NOVI MAKSIMIR

Plenković, Kutleša i Tomašević za istim stolom: Potpisan je sporazum koji se čekao godinama!

Nema više prepreka za izgradnju novog Maksimira

Kutleša, Plenković i Tomašević

 Damjan Tadic/CROPIX

Premijer Andrej Plenković, nadbiskup zagrebački Dražen Kutleša i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potpisali su Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije Gradskog stadiona Maksimir i izgradnje ili rekonstrukcije objekata Katoličke Crkve na 10 lokacija u Gradu Zagrebu.

Prvi je dobio riječ nadbiskup Kutleša.

- Ovo je na korist svim građanima Zagreba i Hrvatske. Mi na ovih deset lokacija želimo graditi i crkvene objekte. I naravno, sve što ide popratno, možda i vrtići. Nadbiskupija je izvršila svoju obvezu, a sada je obveza na vladi i Zagrebu da ovo provedu. Zagreb mora u roku dvije godine omogućiti gradnju ovih objekata koji su potrebni - rekao je Kutleša.

image

Kutleša, Plenković i Tomašević

Damjan Tadic/Cropix

Tomislav Tomašević je nakon potpisivanja sporazuma rekao:

- Danas je doista bitan dan, nakon 27-godina konačno se rješava ovaj imovinsko-pravni spor. Pretpostavljam da se upravo zbog tog spora nikad nije išlo u izgradnju stadiona, već u rekonstrukciju na koju se potrošilo puno novca i koja nikad nije dovršena. Sporazumima se definira odustajanje nadbiskupije od povrata maksimirskih nekretnina, a jedini vlasnik bit će Zagreb. Istovremeno, mi i vlada se obvezujemo da ćemo osigurati preduvjete za gradnju i rekonstrukciju 10 crkava i crkvenih prostora u Zagrebu. Pokazali smo da se mogu riješiti najteži problemi, zahvaljujem i premijeru i nadbiskupu. Više nema prepreka, izvodimo studiju izvodljivosti kako bi vidjeli koji će dodatni sadržaji biti uz stadion kako bi cijeli projekt bio održiv. Završetak studije će biti kroz nekoliko mjeseci, a onda krećemo s javnom natječajem. Držimo da se stadion može napraviti privatnim kapitalom - rekao je Tomašević.

image

Plenković i Tomašević

Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković također je zahvalio i Kutleši i Tomaševiću.

- Danas zaista, gledajući perspektivu Maksimira, Dinama, stadiona i sporta, možemo reći da je riječ o povijesnom danu koji rješava gotovo tri desetljeća star problem koji je bio prepreka za izgradnju novog stadiona kakav Zagreb, Zagrepčani i Hrvatska zaslužuju. Naši proslavljeni nogometaši, nažalost, nikad nisu dobili priliku igrati na novom stadionu. Napravit ćemo sve napore da i Poljud bude obnovljen. Ali to ne znači da ćemo zaboraviti Rijeku, Osijek...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:42