, za ovu godinu očekuje realni rast BDP-a od tri posto, smanjenje proračunskog manjka na 1,6 posto BDP-a te javnog duga na 76,2 posto BDP-a, a stopu inflacije projicira na 7,8 posto, rekao je u uvodu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

U 2022. godini Vlada očekuje realni rast BDP-a od tri posto, koji će pratiti rast od 4,4 posto u 2023., potom od 2,7 posto u 2024. te od 2,5 posto u 2025. godini.

Očekuje se postupno smanjivanje proračunskog manjka i to s 2,8 posto BDP-a u 2022. na 1,6 posto u 2023. i 2024. te 1,2 posto BDP-a u 2025. godini.

Javni dug bi prema projekcijama iz programa konvergencije trebao pasti sa 79,8 BDP-a u 2021. na 76,2 posto u 2022., te na 71,7 posto u 2023., potom na 68,9 posto u 2024. te na 66,9 posto u 2025. godini.

Inflaciju Vlada procjenjuje na 7,8 posto, da bi u idućim godinama stopa inflacije bila osjetno niža (u 2023. 3,7 posto, i u 2024. 2,5 posto).

Program konvergencije je dokument koji se donosi svake godine u okviru Europskog semestra. Njime se definiraju okvir i ciljevi ekonomske politike, makroekonomska i fiskalna kretanja te ključne strukturne reforme za srednjoročno razdoblje.

Vlada danas donosi i Nacionalni program reformi, koji se po Plenkovićevim riječima temelji na Nacionalnim programu oporavka i otpornosti. Obuhvaća 95 mjera u šest područja (ista područja kao u Planu oporavka): gospodarstvo, javna uprava, pravosuđe i državna imovina; obrazovanje, znanost i istraživanje; tržište rada i socijalna zaštita; zdravstvo i obnova zgrada. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 00:30