ODGOVOR PREMIJERA

Plenković: ‘Kako smo došli do toga da je Vlada odgovorna za Jakuševac? Pitajte Tomaševića zašto nije zatvoren‘

Kako može prosvjed koji se tiče svinjogojaca voditi netko tko nema veze s tim, poručio je

Andrej Plenković

 Željko Hajdinjak/Cropix

Premijer Andrej Plenković nazočio je svečanosti otvorenja nove zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijama, dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija KBC-a Osijek. Nakon toga je s novinarima razgovarao o nizu aktualnih tema, prenosi N1.

Komentirao je i na zahtjev gradonačelnika Tomislava Tomaševića za sazivanje hitnog sastanka zbog najnovijeg odrona na Jakuševcu.

- Kako smo došli do toga da je Vlada odgovorna? Kako se u roku od par sati da je to odgovornost Vlade? Pitajte njega (zašto nije zatvoren). Onaj tko preuzme grad, mora u gradu nešto napraviti. Vlada će rado pomoći Zagrebu, rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na problem s afričkom svinjskom kugom, navodeći da za tu bolest nema lijeka.

- Ne postoji lijek ni cjepivo. Ako nema lijeka i cjepiva za suzbijanje ASK-a, jedine mjere su mjere ograničenja. To znači ograničavanje zona. Druga mjera je da se bolesne svinje i one koje su bile u kontaktu s njima moraju eutanizirati. Što Vlada radi prema onima čije su životinje oboljele ili usmrćene? Vlada im kompenzira štetu. Druga mjera, Vlada im kompenzira buduću propuštenu gospodarsku aktivnost. Treće, postoji paket interventnih mjera i konačno, da bismo uzeli u obzir tradiciju, dajemo novac svakom onom tko nije u mogućnosti obaviti tradicionalnu svinjokolju i preradu mesa. Vlada je napravila baš sve, dodao je Plenković.

- Strpimo se još dva tjedna da ovaj akcijski plan bude usvojen i preći ćemo na drugi režim. Tko se hoće boriti za hrvatsko selo, poljoprivredu i Slavoniju, taj treba biti prvak, šampion u poštivanju mjera, istaknuo je premijer.

Novinari su ga upitali o jučerašnjoj izjavi kada je kazao da su se u prosvjede seljaka uključili pripadnici ekstremističke skupine.

- Tko kaže da su oni ekstremisti? Vi ste rekli… Jesam li ja spomenuo neko ime? Ne znam ja kako su imena došla van… Zašto postoje sigurnosno-obavještajne službe? Što trebaju raditi? Procjenjivati neki stupanj ugroze. SOA je podnijela izvješće saborskom odboru za nacionalnu sigurnost na čijem je čelu Hajdaš Dončić i on zna ovo i svi članovi odbora, rekao je Plenković i nastavio:

- Ako je to procjena SOA-e da imamo dvije ekstremističke skupine, to onda nije moj ili Vladin ili HDZ-ov stav, to je stav ljudi u službi koji za to primaju plaću i educirani su za to. Ako imamo situaciju da imamo fabriciran prosvjed, njega vodi čovjek koji je bravar, koji je njegov interes? Kako može prosvjed koji se tiče svinjogojaca voditi netko tko nema veze s tim? Ovaj nije svinjogojac, on nema svinje, rekao je.

Što se tiče bivšeg šefa Uprave HEP-a, premijer je kazao da je Frane Barbarić dao ostavku u HEP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:10