PREMIJER U SPLITU

Plenković: ‘Mladi su ovisni o internetu, on im donosi besplatno znanje, ali i potiče negativnosti‘

U ovim izazovnim globalnim vremenima izrazito je važna uloga Sveučilišta u Splitu i drugih sveučilišta u Hrvatskoj, dodao je

Andrej Plenković i Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu

 Paun Paunovic/CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je na svečanosti Dana splitskog sveučilišta istaknuo kako je uloga sveučilišta u Hrvatskoj, u okolnostima globalne humanitarne krize i sigurnosnih ugroza, izrazito važna.

"Mi se nalazimo u izrazito izazovnim globalnim vremenima velikih sigurnosnih ugroza, humanitarnih, energetskih, zdravstvenih i prehrambenih kriza i brutalne agresije Rusije na Ukrajinu. U takvim okolnostima izrazito je važna uloga Sveučilišta u Splitu i drugih sveučilišta u Hrvatskoj", rekao je premijer Plenković na svečanosti Dana splitskog sveučilišta.

Na splitskom sveučilištu na 12 fakulteta studira 20 tisuća studenata, od kojih je 500 stranaca što, po ocjeni premijera, govori o kvaliteti tog sveučilišta, profesora i programa. Također je istaknuo kako je splitsko Sveučilište iz godine u godinu sve bolje rangirano na ljestvici svjetskih sveučilišta.

Kako je rekao premijer, profesori su danas pred izazovom da prihvate one vrijednosti koje su utemeljene na činjenicama, istinoljubivosti i ispravnim zaključcima. Pri tome je upozorio kako su mladi danas ovisnici o internetu i pod dojmom agresivnog ponašanja i netolerantnosti te se o tome u hrvatskom sustavu obrazovanja treba voditi računa, kako bi se takve pojave onemogućile.

Upozorio je na kontradiktornost interneta koji nam s jedne strane donosi besplatno znanje, a s druge strane potiče negativnosti.

Plenković je podsjetio kako je jedno istraživanje tijekom pandemije pokazalo da čak 80 posto mladih ne čita ništa. Rekao je kako je u tome rizik da ljudi nespremno ulaze u život, bez životnog iskustva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 13:10