BRIEFING: PEĐA GRBIN

‘Plenković je kmečao kad mu je majka prozvana vojnom lekarkom, a sad gazi moju ženu. Milanović? Podržali bismo ga‘

Grbin je u 100. emisiji Briefinga kazao kako bi podržao Milanovića kao predsjedničkog kandidata SDP-a, ako bi on to zatražio

Peđa Grbin

 Screenshot

"Ako bi on to zatražio, na temelju svega što sam dosad vidio, da", odgovorio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin na naše pitanje bi li podržao Zorana Milanovića na idućim predsjedničkim izborima kao kandidata SDP-a ako bi Milanović to tražio. U stotom izdanju emisije "Briefing" priznao je kako bi volio da se u protekle dvije godine, koliko je na čelu SDP-a, neke stvari nisu dogodile, ali je zadovoljan što se SDP transformira u modernu lijevu socijaldemokratsku stranku i što usvaja brojne politike koje bi trebale pomoći građanima. Posebno je ponosan na SDP-ovu politiku prema radu koja je orijentirana prema zaštiti radnika i koja je mnogo bolja od aktualnog prijedloga novog zakona o radu. Smatra da prekovremeni rad i rad nedjeljom moraju biti mnogo bolje plaćeni.

"Nisam zadovoljan rejtingom stranke. U zadnje dvije godine smo zbog brojnih stvari koje su se događale u SDP-u često na naslovnicama bili zbog naših unutarstranačkih lomova, a ne zbog onoga što radimo i nudimo građanima. U takvoj atmosferi naš rast nije mogao biti onoliki koliki nam je potreban. Vremena sukoba su iza nas", kaže Grbin dodajući kako bi se danas Hrvatska puno lakše nosila s energetskom krizom da 2017. i 2018. Andrej Plenković nije dopustio da hrvatski energenti u bescjenje odu u Mađarsku. Također smatra da je umjesto plutajućeg LNG terminala trebalo sagraditi kopneni s dvostruko većim kapacitetom koji je puno sigurniji za okoliš.

"Za Hrvatsku bi ključno bilo da se ne krade. Milijarda kuna je otišla iz Ine i da taj novac nije ukraden, mogli bismo govoriti o tome kako da se umanje računi za gorivo i plin. Izbori su za dvije godine i onda ćemo vidjeti tko je radio dobro, a tko nije. Laburisti su u Velikoj Britaniji prije dvije godine zaostajali 25 postotnih poena za konzervativcima, a danas za točno toliko vode. Kolege socijaldemokrati u Austriji su prije dvije godine zaostajali 15 poena. Izbori su za dvije godine, iako smatramo da bi trebali biti prije jer se Hrvatska guši s Plenkovićevom omčom oko vrata. Nakon izbora vidim SDP kao pobjedničku stranku koja daje predsjednika Vlade. A predsjednik SDP-a po definiciji je kandidat za premijera", govori Grbin koji je uvjeren da će birači kazniti HDZ, a SDP će građanima ponuditi ideje kako Hrvatska može biti bolja. Pritom je, smatra, ključna promjena teritorijalnog ustroja Hrvatske tako da se broj županija smanji na jednu trećinu, ali i broj općina i gradova. Spreman je, tvrdi, ukinuti i općine i gradove u kojima je na vlasti SDP.

Cijelu emisiju Briefing donosimo na samom kraju ovoga članka

"Treba biti u stanju svom kolegi reći: ‘Volim te, cijenim i poštujem, ali ne može tvoja općina, koja ima 500 stanovnika i jedva skupi za plaće zaposlenih u općinskoj upravi, nastaviti dalje funkcionirati jer ti ne ispunjavaš svoju funkciju. Nisi u stanju asfaltirati cestu‘. Takvih općina ima jako puno i to najviše u najnerazvijenijim dijelovima Hrvatske, prvenstveno u Slavoniji", kaže Grbin. Otkriva kako kao potencijalne partnere prije i nakon parlamentarnih izbora vidi stranke centra i ljevice, a razgovore s njima neće voditi preko medija niti javno prepričavati te razgovore.

"Tomislav Tomašević se našao u vrlo nezgodnoj situaciji. Preuzeo je grad s velikim problemima. Volio bih da je u nekim stvarima bio odlučniji, ali mislim da mu možemo dati pozitivnu ocjenu za ovo što je dosad napravio, a puno posla je pred njim", naglašava Grbin, a na pitanje može li Tomašević računati na SDP-ovu podršku do kraja mandata, odgovora kako bijanko podršku ne dobiva nitko, ali će podržati sve dobro što radi.

Tvrdi da nije točno kako je žrtvovao gradsku organizaciju SDP-a na čelu s Viktorom Gotovcem u korist buduće kolicije s platformom Možemo! na nacionalnoj razini. Također napominje kako nije znao da Gotovac planira raskinuti suradnju s Možemo! u Zagrebu, a to nije znala ni većina članova Gradskog odbora.

"Takvo ponašanje u SDP-u nećemo tolerirati. Organizacije imaju autonomiju, ali moraš obavijestiti o tome što planiraš raditi", govori Grbin. Na pitanje je li ga Viktor Gotovac iznevjerio ili razočarao, daje odgovor: "Razočarao. I tu ću stati". Ne zanima ga, tvrdi, titula šefa oporbe.

Nervira li ga kad ga premijer Plenković naziva "onim iz Kragujevca"?

"Ne. Nervira moju ženu i njezine kolegice. To ih jako smeta jer su se našle u nezahvalnoj situaciji ne svojom krivnjom, nego tuđim propustom. A on ih gazi umjesto da shvati da je riječ o 44 hrvatske državljanke koje imaju problema s institucijama druge zemlje i da stane u njihovu zaštitu. On koji je kmečao i plakao zbog toga što se za njegovu majku govorilo da je vojna lekarka ustvari danas radi to isto. Razumije li on to ili ne, boli me briga. Ali činjenica je da ljudi to vide i da se on takvim ponašanjem pokazuje u pravom svjetlu. Bahat, arogantan, a ustvari malen", ističe Grbin koji misli da njegova supruga nije napravila ništa pogrešno, nego je žrtva. Je li odbio njezinu diplomu javno pokazati zato što je na ćirilici, Grbin smatra da je primjedba koja nije dostojna njegova komentara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 01:36